DamianC 06.08.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam. Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości co do ogrzewania takiej powierzchni biura.Remontuję gruntownie wolnostojący budynek, o wew. powierzchni 30m2, z myślą przeniesienia do niego mojego warsztatu RTV. Może podam kilka szczegółów budowlanych, żeby było łatwiej odpowiedzieć na moje późniejsze pytania. Ściany pustak żwirowo- betonowy 25cm gr. ocieplony 3 lata temu styropianem 5cm. Zamierzam go docieplić jeszcze 5cm styroduru dookoła.Posadzka została skuta, ziemia wybrana do głęb. 40cm. Następnie zrobiona, podsypka 5cm piachu, wylany chudziak 10cm zbrojony siatką.Na to położone 20cm styropianu ekstrud. na folii. Na tym się zatrzymałem z posadzką ze względu na wybór ogrzewania.Wysokość pomieszczenia od posadzki będzie miała 2,20m. Wymiary pomieszczenia 5.5 x 5.40m.Nad pomieszczeniem jest strych w skos użytkowy nieocieplany. Zamierzam na posadzce strychu dać ocieplenie celulozą gr. 30cm i położyć na to OSB. Żebym mógł go dalej użytkować jako graciarnię. Strop nad pomieszczeniem dwie płyty warszawskie po bokach, środkiem 3 rzędy garów. Budynek budowany w latach 80. W budynku 2 okna 121x94 i brama wej. wys. 2m x 1.72m. Wszystko będzie wymienione na okna i drzwi z profilu veka alphaline 90 z 3 szybowymi zestawami szyb.Wentylacja będzie mechaniczna ze względu na wys. pom. - kupiłem rekuperator Strorkair g90-300 ( była dobra okazja ). Wróćmy zatem do mojego pytania.Z mediów mam tam tylko prąd 3 fazy z racji tego, że była tam kiedyś stolarnia i dużo maszyn. Zastanawiam się czy mogę względnie tanio ogrzać to pomieszczenie do tem. 20 -21 st. ogrzewaniem elektrycznym ?? Moja praca ma charakter raczej siedzący i nie wymagający ruchu, a sprzęt który użytkuję wymaga stabilnych temperatur w wymienionych przeze mnie granicach.Zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym podłogowym, i prosiłbym o odpowiedź czy takie ogrzewanie przy podanych danych budynku, i planach docieplenia ma sens ?Czy jestem realnie w stanie zmieścić się z kosztami za samo ogrzewanie w zimie do 200zł/m-c ( taka kwota jest dla mnie do przyjęcia ).Jakie ewentualnie inne rozwiązanie byście proponowali. Jest możliwość zrobienia kotłowni 2 x 2.5m, ale wolałbym tego uniknąć.Ostatnie pytanie czy ogrzewanie podłogowe ( jakie ? maty czy jednak kabel ) czy grzejniki naścienne elektryczne ?? Prosiłbym o wypowiedzenie się też osób, które ogrzewają podobnej kubatury pomieszczenia w sposób elektryczny, jakie mają realne koszty ogrzewanie w zimie. Ponieważ spotkałem się z wieloma opiniami, zarówno negatywnymi jak i pozytywnymi i mam mętlik w głowie.Jestem na takim etapie remontu, że jeszcze mogę coś zmienić bez dużych kosztów modyfikacji. A nie chciałbym w pakować się w koszty instalacji, która nie spełni moich oczekiwań i będzie generować wysokie rachunki za ogrzewanie.Dlatego proszę o poradę fachowców i osoby, które z praktyki po kilku sezonach wiedzą już jakie są realne koszty ogrzewania prądem podobnej kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts