Dąbczak 05.08.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Będę zabudowywał pomieszczenie gospodarcze półkami. Ścianki są cienkie. Dokładnie nie wiem z czego. Ciężar będzie duży (kilkadziesiąt kg) Mam możliwość montażu kołków z 4 stron - od ściany do ściany. Chcę, żeby kołek wchodził tak ze 2 cm w ścianę i wystawać też może tyle. Na nich będzie leżała półka. Wstępnie planuję podeprzeć 6 kołkami. Jakie kołki kupić? Poza tym, obawiam się czy wszystko będzie idealnie równe. Jeśli jeden kołek wyjdzie mi 3 milimetry zbyt nisko, to chciałbym móc coś na niego ewentualnie nakręcić, żeby było równo rozłożone obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-ownik 05.08.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 kilkadziesiąt kg to sporo. jeżeli gładka, mogą to być ścianki gk i jak za płytko ukotwisz to się oberwią. opukaj ścianę. a co do kołków, to musisz sobie wymierzyć, żeby było równo i kropka, a nie kombinować z okręcaniem (cokolwiek chciałeś zrobić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-ownik 05.08.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 kilkadziesiąt kg to sporo. jeżeli gładka, mogą to być ścianki gk i jak za płytko ukotwisz to się oberwią. opukaj ścianę. a co do kołków, to musisz sobie wymierzyć, żeby było równo i kropka, a nie kombinować z okręcaniem (cokolwiek chciałeś zrobić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dąbczak 05.08.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 kilkadziesiąt kg to sporo. jeżeli gładka, mogą to być ścianki gk i jak za płytko ukotwisz to się oberwią. opukaj ścianę. a co do kołków, to musisz sobie wymierzyć, żeby było równo i kropka, a nie kombinować z okręcaniem (cokolwiek chciałeś zrobić) Kartongips to to nie jest. Część to są płyty o kilkucentymetrowej grubości, wizualnie przypominające krawężnik (tak wiem, że mają nazwę ;] ). Inna ściana to cegła stawiana bokiem, ale nie wiem czy zwykła czy dziurawka. To nie jest pomieszczenie mieszkalne, więc wbiję wystające kołki w wywiercony otwór i położę na nich półki. Jakie kołki kupić, żeby było solidnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts