przemek2134 06.08.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. Mój problem polega na źle wykonanej izolacji pionowej fundamentów przez co mam zawilgocone ściany w garażu. Dom niepodpiwniczony usytuowany jest na ziemi gliniastej. Zewnętrzna, pionowa izolacja fundamentów zrobiona jest poniżej poziomu wód gruntowych, które sięgają 1m, po dużych roztopach woda występuje już na poziomie 50cm. Ponadto w miejscu łączenia się fundamentów garażu z fundamentami domu jest dziura o wymiarach 10x10 cm, którą woda dostaje się do "środka" fundamentów. Rok temu odkopałem pojedynczo fundamenty i zaizolowałem jeszcze raz, ale na nic to się zdało. Czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem? Myślałem o ponownym odkopaniu fundamentów i wykonaniu czegoś na zasadzie opaski z betonu okalającej fundament, ale nie wiem czy to coś w ogóle pomoże. Czekam na wasze porady. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Przemek2134 Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez przemek2134 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.08.2013 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Odkopać, zrobić odwodnienie - drenaż wszystką wodę do studzienki chłonnej lub pompą przepompowywać przy wysokim poziomie wód i odprowadzić poza teren budynku.Ścianę osuszyć wykonać izolację typu ciężkiego, twór zaślepić jeśli to przepust zaizolować.To tak w skrócie, trzeba podejść do całości stosując jakiś system zabezpieczenia(o których pełno w necie)przed wilgocią i go zrealizować. Nie da się zastosować czegoś połowicznie lub wcale przy tak wysokim poziomie wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek2134 07.08.2013 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Zapomniałem jeszcze dodać jednej, bardzo istotnej informacji. Początkowo fundament był planowany pod inną wysokość gleby. Obecnie sytuacja z sąsiadami ( ciągłe zalewanie posesji ) zmusiły mnie do podwyższenia terenu przez co ziemię nasypaną mam ponad fundament, aż do poziomu pierwszej cegły porotherm. Czy zrobienie ponownej izolacji fundamentów, odwodnienia, tak jak Pan powyżej mi podpowiada, oraz zaizolowanie owego porothermu, który jest pod powierzchnią gleby spełni swoją rolę? Pozdrawiam Przemek2134 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.08.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Zapomniałem jeszcze dodać jednej, bardzo istotnej informacji. Początkowo fundament był planowany pod inną wysokość gleby. Obecnie sytuacja z sąsiadami ( ciągłe zalewanie posesji ) zmusiły mnie do podwyższenia terenu przez co ziemię nasypaną mam ponad fundament, aż do poziomu pierwszej cegły porotherm. Czy zrobienie ponownej izolacji fundamentów, odwodnienia, tak jak Pan powyżej mi podpowiada, oraz zaizolowanie owego porothermu, który jest pod powierzchnią gleby spełni swoją rolę? Pozdrawiam Przemek2134 Po pierwsze na forum nie mówimy sobie per Pan Tak to co napisałem w wielkim skrócie powinno pomóc. Najważniejsze jest aby w tej chwili odprowadzić wodę jak najdalej od ściany.Odkopanie fundamentu zaizolowanie dobrym środkiem a później np ułożenie papy termozgrzewalnej fundament, zabezpieczenie tej izolacji folią kubełkową wykonanie odwodnienia przy pomocy np rur drenarskich, sprowadzenie ich do studzienki(może być dobrze wykonana studnia chłonna) a następnie zasypanie żwirem, pomoże na pewno.Więcej tutaj http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/drenaz-gwarancja-na-sucha-piwnice,14_3086.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.08.2013 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Ścianę osuszyć wykonać izolację typu ciężkiego Ile trwa osuszanie ściany? Co z wodą z kondensacji dyfuzji pary? Czy Pan wie, że w dachu pomimo paroizolacji od wewnątrz, robi się wentylację pod hydrizolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.08.2013 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Ile trwa osuszanie ściany? Co z wodą z kondensacji dyfuzji pary? Czy Pan wie, że w dachu pomimo paroizolacji od wewnątrz, robi się wentylację pod hydrizolacją. A idzże bajtloku do swojego wątku dla "zaawansowanych specjalistów". Nie zasrywaj każdego wątku o fundamentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.08.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 A idzże bajtloku do swojego wątku dla "zaawansowanych specjalistów". Nie zasrywaj każdego wątku o fundamentach Rozumiem, że chce Pan dalej te bzdury wciskać! Czy wie Pan dlaczego ciężka, nie wypuszczającą wody, izolacja jest zła? Jeżeli nie to Panu mogę wytłumaczyć !!! Po co się denerwować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.08.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Ja wytłumaczę. Następuje dyfuzja pary wodnej przez podłogę parteru oraz przez podbudowę tejże do ściany fundamentowej. Przełazi para przez tę ścianę i tam sie skrapla. Taki mniej więcej jest mechanizm. Wiedzę tę mozna zdobyć uczęszczając razem z TB do magla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.08.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Ścianę osuszyć wykonać izolację typu ciężkiego, twór zaślepić jeśli to przepust zaizolować. Ile trwa osuszanie ściany? Co z wodą z kondensacji dyfuzji pary? Czy Pan wie, że w dachu pomimo paroizolacji od wewnątrz, robi się wentylację pod hydrizolacją. - którędy wyjdzie woda???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek2134 08.08.2013 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Wielkie dzięki za pomoc. Teraz tylko muszę dostosowac się do wskazówek i wykonac kolejny raz izolację fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdyl 18.08.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Odkopanie fundamentu zaizolowanie dobrym środkiem a później np ułożenie papy termozgrzewalnej fundament, zabezpieczenie tej izolacji folią kubełkową wykonanie odwodnienia przy pomocy np rur drenarskich, sprowadzenie ich do studzienki(może być dobrze wykonana studnia chłonna) a następnie zasypanie żwirem, pomoże na pewno. CityMatic - mały dylemat czy po zaizolowaniu "dobrym środkiem" można na to ułożyć na "gorąco palnikiem" papę termozgrzewalną ? Czy to się będzie trzymać ściany ? Jak wykonamy taką izolację wydaje mi się typu ciężkiego, to mamy bardzo szczelnie "owinięte" fundamenty. Bo mamy kilka warstw "dobrego środka" + papa termozgrzewalna. Dlatego folia kubełkowa wydaje mi się zbędna. Miałaby sens gdyby zabezpieczać sam "dobry środek" przed zasypywaną na koniec ziemią, piachem itp. Wtedy taką warstwę można uszkodzić, przy papie jest to praktycznie niemożliwe. Może czepiam się szczegółów ale jak ktoś ćwiczył ten sposób izolowania może praktycznie doradzi zainteresowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.08.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 ... Miałaby sens gdyby zabezpieczać sam "dobry środek" przed zasypywaną na koniec ziemią, piachem itp. Wtedy taką warstwę można uszkodzić, przy papie jest to praktycznie niemożliwe. Może czepiam się szczegółów ale jak ktoś ćwiczył ten sposób izolowania może praktycznie doradzi zainteresowanym. Witam Folia będzie miała za zadanie doprowadzić ewentualnie pojawiającą się wilgoć od ściny w miejsce drenażu, dodatkowo zabezpieczy jak sam zauważyłeś powierzchnię przed uszkodzeniem. mały dylemat czy po zaizolowaniu "dobrym środkiem" można na to ułożyć na "gorąco palnikiem" papę termozgrzewalną ? Czy to się będzie trzymać ściany ? np : Siplast Fundament i papa termozgrzewalna po zabezpieczeniu ściany na to będzie się dobrze trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts