lukaszo11 08.08.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 witam,jak jest z dolotem powietrza bo rożnie "fachmeni" od kominków mówią. czy on koniecznie musi isc podłogą poziomo czy może isc np pionowo zaraz nad kominkiem ?Koło wejscia do komina spalinowego 2m nad ziemią zaraz nad przyszlym kominkiem mam także nieuzywany kanał wentylacyjny zamurowany w scienie idący na poddasze nieuzytkowe wentylowane. ( kanał z kształtek ceramicznych fi 150 - w pionie jakies 3,5m )Czy ja mogę go użyć jak dolot powietrza do kominka tz. podłączyc szczelnie rura termoflex dolot kominka z kanałem? oczywiscie kanał bylby wykorzystywany tylko dla kominkaByłoby mi znacznie porościej - jednak jak to zły pomysl to poradzcie proszę abym potem nie mial problemówdziekuje za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.08.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 W Twoim wypadku nie ma przeciwwskazań. Tyle że podłaczenie w samym kominku zaizoluj dodatkowo. Raz, uchronisz termofleks. Dwa, unikniesz odwrócenia ciągu w tym kanale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 04.09.2013 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 pytałem niby u dużego dostawcy kominków - stwierdził ,że nie można tak podłączyć - pionowa to jednak wyntylacja a wentylacja tworzy wyciąg a nie napływ powietrza.i teraz mam dylemat..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.09.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Witam. Kanał to kanał - jak otworzysz go na dole przy suficie i ponad dachem to w naturalny sposób zrobi się kanał wentylacyjny ... Jak będzie otwarty ponad dachem i podłączony do paleniska kominowego to w naturalny sposób zrobi się z niego czerpnia ... taka sama czerpnia zrobi się "sama" z każdego kanału wentylacyjnego jeżeli w domu zacznie brakować powietrza ... Posłuchaj forumowych zdunów ... lepiej na tym wyjdziesz Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.09.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 W podobny sposób miałem przez 2 lata zrealizowane doprowadzenie powietrza do mojego pieca CO. Co prawda tam jest mały wentylatorek zadający powietrze, ale jak będzie potrzeba na powietrze w palenisku, to sobie samo pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawdaw1 09.09.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Witam,mam podobną sytuację jak lukasz11, też pytałem sprzedawcę ale twierdzi,że tak to nie działa i trzeba przez ścianę rurę wyprowadzać.Czytam dużo Waszych porad i sam też poprowadzę kanałem z nieocieplonego strychu, mam tylko pewne obawy czy w ten sposób nie wychłodzę zbytnio komina a wręcz na poziomie 1 piętra ściany w której ten komin jest? Może by było lepiej poprowadzić na strych zaizolowaną cieplnie rurę która ma pełnić funkcję czerpni świeżego ale zimnego powietrza?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts