Hauzer 06.08.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam, Zabieram się za "samodzielne" murowanie ścianek działowych. Będę do tego używał suporexu 12 (taki materiał w dobrej cenie był blisko na składzie) i mam kilka pytań. izolacje już zrobiłem a i podłoże jest solidne (prawie jak pod nośne) - rozumiem z tych ogólnie dostępnych poradników, że pierwszą warstwę bloczków powinienem osadzić na zaprawie i teraz pytanie czy cementowej czy cementowo - wapiennej (różne źródła różnie podawały). I jakie proporcje ma mieć ta zaprawa? Jak już uporam się z poziomowaniem a zaprawa zwiążę powinien "przeszlifować" bloczki tak aby uzyskać maksymalnie równą powierzchnię a następnie osadzać pozostałe warstwy na cienką spoinę z kleju? Głównie mam problem z tą zaprawą - nie znalazłem jednej konkretnej odpowiedzi jaka ona ma być tak żeby spełniała swoje funkcje. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 06.08.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 u siebie pierwszą warstwę układałem w ten sposob.Zaprawa murarska kupowana w workach - gotowa- potem izolacja , zaprawa i bloczek. Murowałem pierwsza warstwę na sznurek i poziomicę. Następne warstwy na klej i samą poziomice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzer 06.08.2013 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Też chciałem na "gotowej" ale zostało mi trochę cementu, piasku i wapna. Z chęcią wykorzystałbym to co jest zamiast wyrzucać i kupować nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 06.08.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Moim zdaniem bz. Co dasz to będzie, ja nie używam wapna odkąd znalazłem cempalstusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts