Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instlacja TV + SAT w całym domu

zip20

Recommended Posts

7 - komin to nie jedyne możliwe miejsce do zamontowania anteny TVSAT. Moim zdaniem jest to jedno z najgorszych miejsc, warto kreatywnie pokombinować (u mnie akurat krawędź balkonu - genialny dostęp gdy np. trzeba antenę oczyścić z lepkiego śniegu).

Podpisuje się pod powyższym obiema rękami, w ostatnim czasie wiatry nas nie oszczędzały (a dom stoi w szczerym polu) i powiem szczerze że bałem się czy antena nie stawia za dużego oporu dla wiejącego ponad 100km/h wiatru i czy nie rozwali komina... Wprawdzie antena i komin przetrwały, ale jeszcze jestem na takim etapie że jest możliwość przeniesienia anteny no i przenoszę antenę niżej (jeszcze nie wiem czy postawię na dachu wiaty/altanki, czy na jakimś specjalnym stelażu na ziemi). Myślę, że oprócz bezpieczeństwa komina dodatkowymi bonusami jest ewentualne łatwe oczyszczenie anteny ze śniegu albo dostrojenie gdy zajdzie taka potrzeba.

Jeżeli chodzi o rozwiązania techniczne to się nie wypowiem, bo się na tym nie znam korzystałem z wiedzy kumpla. Mam rozwiązanie takie, że do jednego z pokoi podciągnięte 3 kable TV (tam gdzie będzie ewentualna nagrywarka z TVSAT+jako alternatywa DVB-T), do pozostałych pokoi w których przewidujemy TV po 2 kable.

Warto pomyśleć o instalacji odgromowej chroniącej anteny, w razie bezpośredniego wyładowania w maszt antenowy sprowadzasz cały potencjał do mieszkania - skutki mogą być bardzo kosztowne.

Pzdr

Odnośnie ochrony odgromowej, w jaki sposób zabezpieczyć antenę która stoi na stelażu na ziemi?

Nie spotkałem się jeszcze z ochroną tak zainstalowanych urządzeń - na pewno stelaż(przewodzący) musi być uziemiony, czym niższa wartość rezystancji, tym lepiej. Żeby przewody nie wprowadziły niebezpiecznego potencjału do mieszkania musisz zastosować ochronniki przepięć na przewody sygnałowe.

Innym sposobem jest umieszczenie masztu z antenami w strefie chronionej LPS - zwody pionowe, poziome odsunięte (izolowane) od chronionych urządzeń.

• 2 weeks później...
Urządzenia grzeją się same z siebie, więc mróz zwykle nie jest żadnym problemem, większym może być ta druga granica: jeśli dach jest nieizolowany i np. blaszany, to latem może pod nim być więcej, niż 55 stopni.

Czy jezeli na nieocieplonym stryszku nad poddaszem uzytkowym zaloze multiswitch i router nie bedzie problemu z ich funkcjonowaniem? Zastanawiam sie tez czy tam takze umiescic centrale alarmową?

ma ktos jakies doswiadczenia w tym zakresie?

Jak pisałem - zimno nie będzie tam problemem, może nim być natomiast ciepło, jeśli twój strych się bardzo mocno rozgrzewa w lato. Dotyczy to wszelakiej elektroniki, ale dyskusja na publicznym forum na temat, gdzie chcesz zainstalować centralkę alarmu nie jest zbyt rozsądnym pomysłem.

Na dniach przystępuje do wykonania okablowania rt-sat-lan.

Jeszcze sie zastanawiam jak wyciagnąc przewód do sieci telefonicznej (jak doczytałem może to być skrętka ?) - zrobić gniazdko blisko wejścia i od niego puścić przewód na strych gdzie będzie skrzynka z osprzętem tel-inf-sat (tam też zbiegały by się przewody lan i powiedzmy z 2 punktow z telefonem).

A jak przyszlościowo przed tynkami zrobić wyprowadzenie na zewnątrz? czy nie wyprowadzać przewodu a w momencie podłączenia sieci monterzy wejdą przewodami i podepną do puszki o której wspomniałem na początku?

• 1 month później...
Witam serdecznie, postanowiłem podłączyć się do tematu. Niedawno wprowadziłem się na nowo wybudowane osiedle, gdzie zastosowana została antena zbiorcza podająca sygnał do kilkudziesięciu mieszkań. W każdym z mieszkań zamontowane jest gniazdko tv/sat/r, niestety przyprowadziłem ze sobą z poprzedniego mieszkania nc+ i powstał problem. Mianowicie w gniazdku nie ma 2x sat. Anteny na zewnątrz budynku nie mogę zamontować, ze względu na regulamin panujący na nowych osiedlach. Czy istnieje jakakolwiek możliwość podłączenia w sposób prawidłowy tego dekodera, np poprzez wymianę gniazdka na takie z 2xsat? Ponadto dodam, że w tej chwili dekoder podłączyłem do sat i do tv i na sat działa normalnie tzn siła 40% jakość 70%, a na tv wskazuje siłę 9% oraz jakość 60% tzn, że sygnał jakiś dociera jednak za słaby. Pozdrawiam

Czekaj, jednej rzeczy nie rozumiem. Potrzebne Ci jest 2xSAT, bo? Piszesz o posiadanym dekoderze NC+, to jedno wyjście sat, po co drugie?

Jeśli masz (bądź planujesz) dwa dekodery, to rzecz jest niestety nie do przejścia, one, o ile dobrze kojarzę, jak to się obecnie robi, musza mieć swoje, niezależne przewody od dekodera aż do multiswitcha.

Potrzebne mi są 2 wyjścia sat bo dekoder nc+ działa na 2 Atenach do nagrywania i odtwarzania jednocześnie. Poprzednio sygnał dochodził z konwertera anteny satelitarnej i nie było z tym problemu bo szły 2 kabelki, teraz w gniazdku mam 1 sat tylko, drugi kabelek podlaczylem do gniazdka tv zarabiajac go z jednej strony końcówka sat od str dekodera i końcówka tv od str gniazdka. Działa obraz odtwarzania ale nagrywanie nie wchodzi w grę.

Zastanawiam się jednak, bo nie wiem jak to działa, czy wystarczyłoby zmienić gniazdko na takie z 2 sat-ami, z uwagi na to, że po podłączeniu do gniazdka tv jednego z kabli idących do dekodera, ten wyłapuje sygnał o wysokiej jakości tylko, że słabej sile...

Edytowane przez mazureq

Jakie masz gniazdo, podaj symbol, zrób zdjęcie.

Jeżeli masz w gnieździe(puszce) 2 przewody antenowe istnieje teoretyczna możliwość, że są doprowadzone 2 niezależne sygnały SAT, jeżeli jeden przewód, taka szansa jest mało prawdopodobna, chyba że developer zastosował konwertery w technologii SCR (wymaga to także odpowiedniego dekodera)

Nawiązując do tematu:

-aktualnie planuję odbierać jedynie DVB-T, w przyszłości być może dojdzie jeszcze platforma NC+/Cyfrowy Polsat

-do puszek w pokojach dochodzi jeden przewód Triset, w salonie dwa przewody Triset)

Nie wiem czy dobrze myślę a jestem na etapie zakupu gniazd: czy zamontowanie w pokojach gniazd końcowych RTV SAT a w salonie gniazda RTV 2xSAT pozwoli obecnie mieć wszędzie sygnał DVB-T (jedynie z użyciem rozgałęźnika) a w przyszłości poprzez rozbudowę instalacji poprzez te same gniazda końcowe również platformy cyfrowej?

Chodzi mi dokładnie o to czy wyjście SAT posłuży kiedyś do odbioru sygnału z platformy cyfrowej, bo jeśli nie to chyba wystarczą w pokojach gniazda RTV.

Jeżeli docelowo wykonasz instalację na multiswitchu - będziesz mógł korzystać z DVB-T i DVB-S (zakładam, że każdy z przewodów o których piszesz ma zakończenie w skrzynce przeznaczonej na rtv/sat). Na obecną chwilę zamiast multiswitcha możesz zastosować rozgałęźnik toru RTV, jednak ceny tych pierwszych urządzeń nie są aż tak wysokie, może warto zainstalować docelowy sprzęt teraz.

pzdr

Ok , chciałem się tylko upewnić czy obecnie bez multiswitcha tylko na samym rozgałęźniku - na wyjściu RTV będzie sygnał telewizji naziemnej a w przyszłości z multiswitchem z wyjścia SAT będzie dodatkowo sygnał z platformy cyfrowej.

Z tego co piszesz wynika więc że lepiej od razu zakładać gniazda RTV SAT a do salonu RTV 2xSAT, dobrze myślę? Bo jak pisałem miałem dylemat czy nie założyć teraz samego gniazda RTV aby mieć na nich sygnał DVB-T, myślałem ze do gniazda RTV SAT od razu musi być multiswitch.

Tak, wszystkie przewody Triset schodzą się w jednym punkcie gdzie docelowo będzie szafa rack.

Edytowane przez slawekk1980`

Ok , chciałem się tylko upewnić czy obecnie bez multiswitcha tylko na samym rozgałęźniku - na wyjściu RTV będzie sygnał telewizji naziemnej a w przyszłości z multiswitchem z wyjścia SAT będzie dodatkowo sygnał z platformy cyfrowej.

Dokładnie tak

Z tego co piszesz wynika więc że lepiej od razu zakładać gniazda RTV SAT a do salonu RTV 2xSAT, dobrze myślę?

Dobrze myślisz, straciłbyś pieniądze na gniazda RTV które byś później wymieniał.

pzdr

• 1 year później...