Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle wykonana izolacja fundamentów

przemek2134

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Mój problem polega na źle wykonanej izolacji pionowej fundamentów przez co mam zawilgocone ściany w garażu. Dom niepodpiwniczony usytuowany jest na ziemi gliniastej. Zewnętrzna, pionowa izolacja fundamentów zrobiona jest poniżej poziomu wód gruntowych, które sięgają 1m, po dużych roztopach woda występuje już na poziomie 50cm. Ponadto w miejscu łączenia się fundamentów garażu z fundamentami domu jest dziura o wymiarach 10x10 cm, którą woda dostaje się do "środka" fundamentów. Rok temu odkopałem pojedynczo fundamenty i zaizolowałem jeszcze raz, ale na nic to się zdało. Czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem? Myślałem o ponownym odkopaniu fundamentów i wykonaniu czegoś na zasadzie opaski z betonu okalającej fundament, ale nie wiem czy to coś w ogóle pomoże. Czekam na wasze porady. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam Przemek2134

Edytowane przez przemek2134

Odkopać, zrobić odwodnienie - drenaż wszystką wodę do studzienki chłonnej lub pompą przepompowywać przy wysokim poziomie wód i odprowadzić poza teren budynku.

Ścianę osuszyć wykonać izolację typu ciężkiego, twór zaślepić jeśli to przepust zaizolować.

To tak w skrócie, trzeba podejść do całości stosując jakiś system zabezpieczenia(o których pełno w necie)przed wilgocią i go zrealizować. Nie da się zastosować czegoś połowicznie lub wcale przy tak wysokim poziomie wód gruntowych.

Zapomniałem jeszcze dodać jednej, bardzo istotnej informacji. Początkowo fundament był planowany pod inną wysokość gleby. Obecnie sytuacja z sąsiadami ( ciągłe zalewanie posesji ) zmusiły mnie do podwyższenia terenu przez co ziemię nasypaną mam ponad fundament, aż do poziomu pierwszej cegły porotherm. Czy zrobienie ponownej izolacji fundamentów, odwodnienia, tak jak Pan powyżej mi podpowiada, oraz zaizolowanie owego porothermu, który jest pod powierzchnią gleby spełni swoją rolę?

Pozdrawiam Przemek2134

Zapomniałem jeszcze dodać jednej, bardzo istotnej informacji. Początkowo fundament był planowany pod inną wysokość gleby. Obecnie sytuacja z sąsiadami ( ciągłe zalewanie posesji ) zmusiły mnie do podwyższenia terenu przez co ziemię nasypaną mam ponad fundament, aż do poziomu pierwszej cegły porotherm. Czy zrobienie ponownej izolacji fundamentów, odwodnienia, tak jak Pan powyżej mi podpowiada, oraz zaizolowanie owego porothermu, który jest pod powierzchnią gleby spełni swoją rolę?

Pozdrawiam Przemek2134

Po pierwsze na forum nie mówimy sobie per Pan :)

Tak to co napisałem w wielkim skrócie powinno pomóc.

Najważniejsze jest aby w tej chwili odprowadzić wodę jak najdalej od ściany.Odkopanie fundamentu zaizolowanie dobrym środkiem a później np ułożenie papy termozgrzewalnej fundament, zabezpieczenie tej izolacji folią kubełkową wykonanie odwodnienia przy pomocy np rur drenarskich, sprowadzenie ich do studzienki(może być dobrze wykonana studnia chłonna) a następnie zasypanie żwirem, pomoże na pewno.Więcej tutaj :)

http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/drenaz-gwarancja-na-sucha-piwnice,14_3086.html

Ile trwa osuszanie ściany?

Co z wodą z kondensacji dyfuzji pary?

Czy Pan wie, że w dachu pomimo paroizolacji od wewnątrz, robi się wentylację pod hydrizolacją.

A idzże bajtloku do swojego wątku dla "zaawansowanych specjalistów".

Nie zasrywaj każdego wątku o fundamentach :p

A idzże bajtloku do swojego wątku dla "zaawansowanych specjalistów".

Nie zasrywaj każdego wątku o fundamentach :p

Rozumiem, że chce Pan dalej te bzdury wciskać!

Czy wie Pan dlaczego ciężka, nie wypuszczającą wody, izolacja jest zła? Jeżeli nie to Panu mogę wytłumaczyć !!! Po co się denerwować?

Ścianę osuszyć wykonać izolację typu ciężkiego, twór zaślepić jeśli to przepust zaizolować.

Ile trwa osuszanie ściany?

Co z wodą z kondensacji dyfuzji pary?

Czy Pan wie, że w dachu pomimo paroizolacji od wewnątrz, robi się wentylację pod hydrizolacją.

ciśnienie negatywne.jpgizolacja funda.jpg - którędy wyjdzie woda????

• 2 weeks później...
Odkopanie fundamentu zaizolowanie dobrym środkiem a później np ułożenie papy termozgrzewalnej fundament, zabezpieczenie tej izolacji folią kubełkową wykonanie odwodnienia przy pomocy np rur drenarskich, sprowadzenie ich do studzienki(może być dobrze wykonana studnia chłonna) a następnie zasypanie żwirem, pomoże na pewno.

CityMatic - mały dylemat czy po zaizolowaniu "dobrym środkiem" można na to ułożyć na "gorąco palnikiem" papę termozgrzewalną ? Czy to się będzie trzymać ściany ?

Jak wykonamy taką izolację wydaje mi się typu ciężkiego, to mamy bardzo szczelnie "owinięte" fundamenty. Bo mamy kilka warstw "dobrego środka" + papa termozgrzewalna. Dlatego folia kubełkowa wydaje mi się zbędna. Miałaby sens gdyby zabezpieczać sam "dobry środek" przed zasypywaną na koniec ziemią, piachem itp. Wtedy taką warstwę można uszkodzić, przy papie jest to praktycznie niemożliwe.

Może czepiam się szczegółów ale jak ktoś ćwiczył ten sposób izolowania może praktycznie doradzi zainteresowanym.

... Miałaby sens gdyby zabezpieczać sam "dobry środek" przed zasypywaną na koniec ziemią, piachem itp. Wtedy taką warstwę można uszkodzić, przy papie jest to praktycznie niemożliwe.

Może czepiam się szczegółów ale jak ktoś ćwiczył ten sposób izolowania może praktycznie doradzi zainteresowanym.

Witam

Folia będzie miała za zadanie doprowadzić ewentualnie pojawiającą się wilgoć od ściny w miejsce drenażu, dodatkowo zabezpieczy jak sam zauważyłeś powierzchnię przed uszkodzeniem.

mały dylemat czy po zaizolowaniu "dobrym środkiem" można na to ułożyć na "gorąco palnikiem" papę termozgrzewalną ? Czy to się będzie trzymać ściany ?

np : Siplast Fundament i papa termozgrzewalna po zabezpieczeniu ściany na to będzie się dobrze trzymać ;)