Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tynk gipsowo maszynowy jest aż tak miękki?

Recommended Posts

Zdecydowałem się na tynki gipsowo maszynowe. Położone zostały 10 dni temu. Tynk już wybielał, czyli wydaje mi się że prawie wyschnął. Niestety gdy przeszedłem z miotłą obok ściany przypadkowe puknięcie (końcem drewnianej miotły) pozostawiło ślady na tynku. Sprawdzałem później też paznokciem twardość tynku i nawet w ten sposób robią się wgniecenia. Czy tynk gipsowo maszynowy rzeczywiście jest aż tak miękki? Jak się wam mieszka w domach wytynkowanych ta technologią?

• 19 years później...
Mam tynk gipsowy lekki Knauf MP75l i zdecydowanie odradzam. Chyba najgorsza decyzja, jeżeli chodzi o cały proces budowy. Już zastanawiam się co zrobić, żeby je wzmocnić a nie minęły 2 lata jak się wprowdzaiłem. Na każdym kroku trzeba uważać, żeby nie zrobić wgniecenia. Lekkie puknięcie i jest dziura. Moim zdaniem powinno się zakazać stosowania takich materiałów, bo na tym żerują deweloperzy i wykonawcy i wciskają takie dziadostwo klientom.

Wyłącznie dla projektantów i wykonawców pracujących dla osób prywatnych. To nie jest wybór, to po prostu praca, która przychodzi. Poza konserwacją zabytków często konsultuję się z projektantami i wykonawcami wykonującymi prace rządowe. Po prostu nie zdarzyło się to jeszcze w przypadku zabytkowej struktury https://showbox.bio/ https://tutuapp.uno/ .

Cieszę się, że mogę dodać wszystko, co tylko mogę, do każdego przyszłego AMA. Jestem wielkim zwolennikiem wciągania ludzi do branży budowlanej (jeden z powodów, dla których jestem fanem Mike'a Rowe'a) i zgadzam się, że jest więcej opcji, niż ludzie prawdopodobnie zdają sobie sprawę. Kiedy mówisz o renowacji murali lub produkcji na zamówienie blaszanych płyt sufitowych, aby pasowały do ​​istniejących płytek, lub mieszaniu egzotycznej farby w celu naśladowania (czasem naprawdę dziwnych) właściwości chemicznych starej farby, nagle pracownicy nie są stereotypowymi spoconymi faceci z branży budowlanej z crackiem do hydraulików, ale zazwyczaj ci fajni, nerdowscy absolwenci college'u (i często magistrowie) zajmujący się sztuką robią naprawdę fajne rzeczy, które ludzie nie często kojarzą z budową.

Edytowane przez narutokaya

Tynki gipsowe nakładane maszynowo (z agregatu). Tynki można nakładać też ręcznie (najczęściej cementowo wapienne nakłada się ręcznie, choć są też dostępne na rynku mieszanki do nakładania maszynowego; gipsowe też mają swoje "ręczne" odmiany jak goldband czy rotband, choć niektórzy nakładają czasem te maszynowe też ręcznie).