kolektor1 05.09.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Wybacz ale TB nie jest wróżbitą. To miano jest już zastrzeżone. Zgadza się, jest wizjonerem od 25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2014 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Onegdaj był Pan uprzejmy pisać,że nie mam doświadczenia,mimo,że nie mamy przyjemności się znać. Fakt,że i może ciut starszy niż ja,ale skoro w podobnym wieku ,to i podejrzenie o doświadczenie podobne. Pan wie co mówił Szanowny Pan dr? A ja... ja dalej uważam, że nie ma Pan doświadczenia z domami izolowanymi jak w temacie. Edytowane 5 Września 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Wizjoner to pochlebne. Nazwał bym inaczej . Utopia .Europa czy dobrze czy źle ogranicza moc max. .W tym odkurzaczy,potem czajników,potem suszarek .Dorwą się i do domów. Namawianie na 100-150W/m2 jest delikatnie mówiąc utopią. Należy zacząć poważnie myśleć o potencjale akumulacji i wykorzystaniu słońca dla domu jak w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.09.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Wizjoner to pochlebne. Nazwał bym inaczej . Utopia . Europa czy dobrze czy źle ogranicza moc max. .W tym odkurzaczy,potem czajników,potem suszarek .Dorwą się i do domów. Namawianie na 100-150W/m2 jest delikatnie mówiąc utopią. Należy zacząć poważnie myśleć o potencjale akumulacji i wykorzystaniu słońca dla domu jak w temacie. Nydar, czekaj T.B od kilku postów usilnie stara się wzbudzić ciekawość co mówił Pan dr. Parę razy już T.B. chwalił się podobnymi rozmowami ale go zlewano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Pan wie co mówił Szanowny Pan dr? A ja... ja dalej uważam, że nie ma Pan doświadczenia z domami izolowanymi jak w temacie. Wiem co mówił do mnie. Jak Pan to zrozumiał ,to proszę opisać. Będzie pole do dyskusji. Co do doświadczenia to może porozmawiajmy o pasywnych i możliwościach odzyskania tego co daje dom i natura. O izolowanych to niechętnie bo to ni 4L ni 2L. Zależy co wyjdzie.A nie można liczyć na to co wyjdzie,tylko trzeba być pewnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Nydar, czekaj T.B od kilku postów usilnie stara się wzbudzić ciekawość co mówił Pan dr. Parę razy już T.B. chwalił się podobnymi rozmowami ale go zlewano. Ależ wiem co mówił. Rozmawiałem to wiem. Chcę jedynie dowiedzieć się,co TB z tego zrozumiał. Dr ma otwarty umysł i dyskutuje nawet z takim niedoświadczonym jak ja. Ważna cecha. Słucha i wyciąga wnioski . Mądry gość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Nie . Byle nie dla mnie przeznaczony .Ja i młody i niedoświadczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.09.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Miałem bardzo ciekawe i owocne spotkania. Odbyłem długa rozmowę z dr Michałem Strzeszewskim o ogrzewaniu i Audytorze OZC http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/ioiw/praktyki.htm i nieco krótszą z Panem Thomasem Brinkmannem o izolowaniu i materiałach. http://www.brinkmann.com.pl/Namówił Thomasa na EPS pod płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.09.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Pan wie co mówił Szanowny Pan dr? Ciekawe!! To miszcz się teraz zadaje z największymi szkodnikami z Instytutu Ogrzewnictwa i Wentylacji Politechniki Warszawskiej ? I jeszcze pewnie szkodnicy miszczowi zaimponowali http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/ioiw/podlogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Nydar, czekaj T.B od kilku postów usilnie stara się wzbudzić ciekawość co mówił Pan dr. Parę razy już T.B. chwalił się podobnymi rozmowami ale go zlewano. Kolektor.Ty badasz te dni słoneczne. Możesz podać ile jest takich w ciągu sezonu grzewczego .Najlepiej w h/dobę i z jakiego kierunku? Ile to oferuje mocy cieplnej dziennie,tak średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Mitoman jest " one and only", Sorry nie ty Qrwa . A już marzyłem o jakimś zacnym przydomku.Wyszło jak zwykle . Z ręką w fundamencie grzewczym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2014 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Ciekawsza jest zmiana a nie to co było. Ma Pan rację dr się zgodził co do szkodnictwa. Mało tego - wg programów w domach izolowanych ogrzewanie podłogowe wodne zasilane pompą ciepła jest najdroższym ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.09.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Kolektor.Ty badasz te dni słoneczne. Możesz podać ile jest takich w ciągu sezonu grzewczego .Najlepiej w h/dobę i z jakiego kierunku? Ile to oferuje mocy cieplnej dziennie,tak średnio. W zależności od roku jest ok. 1600-1900 godzin w pełni słonecznych.W linku sprawdzisz dzień po dniu poziom nasłonecznienia dla kazdego archiwalnego dnia. Czujnik jest ustwiony równolegle do ziemi a więc należy przeliczyć do danego kąta jeżeli kolektor na dachu. http://www.meteo.waw.pl/hist.pl?XTOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.09.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Mało tego - wg programów w domach izolowanych ogrzewanie podłogowe wodne zasilane pompą ciepła jest najdroższym ogrzewaniem. Ni i właśnie dla tego Pan Thomasem Brinkmannem tak wykonuje swoje płyty fundamentowe. Miszczu dobrze radzę, zmień zioło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.09.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Qrwa . A już marzyłem o jakimś zacnym przydomku.Wyszło jak zwykle . Z ręką w fundamencie grzewczym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Ciekawsza jest zmiana a nie to co było. Ma Pan rację dr się zgodził co do szkodnictwa. Mało tego - wg programów w domach izolowanych ogrzewanie podłogowe wodne zasilane pompą ciepła jest najdroższym ogrzewaniem. Szanowny Pan błądzi. Wynika to z tego,że w domu pasywnym,nie izolowanym, podłoga może mieć max, 23-24,góra 25 oC. Powietrze zasilające PC to średnia ze zużytego,GWC i ewentualnie świeżego .To jest min. gradient gwarantujący max. moc. Pan zużywa powietrze zużyte do reku p-p ,ignorując ścieki. A to powietrze niesie oprócz ciepła w suchym powietrzu,sporo pary wodnej.Pan robi błąd logiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 W zależności od roku jest ok. 1600-1900 godzin w pełni słonecznych.W linku sprawdzisz dzień po dniu poziom nasłonecznienia dla kazdego archiwalnego dnia. Czujnik jest ustwiony równolegle do ziemi a więc należy przeliczyć do danego kąta jeżeli kolektor na dachu. http://www.meteo.waw.pl/hist.pl?XTOT Musimy pogadać na priwa. Jutro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Mam złe wieści. Nie mogę przeskoczyć skuteczności ePPc > 1,7 na modelu. Może pełnowymiarowy -dorosły da lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.09.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Mam złe wieści. Nie mogę przeskoczyć skuteczności ePPc > 1,7 na modelu. Może pełnowymiarowy -dorosły da lepiej ? na modelu 1,7? to elegancko. pełnowymiarowy jak najbardziej trzeba spróbować. co potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.09.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Szukam tanich ścian betonowych. Panele które ktoś tu linkował wcześniej (na FM) są podobne, tylko typu sandwich, bez styrobetonu. Cena za metr kw. 100 - 150 zł co jest ceną bardzo niską. Nie mogę ich niestety odnaleźć. może coś w historii wyszukiwania ? szkoda takiej informacji. na pewno gdzieś sobie zachomikowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts