Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZ dla domku letniskowego - brak zaopatrz. w wodę vs. studnia do 30m zrobiona bez pap

Jurandog

Recommended Posts

Witajcie,

Mam taką "ciekawą" sytuację.. Dostałem od rodziców działkę rekreacyjną. Chciałbym na niej wybudować domek letniskowy. Zwróciłem się do urzędu gminy z wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy (oczywiście brak MPZP). We wniosku wskazałem studnię głębinową jako źródło zasilania w wodę. UG wezwał mnie do uzupełnienia wniosku o określenie czy jest to studnia głebinowa czy do 30m oraz czy jest to studnia planowana czy istniejąca. Dopiero w tym momencie zacząłem zgłębiać temat studni. Fakty są takie:

1. Na działce jest studnia abisynka do 30m wybudowana ok. 1996 roku - jak się okazało bez zgłoszenia i nie została naniesiona na mapę

2. We wniosku napisałem:

- sposób zasilania w wodę, zużycie w m3/mies.: studnia głębinowa, ~3m3

- istniejąca infrastruktura techniczna na działce: studnia głębinowa.

3. Zgodnie z nowym prawem geologicznym obowiązującym od 01.01.2012 na budowę studni (nawet do 30m) wymagane jest pozwolenie na budowę.

4. Byłem w UG i próbowałem podpytać co z tym zrobić. Panie nic nie chciały mi powiedzieć.. żadnych wskazówek dot. wymagań na dostawę wody. Nic :/

5. Muszę złożyć nowy wniosek bo nie zdążyłem w terminie się uporać, a mój wniosek o przedłużenie terminu rozpatrzono negatywnie.

6. Nie chcę robić przyłącza wody do domku - woda od kilku lat nie nadaje się do picia ino do mycia. Pitną trzeba przywozić w baniaku.

Proszę o poradę co z tym teraz zrobić.

1. Czy w nowym wniosku w temacie zaopatrzenia w zeznać, że ta studnia jest i kiedy została wybudowana?

2. Czy może napisać, że zaopatrzenie w wodę - nie dotyczy i w istniejącej infrastrukturze nic o studni nie wspominać? Zdemontować pompę i zamaskować rurę studni i rżnąć głupa przed UG. Skoro w przypadku domków letniskowych nie jest wymagane zasilanie w wodę - choć to leży w gestii władz lokalnych i definiować powinien to MPZP. Planu nie ma, a panie w UG nie są skore do udzielania wskazówek.

3. Czy może wpisać, że zaopatrzenie w wodę z własnej planowanej studni do 30m? Jak dadzą warunki to będę się martwił o pozwolenie na bud. studni itd.