Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dolot powietrza -moze isc pionem na poddasze?

lukaszo11

Recommended Posts

witam,

jak jest z dolotem powietrza bo rożnie "fachmeni" od kominków mówią. czy on koniecznie musi isc podłogą poziomo czy może isc np pionowo zaraz nad kominkiem ?

Koło wejscia do komina spalinowego 2m nad ziemią zaraz nad przyszlym kominkiem mam także nieuzywany kanał wentylacyjny zamurowany w scienie idący na poddasze nieuzytkowe wentylowane. ( kanał z kształtek ceramicznych fi 150 - w pionie jakies 3,5m )

Czy ja mogę go użyć jak dolot powietrza do kominka tz. podłączyc szczelnie rura termoflex dolot kominka z kanałem? oczywiscie kanał bylby wykorzystywany tylko dla kominka

Byłoby mi znacznie porościej - jednak jak to zły pomysl to poradzcie proszę abym potem nie mial problemów

dziekuje za rady!

• 4 weeks później...

Witam.

Kanał to kanał - jak otworzysz go na dole przy suficie i ponad dachem to w naturalny sposób zrobi się kanał wentylacyjny ...

Jak będzie otwarty ponad dachem i podłączony do paleniska kominowego to w naturalny sposób zrobi się z niego czerpnia ... taka sama czerpnia zrobi się "sama" z każdego kanału wentylacyjnego jeżeli w domu zacznie brakować powietrza ...

Posłuchaj forumowych zdunów ... lepiej na tym wyjdziesz :rolleyes:

Pozdrawiam.

Witam,

mam podobną sytuację jak lukasz11, też pytałem sprzedawcę ale twierdzi,że tak to nie działa i trzeba przez ścianę rurę wyprowadzać.

Czytam dużo Waszych porad i sam też poprowadzę kanałem z nieocieplonego strychu, mam tylko pewne obawy czy w ten sposób nie wychłodzę zbytnio komina a wręcz na poziomie 1 piętra ściany w której ten komin jest? Może by było lepiej poprowadzić na strych zaizolowaną cieplnie rurę która ma pełnić funkcję czerpni świeżego ale zimnego powietrza?

Pozdrawiam