Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy recesja ma wp?yw na twoj? budow??

Recommended Posts

W kwestii materiałów budowlanych, działek to recesja jest dobrym okresem na rozpoczęcie budowy materiały tanieją. Ekipy wykonawcze, może nie koniecznie choć może trochę. Natomiast istotnym minusem jest brak stabilności zatrudnienia a to pływa na zwiększenie obawy przed kredytem i jednocześnie spowolnienie budowy. Suma sumarum i tak lepiej jest budować się w okresie recesji.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ma.. a jak ma nie mieć?? Kilka lat temu miałam kierownicze stanowisko, neizłą pensję, a potem urlop macierzyński i wypadłam z rynku... Mój mąż zarabia na wszystko, ciężko, własna firma, i recesje widać... Ale prawda jest taka, że pieniędzy wpakowanych w budowę i tak bym nie zobaczyła, pewnie wydałabym na coś innego - a to potrafię!! Poza tym - inwestycja w nieruchomość to niezły pomysł. Ostatnio lepszy niz lokata w banku. W tej chwili mam stan surowy, zamknięty, budynek ok. 220 metrów kw, bez kredytu. Sama uważam to za osiagnięcie!!!

• 2 weeks później...
Jak się ma trochę odłożonych pieniążków to moim zdaniem recesja tylko pomaga w realizacji budowy. Ceny materiałów często bywają niższe od tych z przed paru lat. Handlowcy prześcigają się w opustach i promocjach. Wykonawcy nie podnoszą cen (ale wydaje mi się że oszczędzają na jakości wykonywanych prac). Dodając do recesji, koniec ulg podatkowych i podwyższenie stawek VAT to mam wrażenie że załapałem się na ostatni moment w którym mogę się wybudować.