Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Veka kontra..... Veka

Recommended Posts

Pozwoliłem sobie założyć taki nowy wątek uzmysławiający potencjalnym nabywcom okien PCV, że okna wykonane z tego samego profilu mogą się jednak bardzo różnić. Nie mówię tym razem o parametrach technicznych a czystej estetyce.

Miałem okazje montować w 1 budynku okna od 2 producentów robiących swoje okna z profilu Veka. Większość stolarki została wykonana przez producenta z mocno północnych rejonów kraju, natomiast drzwi przesuwne zostały zamówione z fabryki po przeciwnej stronie kraju ze względu na dostępny tam system odstawno - przesuwny od Winkhausa.

Poniżej prezentuje zastrzeżenia jakie wyłapałem na tylko 1 sztuce drzwi przesuwnych z południa kraju.

Najpierw był plus dla nich za zastosowanie taśmy rozprężnej między listwą a oknem:

DSCN1240.jpg

Szkoda tylko, że taśma na długości 2,5m miała dwie ok. centymetrowe przerwy (była w kawałkach).... sens zastosowanej taśmy znikomy

DSCN1239.jpg

W swojej historii sprzedałem też trochę okien z serii tych najtańszych i nawet w nich na takie kwiatki nie natrafiłem:

DSCN1243.jpg DSCN1246.jpg DSCN1249.jpg

Między słupkiem pionowym a ramą poziomą też znaczna szpara (widać przez nie stalowy łącznik) tylko już coś nie mogę zdjęcia dodać.

Okna tak wykonane posiadają 3 klasę przepuszczalności powietrza. Myślę, że pomimo profilu Veka Alphaline bierze się ona m.in z takich właśnie niedoróbek... Okna z tej firmy są też nieco tańsze.

Witam

Strasznie niechlujnie wykonana strefa zgrzewu:(

Nigdy nie widziałem tak spartolonej roboty.

nie może być :) ja tam widuje takie kwiatki, no może nie AŻ takie ale estetycznie obrobiony zgrzew to nie taka prosta sprawa ale ta różnica w zlicowaniu widoczna na ostatniej fotce to lekka przesada, aż się dziwię, że to test szczelności przeszło ?

Pozdrawiam