Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miał być Z7, ale...- Danuta.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Jedne kwiatki przekwitają zaczynają kwitnąć następne. Zacznę od rododensronów bo tylko dwa, a potem moje Clematisy.

Rhododendron Olin O.Dobbs.jpg

Rododendron Olin O. Dobbs

Zamiast Białego kupiony na Allegro.jpg

A ten nie wiem bo miał być cunningham's white, a jest jakiś różowy, kupiony na Allegro.

Teraz Clematisy:

Anna Karolina.jpg

Anna Karolina

Dr. Ruppel (2).jpg

Dr. Ruppel.jpg

i mój śliczny Dr. Ruppel :p

• 1 month później...

Geodeta wyznaczył ławy pod kopanie fundamentów w kwietniu. Kupiliśmy zbrojenie i w międzyczasie dobudowaliśmy do pomieszczenia gospodarczego dobudówkę, aby mieć więcej miejsca będąc podczas budowy domu. Podpisaliśmy 11 maja umowę z Tauronem i założyli nam nastepnego dnia licznik i mamy swój prąd :wiggle:

Dziś się zaczęło kopanie o godz. 9:00 wjechał na plac koparkowy. Zdjęcia w następnym poście. :)

Tak więc zdjęcia dobudowanej przybudówki, nieskończone malowanie jej od zewnątrz jeszcze, bo pogoda masakryczna. :)

Przy okazji na zdjęciach skręcanie zbrojenia na fundament.

P1200293.jpg

P1200299.jpg

W lipcu jakieś z dwa tygodnie temu połozyli nam na drodze 200m asfaltu aż do naszej posesji. :lol2:

zdjęcia:

P1200272.jpg

P1200276.jpg

P1200279.jpg

a myśmy załatwili kruszony asfalt i zrobiliśmy sobie podjazd, poza tym przenosimy bramę powyżej blizej drogi, aby nam pojazdy cięższe (traktor, kombajn) nie rozjeżdżał naszego podjazdu.

• 2 weeks później...

Witaj Iwonka :)

Teraz dalszy etap. Po wykopach, ale stresu mieliśmy z tymi wykopami, normalnie koparkowy zaczął po swojemu. Nie rozumiał co do niego się mówi i zamiast od dołu wykopy robić i zblizać sie w stronę wyjazdu to on odwrotnie. Zapomniał, że miał jeszcze wybrać oprócz wierzchniej warstwy zrobić tzw. wyrównanie terenu na głębokość w najwyższym punkcie do około 80cm przynajmniej, aby potem jakoś bloczki stawiać, normalnie masakra. Tak się zamotał jak od góry zaczął, że potem mało nam tych ław ( punktów ) przez geodetę nie połamał. Co myśmy przez te około 10 godzin przeżyli to nie da się opisać, cały czas trzeba było latać z niwelatorem i sprawdzać głębokość wykopów a na dodatek pilnować koparkowego, aby nam tych ław nie poprzewracał. :mad:

Wygladało jakby bomba uderzyła, wcale nam się nie podobało, ale już nie chcieliśmy, aby poprawiał bo jak zaczął to robić to odwrotny skutek przynosiło :no:

Całe 3 dni z tym walczyliśmy szpadlami, aby szło chodzić,podczas lania betonu, zbrojenie włożyliśmy i taki to efekt w piątek przed zalewaniem, mój mąż i sąsiad do pomocy na placu boju:

P1200323.jpg

P1200324.jpg

i zalewanie:

P1200325.jpg

Dalej nie było czasu robić zdjęć. Prawie 20 kubików betonu weszło, hahaha... Wyliczyłam normalnie, a szef betoniarni nie dowierzał, posłał betoniarza, aby sprawdził. Betoniarz nie umiał okreslić ile. Stwierdził, że mają dwie gruszki: 10 i 7 kubików, więc przywieźli 11 i 7 i mysleli, że coś jeszcze zostanie, atu bęc, brakło jak mówiłam.

Ok zmierzyłam, wyszło że jeszcze 1,3 kubika, no to pojechali, ale uparli się, że 1,5 no to przywieżli i co? Za dużo o te 0,2 i musiał szef zabrać.

Ale z tym od pompy w między czasie jak pojechali po resztę betonu to mieliśmy dopiero numer, wycofywał z posesji, myśleliśmy, że odjeżdża, a on nam na posesję się pchał i dwie ławy od geodety nam sprzątnął normalnie. Bo on chciał z kosza resztę betonu gdzieś wlać. Masakra, no to myśmy go spowrotem na podjazd i rozłożyliśmy folię i to nam wylał na tą folię. Potem taczką zastało zawiezione w niektóre punkty, gdzie troche brakował do poziomu. I taki to nam stres zafundowali z tym betonem też. Teraz trzeba jakoś te narożniki wyprowadzić. Dobrze, że ten dom tak ustawiony, że z jednej strony nie ma możliwości jazdy i przynajmniej dwa narożniki nie ruszone ani przez koparkowego, ani przez betoniarzy. ;) Może jakoś wyjdziemy z tego dołu z tymi bloczkami. :)

• 2 weeks później...

Po tygodniu podlewania betonu, zamówliśmy bloczki betonowe w liczbie sztuk 1800. Palet było aż 25 i na dwa transporty HDS-em przyszły, jeden transport to 14 palet. Dwie palety zamówiliśmy dodatkowo na coś innego. Potem przyszedł transport piasku 14 ton i osobno nastepnego dnia transport cementu w ilości dwóch palet czyli 112 worków.

A zdjęcia w następnym poście bo coś zaszwankowało i nie chcą wejść.

Edytowane przez dana0606