grzes124 21.08.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Zależy od zimy i od planowanych zysków.Czy jeden spełnisz czy drugi, czy oba naraz, to na pewno będzie to oszczędny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.08.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Dla papierka muszą być oba. Chyba Barth3z, dawał kiedyś linka, gdzie było napisane że to jest warunek "albo", nie "i". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.08.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=276022&d=1408636525 zobaczcie teoretycznie cały rok idzie strata ... i jak by nie zyski = grzanie Plus jeszcze pojemność cieplna ... która właśnie obcina sezon grzewczy ... inaczej sezon się wydłuża, Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.08.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 to może w szkielecie? ale skoro nie w pasywnym to nie ma znaczenia. nie można porównywać domu energooszczędnego do pasywnego. może się okazać że coś w energooszczędnym domu się nie sprawdza a w pasywnym jest najlepszym rozwiązaniem.Pisałem to ze trzy razy ale niech będzie. Najbardziej przeszkadzało mi subiektywne poczucie zimna w momencie gdy system nadmuchowy przestawał tłoczyć ciepłe powietrze. Nie robi tego cały czas, co oczywiste. Temperatura w pomieszczeniu nie ulegała zmianie ale ja to odczuwałem jako brak ciepła. W lecie na odwrót uczucie ciepła jak wyłączała się PC. Nie chodzi o jakieś podmuchy czy coś, bo takich nie było tylko o to własnie subiektywne odczucie. Nigdzie takiego nie miałem i myślę, że w domu pasywnym bez akumulacji wygląda to podobnie. Oczywiście to moje spekulacje, być może ktoś kto w takim domu mieszka będzie mógł przekazać swoje wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.08.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 nydar, perm. Żaden z Was nie ma pasywnego. I w tym przypadku zgodzę się z wypowiedzią kamila. To nie to samo.Jedynie co chcę wykonać to działówki z silki. I tyle akumulacji będzie w sam raz. Zauważcie, że chcę ogrzewać pompą ciepła w taryfie płaskiej, czyli wtedy kiedy jestem w domu i zajdzie taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.08.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 zobaczcie teoretycznie cały rok idzie strata ... i jak by nie zyski = grzanie Plus jeszcze pojemność cieplna ... która właśnie obcina sezon grzewczy ... inaczej sezon się wydłuża, Jak wyznaczyć granicę tej akumulacji ? Czy podłoga i działówki są wystarczające ? W pasywnym jest tak, że tej energii dużo nie potrzeba, więc przy braku zysków słonecznych szkoda grzać sciany i akumulować na dłużej niż 6 - 8 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.08.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Jak wyznaczyć granicę tej akumulacji ? Czy podłoga i działówki są wystarczające ? W pasywnym jest tak, że tej energii dużo nie potrzeba, więc przy braku zysków słonecznych szkoda grzać sciany i akumulować na dłużej niż 6 - 8 godzin. Ja nie bardzo rozumiem co oznacza "za duża akumulacja". To darmowy stabilizator temperatury. Zepsuć się nie może. Poradzi sobie z chwilowymi uzyskami i chwilowymi stratami. Dzięki niej system grzewczy może nie dysponować dużą mocą a chłodzenie być bardzo wydajne. Temperatura komfortowa jest zawsze taka sama. Poczytajcie co j-j pisze o akumulacji - to jedna z lepszych rzeczy w jego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.08.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Poczytajcie co j-j pisze o akumulacji - to jedna z lepszych rzeczy w jego domu. niestety sam wykastrował swój wątek i jakoś głupio się teraz to czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.08.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Kres jest w tedy kiedy ponad wszelką wątpliwość sezonu grzewczego w domu nie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.08.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Cześć czołgista dawno Ciebie nie widziałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.08.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) a dla faktycznego zużycia co będzie miało większe znaczenie? obciążenie czy zapotrzebowanie? Zapotrzebowanie jest sumą obciążenia w praktyce, czyli w sezonie grzewczym. Więc prawidłowy dobór obciążenia ma większe znaczenie. A za wszystko odpowiada izolacja termiczna budynku. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.08.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Kres jest w tedy kiedy ponad wszelką wątpliwość sezonu grzewczego w domu nie ma ... Celne spostrzeżenie . W praktyce odpowiednia akumulacja to dom samowystarczalny dla CO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.08.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 a dla faktycznego zużycia co będzie miało większe znaczenie? obciążenie czy zapotrzebowanie Kamil faktyczne zapotrzebowanie to już kaprys właściciela ... jak chce mieć 25 st w domu to trudno lub chce ciągle grzać to nawet 2x tego zużyje ... warunki są jednakie dla wsiech ... i po to aby porównać bez kaprysów i subiekcji ... Masz auto czy ciągle grzejesz z gazem w podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.08.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 nydar, perm. Żaden z Was nie ma pasywnego. I w tym przypadku zgodzę się z wypowiedzią kamila. To nie to samo. Jedynie co chcę wykonać to działówki z silki. I tyle akumulacji będzie w sam raz. Zauważcie, że chcę ogrzewać pompą ciepła w taryfie płaskiej, czyli wtedy kiedy jestem w domu i zajdzie taka potrzeba. Jesteś pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.08.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Ja nie bardzo rozumiem co oznacza "za duża akumulacja". To darmowy stabilizator temperatury. Zepsuć się nie może. Poradzi sobie z chwilowymi uzyskami i chwilowymi stratami. Dzięki niej system grzewczy może nie dysponować dużą mocą a chłodzenie być bardzo wydajne. Temperatura komfortowa jest zawsze taka sama. Poczytajcie co j-j pisze o akumulacji - to jedna z lepszych rzeczy w jego domu. j-j pisał też, że akumulacja w ścianach zewnętrznych nie ma sensu. Chłopaki, czy Wy oby nie za bardzo przesadzacie z tą niekomfortowością w domu pasywnym z powodu akumulacji tylko w wylewce ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.08.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Jesteś pewien? U ciebie to nawet nie mam pewności, że w ogóle jakikolwiek dom posiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.08.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 j-j pisał też, że akumulacja w ścianach zewnętrznych nie ma sensu. Chłopaki, czy Wy oby nie za bardzo przesadzacie z tą niekomfortowością w domu pasywnym z powodu akumulacji tylko w wylewce ??? Pisał też że jest za dużą bezwładnością, czy mi się wydawało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.08.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Pisał też że jest za dużą bezwładnością, czy mi się wydawało? A z czego w końcu wybudował, z Silki czy BK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.08.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) A z czego w końcu wybudował, z Silki czy BK ? z BK a pisał o dużej bezwładności, obliczyć odpowiednią akumulację jest bardzo ciężko... dlatego lepiej skupić się na obciążeniu bez akumulacji, chyba że jest się skąpcem i przy zużyci małej ilości kWh łaszczyć się na zużywanie ich w taniej taryfie, piszę o domu pasywnym, komfortu nie widzę żadnego. ...uważam że akumulacja w pasywnym, to jak brak termostatu w lodówce, postawiłby na sterowanie, ewentualnie akumulacja ale tylko woda. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.08.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) BK z tego co pamiętam. Dobra teraz temp już spadła dość mocno, chyba w szałasach nie mieszkacie i grzeje ktoś już ? czy może jak wchodzi się do masywnego domu jest ciepło ...i przytulnie ? Teście mają 10cm izolacji ... ot taka partanina ... ale jest ... i do października jest spokój .. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts