Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piękne stare drewniane drzwi

WMP

Recommended Posts

Witam, remontuję starą kamienicę i mam tam piękne stare drewniane drzwi, które niestety w nieznanych mi okolicznościach straciły szybę. Chciałbym wstawić nową, jednak listewki które mają tą szybę trzymać na miejscu zostały wbite tak: 2013-08-06 17.32.49.jpg . Jak widać na zdjęciu, łeb gwoździa w ogóle nie wystaje i nie wiem jak go wyjąć aby nie uszkodzić listewki. Czy ma sens zdjęcie też listewek z drugiej strony czy jest to niepotrzebne? Poprzednia szyba była montowana na kit, montując obecną na silikon powinienem zdjąć listewki z jednej strony drzwi, nałożyć silikon na listewki pozostałe po drugiej stronie drzwi, włożyć szybę i nałożyć zdjęte listewki?

Drzwi u dołu mają bardzo fajną blachę ze stali nierdzewnej, wygląda to bardzo elegancko. Niestety komuś za bardzo się świeciła i postanowił ją wyszarpać, co spowodowało że jest powyginana. Chciałem ja naprostować i złapałem imadłem w taki sposób, aby blacha była w pozycji w jakiej powinna być (prosty kąt pod drzwiami). Jednak po dobie w imadle stan blachy chyba w ogóle się nie poprawił, czy jest możliwe domowymi sposobami ją wyprostować?