Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

poprawnie działający układ wentylacyjny się kłania ...

żadne izolacje i folie tu nie pomogą, trzeba skutecznie usuwać ciepłe powietrze z pod sufitów zastępując je świeżym...

i chłodniejszym od zewnętrznego.

Co z tego że usunie powietrze o temp 31*, kiedy wpuści do domu o tej samej temperaturze lub jeszcze cieplejsze?

i chłodniejszym od zewnętrznego.

Co z tego że usunie powietrze o temp 31*, kiedy wpuści do domu o tej samej temperaturze lub jeszcze cieplejsze?

pierwsze sprawdź jaka masz średnią temperaturę dobową tego powietrza...( taką rzeczywistą a nie na termometrze leżącym w słońcu...) a potem pisz ...:yes:

zrobienie dużego przeciągu powoduje uśrednienie temperatury w budynku, jak sobie go pozamykasz to zacznie się grzać zyskami słonecznymi i bytowymi ...:yes:

pierwsze sprawdź jaka masz średnią temperaturę dobową tego powietrza...( taką rzeczywistą a nie na termometrze leżącym w słońcu...) a potem pisz ...:yes:

zrobienie dużego przeciągu powoduje uśrednienie temperatury w budynku, jak sobie go pozamykasz to zacznie się grzać zyskami słonecznymi i bytowymi ...:yes:

U mnie dziś 31*C w cieniu.

Wiem o czym piszę.

ZbigniewKK napisał że ma 30* i więcej. Otwarcie okien nie pomoże. Będzie tylko przeciąg.

Jeśli otworzy okna od strony słońca,gdzie ma ułożony bruk, podniesie temperaturę w domu.

Dlatego należy wprowadzać niższą w celu ochłodzenia..

Fakt, taka sama temperatura powietrza wprowadzona z zewnątrz zapewni lepszy komfort od od powietrza aktualnie (zanieczyszczonego) znajdującego się wewnątrz.

Dlatego przy aktualnej pogodzie najlepiej wietrzyć dom na max w nocy.

Stryszek powinien być wietrzony nawet przy wysokich temperaturach zewnętrznych.

Edytowane przez klaudiusz_x
U mnie dziś 31*C w cieniu.

Wiem o czym piszę.

ZbigniewKK napisał że ma 30* i więcej. Otwarcie okien nie pomoże. Będzie tylko przeciąg.

musi być przeciąg w pionie...

akumulacja i bezwładność budynku ustabilizuje temperaturę ...

jak ktoś pisze że ma 30* w chałupie to nie rozumie co to chłodzenie pasywne ...