Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia wiercona i piasek w filtrze - tak ma byc?

Pyxis

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanko odnosnie piasku zasysanego przez pompe ze strudni. Studnia wiercona fi110 glebokosci 8m. Dwa filtry z siatki 0,3mm. Gorny filtr konczy sie na 5m. Rura ssaca wlozona do glebokosci 4m. Pompa powierzchniowa MULTI HWA 2000. Za pompa filtr piankowy 20um. Po przelaniu jakis 3-4m3 filtr jest zabity takim drobniusienkim piaseczkiem. Przy duzym poborze na dnie filtra tez osiada taka "pilingowa" frakcja. Pompa pracuje w cyklach zasysajac po 12l na cykl. Poziom wody 1,6m ponizej gruntu. Studniarz okreslil eksploatacyjna wydajnosc studni na 2,5m3/h.

Pytanie: Czy to normalne, ze zaciaga troche pisku, czy cos sie zlego dzieje ze zrodlem?

Witam.

Mam pytanko odnosnie piasku zasysanego przez pompe ze strudni. Studnia wiercona fi110 glebokosci 8m. Dwa filtry z siatki 0,3mm. Gorny filtr konczy sie na 5m. Rura ssaca wlozona do glebokosci 4m. Pompa powierzchniowa MULTI HWA 2000. Za pompa filtr piankowy 20um. Po przelaniu jakis 3-4m3 filtr jest zabity takim drobniusienkim piaseczkiem. Przy duzym poborze na dnie filtra tez osiada taka "pilingowa" frakcja. Pompa pracuje w cyklach zasysajac po 12l na cykl. Poziom wody 1,6m ponizej gruntu. Studniarz okreslil eksploatacyjna wydajnosc studni na 2,5m3/h.

Pytanie: Czy to normalne, ze zaciaga troche pisku, czy cos sie zlego dzieje ze zrodlem?

Moim zdaniem to niedobrze. Jesli zapycha sie filtr piaknowy w domu to pomysl sobie co sie dzieje wokol filtra siatkowego studni. Predzej czy pozniej ten zaciagany piasek solidnie osadzi sie wokol filtra studziennego i ograniczy wydajnosc studni. Pewnie nie po roku, ale po 3, 5 czy 10 (ciezko przewidziec) studnia przestanie wode podawac. Mojemu sasiadowi tak spaprano studnie, ktora podawala duzo takiego drobniutkiego piasku, ktory w dotyku wygladal jak zmielona kreda. Studniarz twierdzil ze sie przepompuje. I po 1 miesiacu pompowania studnia przestala wogole wode podawac. Ale to byl przypadek graniczny bo wodawrecz szara leciala. Studnia zostala zakonczona w warstwie w ktorej wystepuje taka drobna frakcja piasku

Reguly pewnie nie ma. Raz sie przeczysci warstwa wodonosna z tego drobnego piasku, raz sie nim zaczopuje.

Filtr siatkowy powinien byc dodatkowo obsypany zwirem filtracyjnym dobranym do tego co znajduje sie w warstwie wodonosnej, oraz sama rura studzienna uszczelniona ponad filtrem siatkowym i obsypka zwierowa, zeby po rurze nic z powierzchni nie sciekalo na dol.

marcin

Studnia jest wywiercona 3 lata temu a od 1,5 roku eksploatowana (dom+ogrod). Ma betonowa obudowe, wiec jest uszczelniona od powierzchni. Wiem, ze filtry byly czym obsypywane. Woda jest czysciusienka, tylko po naprawde ulewnych deszczach zdarza sie lekkie zmetnienie na dzien lub 2.
Czyli nie jest dobrze uszczelniona skoro sie cos tam jednak dostaje.

Do tego skoro jest slabo izolowana od wody powierzchniowej, wiec pewnie jej parametry moga sie ostro wahac? Bakterie sie po opadach razem z metnoscia dostawac, nawozy jesli trawnik posypiesz itd, itp.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

Nie ma opcji, zeby woda z powierzchni sie tam dostala bezposrednio wewnatrz czy zewnatrz rury oslonowej. To raczej sprawa warstwy wodonosnej, plytkiej i u podnurza lagodnego, ale granitowego wzniesienia.

To skad warstw wodonosna wie ze ma podawac metna wode po opadach?

Woda nie musi sie tam wlac w 5sekund. Ale jesli przesaczy w 24h to tez wystarczy.

marcin

U mnie woda gruntowa na 1,6m i same pisaki ponizej 40cm warstwy ziemi "rolniczej". To dosyc latwy grunt dla przesaczenia sie wody po opadach. Skas chyba ta warstwa wodonosna musi byc zasilana w nowa wode. Na moj gust na tej glebokosci to glownie woda opadowa. Chyba, ze sie myle.

Czyli nie jest warstwa wodonosna izolowana od powierzchni skoro do tych 8m sam piach. Typowa studnia glebinowa powinna byc odizolowana od powierzchni warstwa trudnoprzepuszczalna, gliny, ilu.W Twoim przypadku mozesz sie prawdopodobnie w studni spodziewacz wszystkiego, i wiele z tym nie zrobisz.

marcin

Czyli mam rozumiec, ze jak odfiltruje kilka ton, to problem "sam" zniknie? ;)

Pyxis problem nie zniknie, studnia 8 metrow jest oki do ogrodu ale na budynek to juz nie bardzo:( to jest pierwsza warstwa wodonosna jak dla mnie, to wody nie stabilne czyli syf :stirthepot: Jesli nie masz dodatkowo wodociagu to dziwie sie ze nie zainwestowales w glebszy odwiert. Masz fi 110-tke i pewnie plastik czyli brak mozliwosci dowiercenia, Ja mam do wodociagu 350m i postawilem na odwiert glebinowy 50mb odizolowany glina, ilami, z wapienia, nie ma mowy o jakimkolwiek piasku na filtrach w domu, a chemicznie i bakteriologicznie przebadana 2x i zawsze krysztal. Zastanawiales sie co bedzie jak sasiedzi kiedys zechca zainstalowac eko szambo:(

No właśnie... czemu przy tak starannym zaplanowaniu instalacji postanowiłeś zlecić tak płytki wywiert ?

pitersson ciężko stwierdzić czy zniknie czy nie zniknie. Możliwe, że rzeczywiście ta frakcja zostałaby mocno ograniczona po dłuższym czasie. Ja bym jednak tak tego nie zostawiał.

Pyxis, rozumiem, że co 3-4m3 musisz wymieniać ten wkład piankowy 20um?

piterson: Studnia byla z zalozenia jako woda do celow gospodarczych. Obok u siasiada wiercili pod pompe i do 80m wody jakos nie rtrafili (z tego co mowili przynajmniej - nie wiem na ile kompetentnie). O ekoszambo sie nie martwie poki co, bo podlaczyli nas do kanalizacji wiosna. Wode maja tez robic, ale nie wiem jeszcze kiedy dokladnie. Licze ze nie za 10lat.

Marczak: Tak, mniej wiecej co tyle przelanej wody musze zmieniac wklad.

Dzisiaj przed tym wkladem piankowym zainstalowany zostal filtr siatkowy z wstecznym plukaniem. Grubsze frakcje odfiltrowuje, ale czysty wklad po przelaniu 1m3 wody juz zrobil sie rudy. :/

Edytowane przez Pyxis

No właśnie... czemu przy tak starannym zaplanowaniu instalacji postanowiłeś zlecić tak płytki wywiert ?

pitersson ciężko stwierdzić czy zniknie czy nie zniknie. Możliwe, że rzeczywiście ta frakcja zostałaby mocno ograniczona po dłuższym czasie. Ja bym jednak tak tego nie zostawiał.

Pyxis, rozumiem, że co 3-4m3 musisz wymieniać ten wkład piankowy 20um?

Zanieczyszczenie piaskiem czy tez zabarwienie moze sie przepompuje z czasem, mysle ze teraz jest niski stan wod gruntowych (susza) i dla tego pojawil sie sie problem ze studnia u Pyxisa,

Pyxis ja bardziej bal bym sie o zanieczyszczenie bakteriologiczne lub chemiczne,i co jakis czas badaj jakosc wody jesli ja uzywasz do celow bytowych.

Wplyw na jakosc wod gruntowych maja ludzie oddaleni kilka kilometrow od Ciebie ;) A swoja droga to niezla sprawa z ta kanaliza, - jest pierwsza przed wodociagiem:rolleyes: troche od dupy strony

A swoja droga to niezla sprawa z ta kanaliza, - jest pierwsza przed wodociagiem:rolleyes: troche od dupy strony

No najpierw chcieli zrobic oczywiscie wodociag, bo to 5% kosztow polozenia kanalizacji. Co mi po wodzie jak nie ma kanalizy i trzeba bylo placic 30 zl za m3 szmba. Napisalismy "petycje", troche podeptali dywany w Urzedzie Gminy i sie jakims cudem udalo kanalizacje (na szczescie mamy dojazdowa droge gminna).

mysle ze teraz jest niski stan wod gruntowych (susza) i dla tego pojawil sie sie problem ze studnia u Pyxisa,

A tak teraz mysle, ze problem nasilil sie po wymianie pompy w hydroforze (z JY1000 na HWA 2000). Niby wydajnosc moc i wydajnosc w zakresie w jakim pracuje u mnie mniejsza (wg wykresow) niz poprzedniej, ale wykoananie inne i chyba w rzeczywistosci pracuje nieco wydajniej. Tzn ta JY1000 robila straszliwy halas w porownaniu z ta co mam teraz, ale na halasie sie konczylo. Tej HWA zeby zachowac wydajnosc tej wczesniejszej podnioslem cisnienia zalaczania i wylaczania zestawu hydroforowego o 0.5bara. Teraz pracuje juz z identyczna wydajnoscia.

[Edit]

Tak wyglada filtr po przelaniu ciut ponad 1m3. Ten z plukaniem to 100um a ten piankowy to 20um. Nie dodalem, ze to 5". :)

http://szkut.com/dom/Dom84.jpg

Edytowane przez Pyxis

No i po kolejnych 4,5m3 filtr do wymiany. Jest na nim teraz tylko tylko ta pylista frakcja tworzaca taki gladziutki, sliskawy mulek na powierzchn i filtra. Oczywiscie grubsze frakcje zatrzymal ten siatkowy. Liczylem, ze tego grubszego bedzie przewaga, a tu sie jednak okazuje, ze to bardzo drobne frakcje dominuja.

No coz, chyba poki co pomysly mi sie skonczyly. Mozna jeszce co najwyzej wykluczyc wode ogrodowa z tego filtra 20um i filtrowac nim tylko wode na dom a na ogod tylko siatkowy, ale to kolejna przerobka instalacji. Moj hydra mnie znienawidzi. :)

Jeśli zamiast filtra 5" wstawisz tam 10" lub 20" to, przynajmniej teoretycznie, wymiana filtra wypadałaby co 9 lub 18 m3. Jeśli jeszcze odpadnie od tego woda na ogród to wymiana wkładu raz na 2-3 miesiące chyba nie jest taka tragiczna? ;)