m.biruta 05.08.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Witam, Z wykształcenia i zawodu jestem elektronikiem, w związku z czym wpadłem na pomysł, że z czystej ciekawości zbuduję niewielki układ mierzący temperaturę w różnych miejscach budynku i w ten sposób sprawdzę jak w praktyce "działa" izolacja. Pomyślałem, że umieszczę czujniki: - Pomiędzy ścianą fundamentową, a XPSem na głębokości 0,5m - Pomiędzy XPSem a gruntem na głębokości 0,5m - Pomiędzy ścianą zewnętrzną, a styropianem - Na powierzchni styropianu, pod tynkiem - W ścianie, pod tynkiem wewnątrz - Na podłodze (parter) na chudziaku (pod styropianem) - Na połowie grubości styropianu podłogi - Na warstwie wylewki, pomiędzy rurkami podłogówki Chciałbym w ten sposób zobaczyć jak przenika ciepło i czy dużo go ucieka. Pomiar co minutę z zapisem całorocznym. Uważacie, że jest w tym sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 05.08.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Jeśli ma Ci to dostarczyć przyjemności, to ma sens. Nie czytaj dalej. Czy takie wyniki będą pożyteczne? Jeśli okażą się względnie zgodne z obliczeniami z teorii, to będziesz się zastanawiał, po co Ci to było. A jeśli będą odbiegać od teorii, to z tym faktem zrobisz? Żeby wyciągać jakieś wnioski, musiałbyś pomierzyć kilka różnych domów, różnych rozwiązań izolacji itd. Wyniki z jednego pomierzonego domu możesz sobie moim zdaniem wydrukować, oprawić i postawić koło kominka, jeśli masz. Krzysiek Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez kroles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts