Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich serdecznie i proszę o poradę.

Otóż

Minie niebawem 5 lat od generalnego remontu domu jednorodzinnego w którym aktualnie mieszkam . Podczas remontu nie uniknąłem wielu błędów . Jednym z następstw tych błędów jest kiepska wentylacja oraz bardzo wysoka temperatura, która w okresie letnim dochodzi nawet do + 29-30 C w bardzo upalne dni.

Tak wysoka temperatura dotyczy piętra i powoduje, że nie można w tych pomieszczeniach (na piętrze) normalnie żyć. Tak się złożyło, że właśnie tam mam salon, kuchnię a także sypialnię .

Postanowiłem , że tak dalej być nie może i w związku z tym poniżej przedstawię jak to w tej chwili wygląda od strony technicznej.

1) dom zbudowany w latach 80-tych z pustaka (pustak połówka + pustak cały ) ocieplony styropianem 15cm

3) dom składa się z dwóch kondygnacji ( parter + piętro ) następnie jest strych nieużytkowy

4) dom posiada duże okna tzw . panoramy + balkonowe m .in. od strony południowej

5) dach z blachy aluminiowej + deskowanie ( nieocieplony )

6) strych nieużytkowy , posiadający w każdej ścianie szczytowej małe okno czyli 2szt. .Do strychu prowadzi klatka schodowa zbudowana z regipsu zakończona pełnymi drewnianymi drzwiami

7) strop I piętra ( strop żelbetonowy 10cm + styropian ok. 5cm + wylewka betonowa 6cm

8) w domu brak jest jakichkolwiek nawiewników zewnętrznych .

9) wentylacja grawitacyjna tylko na parterze . Na piętrze nie zostały wykonane otwory wentylacyjne . Jedyna wentylacja jest w kuchni i łazience . W kuchni jest okap z podłączonym wyciągiem a w łazience wyciąg elektryczny wyprowadzający powietrze bezpośrednio na zewnątrz budynku . Te otwory wentylacyjne na piętrze do kominów będzie bardzo trudno wykonać bo właśnie w tych miejscach jest zabudowa z regipsów.

Jestem zdeterminowany do wprowadzenia wszelkich zmian , które doprowadzą do uzyskania temperatury w granicach 23 C + świeże powietrze bez względu na temperaturę na zewnątrz. Mam małe dziecko i widzę jak bardzo ta temperatura mu dokucza.

Pierwszy krok, który poczyniłem to założyłem na wszystkie okna rolety zewnętrzne w kolorze aluminium . Spowodowało to spadek temperatury o 3 st.C do + 26st. C.

No właśnie i co dalej . Oto moje pytanie ? Czy powinienem dodatkowo ocieplić strop + kominy + klatkę na strych+ drzwi na strych ? . Oczywiście ocieplenie od strony strychu . Nadmienię, że strych nie będzie używany . Mam wrażenie ,że przez ten dach a następnie strop przenika ciepło . Generalnie na strychu w upalny dzień jest piekło . Co z wentylacją ? Czy zainstalować jakiś system wentylacyjny ? Proszę o poradę

Z góry serdecznie dziękuję i Pozdrawiam

Myślę, że zakup klimatyzacji będzie najlepszym rozwiązaniem poddasze jest skazane pomimo świetnej izolacji na wysokie temperatury, na zewnątrz jest +41'c ... i na każdym poddaszu będzie bardzo gorąco, zwłaszcza mając nieocieplone pokrycie z blachy.
należy ocieplić poddasze. to ono jest źródłem problemu.

kupowanie klimy to jak wieszanie obrazu w miejscu gdzie jest grzyb na ścianie...

Dziękuję za odzew.

Jednakże czy mogę prosić o szczegóły tzn. Czy ocieplić strop ( wydaje się tańszym rozwiązaniem , czy ocieplić poddasze ?

Co będzie najlepszym izolatorem ? jaka grubość ?

Pozdrawiam

Dobrze że jest ten temat.

Ja u siebie również mam duży problem z temperaturą na poddaszu.

Posiadam blachodachówkę w kolorze grafitowym, pod nią pustkę, dalej membranę wysokoparoprzepuszczalną, między krokwiami wełnę szklaną 16 cm i jako drugą warstwę wełnę skalną 10 cm, dalej folia paroizolacyjna i płyty gk. Między jętkami również położyłem wełnę szklaną 16 cm + 8 cm. Ociepliłem również ścianę kolankową 5 cm wełny skalnej. Wszystko robiłem sam. W związku z tym że jestem perfekcjonistą wiem, że ułożyłem wszystko dokładnie bez ubijania i pominięcia jakiegokolwiek fragmentu.

Mimo tej izolacji mam na poddaszu ponad 30 stopni.

Nie wiem już co mam robić. Zastanawiam się czy nie dać jeszcze ekranu aluminiowego np Onduterm, lub izolacji q-therm z tym drugim nie mam pewności czy mimo świetnych właściwości zadziała jak ekran. Klima nie wchodzi w grę ze względu na koszty użytkowania.

Pokój ma 20 m2, jedno okno dachowe od południa i okno balkonowe od zachodu

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Edytowane przez Onyx01
Po tylu dniach gorąca izolacja osiąga średnią temperaturę (dzień/noc) pod dachem i cała ta masa skutecznie promieniuje( w tym do środka domu). Nic źle nie zrobiłeś. Tak już jest. W takim przypadku tylko klima cię uratuje. są folie typu tyvek enercor ale to byłaby przeróbka dachu. Poza tym z czasem przestaje to działać.
Po tylu dniach gorąca izolacja osiąga średnią temperaturę (dzień/noc) pod dachem i cała ta masa skutecznie promieniuje( w tym do środka domu). Nic źle nie zrobiłeś. Tak już jest. W takim przypadku tylko klima cię uratuje. są folie typu tyvek enercor ale to byłaby przeróbka dachu. Poza tym z czasem przestaje to działać.

Czyli najlepszym rozwiązaniem bedzie ekran, żeby odbijać promieniowanie

Tu znalazłem skuteczność tego wynalazku. Skoro tak trzyma ciepło w zimę to w lato równie skutecznie powinno je odbijać

http://www.e-buderus.com.pl/Onduterm.html (zdjęcia na samym dole)

tyle że układ (jeden z wariantów) musisz mieć - dachówka - powietrze- ekran-powietrze- folia wysokoprzepuszczalna- izolacja termiczna -folia paroszczelna- płyta k-g. Można dać inne warianty ale pierwsze 4 elementy obowiązkowo.
  • 2 weeks później...

Folia zamontowana. Przekrój dachu patrząc od środka to:

płyta g-k 12,5 mm / pustka 25 mm/ folia aluminiowa 3 mm / pustka 25 mm / ocieplenie z wełny skalnej 100 mm / ocieplenie z wełny szklanej 160 mm / membrana wysokoparoprzepuszczalna / szczelina dylatacyjna / łaty, kontrłaty / blacho-dachówka. Dodatkowo między jętkami wełna szklana 160 mm.

Połać dachu na której zamontowałem folię znajduje się od strony południowej + jedno okno dachowe.

Folia przyklejona na taśmę dwustronną z zakładką 150 mm, oraz wywinięciem na ściany 100 mm połączone taśmą aluminiową.

Ocena ogólna po zamontowaniu: folia nie dała zupełnie nic..

Ocena ogólna po zamontowaniu: folia nie dała zupełnie nic..

To ,znaczy,że na poddaszu masz nadal 30 stopni?

Ja próbuję z tym problem walczyć w taki sposób:

Zamykam okna i opuszczam rolety wewnętrzne

Gdy temperatura na zewnątrz (w cieniu)jest niższa,od tej wewnątrz uchylam na parterze okno i na poddaszu w sypialniach(strona południowa)

Co prawda koronek nie wyrywa,ale jest wyczuwalny ruch powietrza z parteru w stronę,tych okien na poddaszu.

To ,znaczy,że na poddaszu masz nadal 30 stopni?

Ja próbuję z tym problem walczyć w taki sposób:

Zamykam okna i opuszczam rolety wewnętrzne

Gdy temperatura na zewnątrz (w cieniu)jest niższa,od tej wewnątrz uchylam na parterze okno i na poddaszu w sypialniach(strona południowa)

Co prawda koronek nie wyrywa,ale jest wyczuwalny ruch powietrza z parteru w stronę,tych okien na poddaszu.

W tej chwili mam na poddaszu 26 stopni, ale na zewnątrz jest znacznie chłodniej niż kilka / kilkanaście dni temu. Ja zasłaniam rolety zewnętrzne, ale niewiele to daje. Podejrzewam, że gdyby folia była zamontowana pod łatami i kontrłatami może wtedy miałoby to sens, od środka w moim przypadku nie ma najmniejszego. Szkoda..

Zastanawiam się jeszcze nad domontowaniem nawietrznika w oknach żeby jakoś wymusić wymianę powietrza w pomieszczeniu. Jest jeszcze jedno rozwiązanie - Q-Therm. Widziałem to w akcji. W wielu miejscach na pewno ma to sens, ale czy na poddaszu? Tego nie wiem. Jest to kosztowne i szczerze mówiąc boję się znów wywalać pieniądze w ciemno.

Pozostanie chyba montaż klimatyzacji

Edytowane przez Onyx01
hmm ja na poddaszu w największe upały miałem 23*C max , temp jest wyższa o 1-2*C w stosunku do parteru ale w tym roku (po ociepleniu) nie było tam cieplej jak 23*C (mierzyłem pirometrem) i to przy uchylonych oknach (wietrzy się cały czas). Okien dachowych 6szt na całym poddaszu + od południa dwa balkonowe (trój szybowe)

najpierw zamieszkaj a potem podawaj temperatury ...:yes:

nie zamieszkały i nie wykończony budynek jest zawsze znacznie chłodniejszy ...

hmm ja na poddaszu w największe upały miałem 23*C max , temp jest wyższa o 1-2*C w stosunku do parteru ale w tym roku (po ociepleniu) nie było tam cieplej jak 23*C (mierzyłem pirometrem) i to przy uchylonych oknach (wietrzy się cały czas). /QUOTE]

No to pogratulować.Ja wte największe upały (38 stopni w cieniu u mnie pokazał termometr) zostawiłem otwarte okna ,to na poddaszu było 30*.Noc przespałem na parterze na podłodze.Ale co mnie teraz zastanawia,że chociaż okna na noc uchylam,a temperatury w nocy znacząco spadają,to i tak temperatura wewnątrz nie spadła poniżej 22 stopni na parterze.

Pozostanie chyba montaż klimatyzacji

poprawnie działający układ wentylacyjny się kłania ...

żadne izolacje i folie tu nie pomogą, trzeba skutecznie usuwać ciepłe powietrze z pod sufitów zastępując je świeżym...

poprawnie działający układ wentylacyjny się kłania ...

żadne izolacje i folie tu nie pomogą, trzeba skutecznie usuwać ciepłe powietrze z pod sufitów zastępując je świeżym...

Zgadzam się w 100%. Wentylacja wszystkich pomieszczeń na poddaszu i wentylacja samego dachu robi różnicę. W swoim projekcie specjalnie dodałem jeden komin wentylacyjny, żeby wszystkie pomieszczenia miały wentylację.

najpierw zamieszkaj a potem podawaj temperatury ...:yes:

nie zamieszkały i nie wykończony budynek jest zawsze znacznie chłodniejszy ...

ja mieszkam i nigdy na poddaszu nie miałam wysokiej temperatury ( w te lato - pierwsze od zamieszkania) - jest owszem dwa stopnie wyższa od pomieszczeń na dole ale ... dziś było na odwrót - na górze w sypialni było przyjemniej/chłodniej niż w salonie na dole. I nie mam jakiegoś super ocieplenia (15 cm wełny między krokwiami + 10 cm na to + stelaż aluminiowy + folia + płyty kg a z drugiej strony membrana + dachówka cementowa) dach południa nagrzewa się szybciej i mocniej ale tu pomaga nam wentylacja - grawitacyjna - w każdym pomieszczeniu nawietrzniki higrosterowane i kominki wyprowadzające gorące powietrze na zewnątrz.