Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pan to powtarza jak mantrę, ale o ile w drugim przypadku dociera do mnie idea przekazu, tak w pierwszym jest to zupełnie pozbawione sensu.

Tak więc, zacznijmy od założenia: mamy wybudować dom i dysponujemy na ten cel ściśle określonymi środkami finansowymi. Przyjmijmy trzy składowe wydatków - stan A -surowy z izolacją B-instalacje ogrzewania i wentylacji, C wykończenie i umeblowanie. Element C - zostawiamy w spokoju.

Jeżeli teraz, więcej pieniędzy z przeznaczymy na instalację - to mniej na izolację. Zależność wydaje się prosta.

Systemy centralnego ogrzewania- produkują więcej kWh niż odbierają pomieszczenia. Im mniejsze są potrzeby tym udział strat jest większy.

Czyli teraz - gdy inwestujemy w izolację, to rośnie koszt stanu surowego. W pewnym momencie (jest to dokładnie 30kWh/m2 rocznie) zrównują się koszty eksploatacyjne ogrzewania niecentralnego i centralnego ( liczone to było do cen z 1995 roku). Niecentralny system ogrzewania - jest tyle tańszy, że różnica pokrywa droższą izolację i niewiele droższą wentylację.

Mało tego... poza ekonomią dochodzi kwestia komfortu. Przy tak małych potrzebach ciepła, system centralny jest w poszczególnych pomieszczeniach bardzo mało sterowalny.

Dziękuję za komplement o języku - jeżeli coś Panu jeszcze nie pasuje, to można śmiało dzwonić - 22 5591081 - zawsze rozmowa jest bardziej kontaktowa.

W takim razie do wspomagania wentylacji fundamentu jest styropian ale tylko z jednej strony. To tak jakby ocieplic kanal wentylacyjny do polowy wzdluz.

Zimą temperatura gruntu pod domem izolowanym dochodzi do +3 st.C temperatura ławy jest +5, na zewnątrz fundamentu jest 0 st.C lub nawet minus. Styropian, więc wspomaga odprowadzenie wody przez wentylację a nie izoluję przed stratami ciepła z domu!!!

W pewnym momencie (jest to dokładnie 30kWh/m2 rocznie) zrównują się koszty eksploatacyjne ogrzewania niecentralnego i centralnego ( liczone to było do cen z 1995 roku).

Ma Pan dane z tego roku?, 18 lat to szmat czasu, Pan dalej posługuje sie twierdzeniami opartymi na nieaktualnych danych, czyzby nic sie nie zmieniło?

Edytowane przez asolt

Tak więc, zacznijmy od założenia: mamy wybudować dom i dysponujemy na ten cel ściśle określonymi środkami finansowymi. Przyjmijmy trzy składowe wydatków - stan A -surowy z izolacją B-instalacje ogrzewania i wentylacji, C wykończenie i umeblowanie. Element C - zostawiamy w spokoju.

Jeżeli teraz, więcej pieniędzy z przeznaczymy na instalację - to mniej na izolację. Zależność wydaje się prosta.

Ponieważ tematem wątku są "tanie i komfortowe domy" proponuję określić co to pojęcie dla Pana znaczy. Istotny jest zwłaszcza pierwszy człon - co dla Pana znaczy "tani dom" ?

Ponieważ tematem wątku są "tanie i komfortowe domy" proponuję określić co to pojęcie dla Pana znaczy. Istotny jest zwłaszcza pierwszy człon - co dla Pana znaczy "tani dom" ?

Oznacza... że mając kasę na standardowy dom z katalogu - można wybudować identycznej wielkości, tylko zużywający poniżej 20kWh/m2 przy większym komforcie termiczno wilgotnosciowym.

Walczę ze stereotypem, że domy pasywne sa droższe od katalogowych.

Idę Pana tokiem myślenia i jak na razie jest to sensowne.

Systemy centralnego ogrzewania- produkują więcej kWh niż odbierają pomieszczenia.

Nie mam pojęcia co Pan chce przez to powiedzieć. Nieważne przecież jak będzie się grzało - jak się zagrzeje za dużo to będzie w pomieszczeniu za ciepło. Kwestia sterowania nic więcej.

Im mniejsze są potrzeby tym udział strat jest większy.

Czyli teraz - gdy inwestujemy w izolację, to rośnie koszt stanu surowego. W pewnym momencie (jest to dokładnie 30kWh/m2 rocznie) zrównują się koszty eksploatacyjne ogrzewania niecentralnego i centralnego ( liczone to było do cen z 1995 roku). Niecentralny system ogrzewania - jest tyle tańszy, że różnica pokrywa droższą izolację i niewiele droższą wentylację.

To co Pan pisze jest wynika z poprzedniego cytatu, a tam są błędne założenia lub wręcz jakieś mity. Dopóki nie wyjaśni Pan dlaczego Pańskim zdaniem systemy centralne zużyją więcej energii niż niecentralne, to tego co Pan pisze dalej nie da się zrozumieć.

Przy tak małych potrzebach ciepła, system centralny jest w poszczególnych pomieszczeniach bardzo mało sterowalny.

Złóżmy, że Pan da w swoim domu kable w wylewce, a ja w takim samym dam rurki z wodą. U Pana sterowanie będzie realizowane poprzez stycznik, a u mnie poprzez zawór. Pojemność cieplna wylewki będzie na tyle duża, że zniweluje wszelkie różnice i dynamika zmian temperatury będzie taka sama. Dlatego też nie mogę się zgodzić z kolejnym - kluczowym dla Pańskiej teorii - założeniem.

Myślę sobie, że może Panu się wydaje, że osprzęt do centralnego zużywa znaczną część energii, która jest tracona. Otóż nie jest tracona ani jedna Ws. Wszystko co działa na prąd (pompy CO, elektrozawory) wykonuje pracę, która w końcu i tak jest zamieniana na ciepło. Jeśli pompa CO pracuje z mocą 100 W, to całe to 100 W będzie ogrzewało wnętrze domu. Ciepło będzie przenikać tylko przez przegrody i wentylację i nieważne jak zostanie dostarczone. Pracujące urządzenia zużyją energię elektryczną ale w całości zamienią ją na ciepło. I co z tego, że te 100 W źródło ciepła znajduje się akurat w kotłowni, jak i tak rozejdzie się po całym domu? Przed ucieczką na zewnątrz powstrzyma je dopiero izolacja w przegrodach.

Zmieniło! W 1995 kWh kosztowała 0,21 zł a m3 gazu 0.40zł -

Czy definicja opłacalnosci wyboru rodzaju ogrzewania opiera sie tylko na cenie energii elektrycznej i gazu.

Myslałem ze równiez kosztów budowy domu, kosztow instalacji, przyłaczy, itd, ale skoro TB nie wspomina o tych skladnikach widocznie nie sa wazne

Oznacza... że mając kasę na standardowy dom z katalogu - można wybudować identycznej wielkości, tylko zużywający poniżej 20kWh/m2 przy większym komforcie termiczno wilgotnosciowym.

Walczę ze stereotypem, że domy pasywne sa droższe od katalogowych.

Same puste słowa to słaby oręż w tej walce , przydałoby się pokazac to na obliczeniach, kosztorysach budowy domu instalacji, kosztach ogrzewania. Liczby i jeszcze raz liczby.

Nie mam pojęcia co Pan chce przez to powiedzieć. Nieważne przecież jak będzie się grzało - jak się zagrzeje za dużo to będzie w pomieszczeniu za ciepło. Kwestia sterowania nic więcej.
Może wyjaśnię na dwóch przykładach.

- Szeregowa zabudowa identycznych domów prefabrykowanych firmy ( chyba Damir ) dom 150m2 ogrzewany prądem niecentralnie - oscyluje wokół ( różne zimy ) 4000kWh dom ogrzewany gazem 800-1000m3.

- mam termę 15l w łazience i 10 l w kuchni - dwa prysznice i mycie rąk --- od 0.7 do 0,8 kWh ( wskazania podlicznika na 24h) - w kuchni zmywarka.

- poprosił mnie kolega mieszkający 300m od pracy, bym w wakacje pomieszkał u niego podczas urlopu. Tema elektryczna 150l i cyrkulacja rano i wieczorem. Założyłem podlicznik i dwa identyczne prysznice i te same mycia rąk - zużycie po 24h 5,5 -6kWh.

Może wyjaśnię na dwóch przykładach.

- Szeregowa zabudowa identycznych domów prefabrykowanych firmy ( chyba Damir ) dom 150m2 ogrzewany prądem niecentralnie - oscyluje wokół ( różne zimy ) 4000kWh dom ogrzewany gazem 800-1000m3.

- mam termę 15l w łazience i 10 l w kuchni - dwa prysznice i mycie rąk --- od 0.7 do 0,8 kWh ( wskazania podlicznika na 24h) - w kuchni zmywarka.

- poprosił mnie kolega mieszkający 300m od pracy, bym w wakacje pomieszkał u niego podczas urlopu. Tema elektryczna 150l i cyrkulacja rano i wieczorem. Założyłem podlicznik i dwa identyczne prysznice i te same mycia rąk - zużycie po 24h 5,5 -6kWh.

Różnica w poborze energii jest 8-krotna...

Przestań pisać takie bzdury.

Chyba, że kąpaliście się razem, wtedy mogło Wam zejść 8 razy dłużej niż kąpiel w pojedynkę ;)

Może wyjaśnię przykładach.

Ponad 5 500 kWh /60%/ "oszczędziłeś" dzięki niecentralnemu ogrzewaniu?

Opowiadasz banialuki.

Na podgrzanie 1 l potrzeba wody o 1 st potrzeba 1,16 Wh.

Co by się wykąpać w temperaturze 35 st w 15 litrach musisz mieć w termie temp. wody min. 70 st.C, czyli musisz ją podgrzać o min 60 st C.

60 x 1,16 kW x 15 litrów = 1,044 kWh x 2 prysznice = ponad 2 kWh.

Mając termę 15 litrów spod prysznica wyganiała Cię po 2 minutach zimna woda. Przy zasilaniu z termy 150 litrów mogłeś siedzieć pod prysznicem 15 min i dokładnie się podmyć.

Jak jedziesz na urlop do hotelu też zabierasz ze sobą liczniki?

Ponad 5 500 kWh /60%/ "oszczędziłeś" dzięki niecentralnemu ogrzewaniu?

Opowiadasz banialuki.

Na podgrzanie 1 l potrzeba wody o 1 st potrzeba 1,16 Wh.

Co by się wykąpać w temperaturze 35 st w 15 litrach musisz mieć w termie temp. wody min. 70 st.C, czyli musisz ją podgrzać o min 60 st C.

60 x 1,16 kW x 15 litrów = 1,044 kWh x 2 prysznice = ponad 2 kWh.

Mając termę 15 litrów spod prysznica wyganiała Cię po 2 minutach zimna woda. Przy zasilaniu z termy 150 litrów mogłeś siedzieć pod prysznicem 15 min i dokładnie się podmyć.

Jak jedziesz na urlop do hotelu też zabierasz ze sobą liczniki?

A Pan się zna na tym? Jestem pewien, że zwalcza Pan izolacje, że dopuszcza Pan stosowanie centralnego w budownictwie!!! Tu jest wątek co chcą izolować -

Nie można znać się na izolowaniu i proponować centralne ! To się wyklucza.