Lumiere 06.11.2013 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Wczoraj na budowie ostała się jedynie ekipa ocieplaczy. Murarze niestety dorwali inną robotę za granicą i muszę poczekać na nich ze ściankami działowymi do grudnia. Wolałabym szybciej, ale tragedii nie ma. Wrzucam trochę bardziej szczegółowych zdjęć z montażu dachu. Może się przydadzą. http://img4.imageshack.us/img4/3179/rxv5.jpg http://img577.imageshack.us/img577/1521/85he.jpg Pod i nad oknami połaciowymi są dachówki wentylacyjne http://img31.imageshack.us/img31/4822/smup.jpg Zdecydowałam się też na drabinki przeciwśnieżne. http://img41.imageshack.us/img41/6662/jlqo.jpg Styk dachu nad garażem ze ścianą domu. Wykończone na gotowo - jeszcze tylko farba, ale to juz wiosną. http://img819.imageshack.us/img819/2311/f5sy.jpg I od strony ogrodu - widać kominek wentylacji kanalizacji. http://img202.imageshack.us/img202/2906/6ve7.jpg Pianka jednak jest w użyciu http://img33.imageshack.us/img33/7696/7c29.jpg Okno nad schodami - z tej strony, od ogrodu są większe - 140cm. Widać też, że zabrakło kawałka drabinki :-/ Trzeba domówić. http://img823.imageshack.us/img823/2452/h3us.jpg I jeszcze jedno całościowe ujęcie. http://img62.imageshack.us/img62/7783/95xs.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 06.11.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Faktycznie pięknie dach wygląda z płaską dachówką, ale chyba się jednak nie złamię bo muszę gdzieś koszty ciąć Za to kolor może ukradnę Mi pan od okien co robi wycenę krispola / ma być na piątek/ też mówił, że się pojawiło jakieś fajne dako w przystępnej cenie. Jaki model wybrałaś? A jakie okna na dach? Mnie namawiają na veluxy ze względu na sterowanie rolet, które mają współpracować z pozostałymi . Cały czas też zastanawiam się jak zamontować okna, tzn. czy licować ze ścianą czy lekko wysunąć w warstwę ocieplenia i czy cofać nadproża do rolet podtynkowych ? Dostałem też wycenę robocizny dachu i powiem, że trochę mną to wstrząsnęło. Z grubsza liczyć cały dach z materiałami wychodzi 100k a może i więcej... Dalej siedzę w papierach, czekam na warunki zabudowy bo się okazało, że poprzednie nieaktualne. W międzyczasie utwardziłem tłuczniem kawałek drogi dojazdowej i wytyczyłem stałymi punktami granice działki. A dlaczego martwi Cię użycie pianki do izolacji? Nie powinno jej być?, samo będzie się trzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 06.11.2013 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 U mnie koszt dachu z rynnami wyniósł 53 600 (wszystko brutto): Bez okien połaciowych - 10 300. Wybrałam Fakro FTP U5 i FTU U5 do łazienek. Rolet do nich nie zamawiałam, bo pomimo wysokiego rabatu i tak koszt byłby za wysoki. Za to będzie jedna markiza ręcznie obsługiwana więźba z łatami, gigantyczną płatwią nad taras i dodatkowymi płatewkami nad jętkami- 9 000 (mogło być taniej, bo wykonawca bez mojej wiedzy zwiększył przy zamówieniu przekrój krokwi z 7x20 na 8x20) dachówka z gąsiorami, krawędziowymi, kominkami itp - 21 000 akcesoria dachowe (folie, taśmy, stopnie kominiarskie, blachy, płotki itp) - 3600 rynny Marley 2200 robocizna 16 900 Zatem nie jest tak źle i do 100k daleko Co u Ciebie tak podraża koszty? - więźba? Okna wybrałam Dako DPT - 90 na profilach Veka Alphaline. Na zdjęciu po lewej, a po prawej Rehau Energetic 86. W Dako pomiędzy szybami będzie też ciepła ramka (swiss spacer, czy jakoś tak - w odróżnieniu od ramki rehau - super spacer ) http://img407.imageshack.us/img407/6758/eroe.jpg I jeszcze kolorki, choć na zdjęciu są nieco inne, ale widać różnicę - od góry rehau mahoń, dako tabasco i rehau jakiś dąb, czy orzech. http://img132.imageshack.us/img132/982/oeyt.jpg Jeśli chodzi o montaż okien i rolet, to jeśli zależy ci na roletach to lepiej zostawić sobie miejsce na nie nad profilem, czyli zwiększyć otwory. Ja montuję okna w licu ściany, choć wykonawca powiedział, że może wysunąć kilka centymetrów poza, ale nie wiem, jak wtedy wypadnie izolacja taśmami. Mam jeszcze chwilkę do namysłu - montaż okien ok. 6 grudnia. Pianka w styropianie martwi mnie, bo łudziłam się, że będzie tak szczelnie, że będzie potrzebna tylko symbolicznie, ale wykonawca "lubi tak dodatkowo pojechać" No i muszę dokupić kolejne pianki. Ona jest tylko do uszczelniania, bo styropian klejony jest na klej. Właśnie dziś panowie chcieli, aby w podcieniu przy wejściu jednak dać kołki, ale kazałam użyć stempli, bo na kołki się nie zgadzam, Mam nadzieję, że klej wytrzyma, ale jest dobry. Powinien. Współczuję papierologii, zwłaszcza jeśli trzeba czekać. Ja właśnie muszę podgonić instalatorów, bo mieli mi zrobić projekt przyłącza wod-kan. Już dwa miesiące to trwa . Czas podpisać umowy z mediami, żeby też mieli czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.11.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Alphaline u mnie też na krótkiej liście 2 profili. Alternatywa to profil mniej energooszczędny, z 2 uszczelkami, 5-komorowy i U szyby 0,6. Zastanawiam się, czy dopłacać do Alphaline tyle, co kosztuje brama, którą też muszę kupić. Co do pianki to ja bym się cieszył, że piankują Bo mogliby na przykład nie piankować, i zostawiać szpary, a wtedy bym się martwił Bez piankowania - zdaje się - nawet po dociśnięciu są widoczne na termogramie krawędzie płyt styropianowych. Więc generalnie można zamiast tego kupić styropian z frezem... Rzecz gustu albo wyboru U mnie przy styropianowaniu zostawiali szpary, dopóki nie zwróciłem uwagi, a i potem dociskali z taką pewną nieśmiałością. Oczywiście nie piankowali Taką ekipę, która ładnie piankuje to w związku z tym bym chwalił i chętnie wziął do ocieplenia ścian u siebie, gdyby nie odległość. U mnie wykonawca zwiększył wszystkie przekroje więźby w porozumieniu z tartakiem, ale za moją zgodą. Mam na dachu prawdziwy las, las krzyrzulców... cytując znany polski firlm. Nie wiem, czy to dobrze ale wg programu doboru przekrojów wiązarów mam zapas wytrzymałości... 10-krotny, a jeśli chodzi o krzyżulce to 15-krotny. Gruba przesada, na same krzyrzulce poszło 2,5m3 więcej drewna niż powinno. Także tym 1 cm bym się nie martwił Zresztą 8x20 to typowy wymiar. A jak będą montowane okna u Ciebie? Na 'ciepłym parapecie' styropianowym, czy profilach transportowych? Sądzę, że raczej ciężko będzie zauważyć na rachunkach za ogrzewanie, że okna wysunięte 2cm poza lico... nawet trudno to będzie termometrem zmierzyć po temperaturze muru wokół okna, chyba że termometrem laboratoryjnym. Edytowane 6 Listopada 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 06.11.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Mi chodzi o rolety w systemie integro , które można też faktycznie na poszerzenie okien zamontować lecz chyba cofnę nadproża. Ale czekam na wycenę czy w ogóle finansowo je udźwignę. Zapomniałem dodać, że ja ten dach to z ociepleniem już liczę, bo sama izolacja nakrokwiowa ok 30 k, a robocizna całościowo to 42500 netto za dach ale bez więźby. Do tego więźba , okna , rynny i inne pierdułki i wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 07.11.2013 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 @maciejzi - też miałam w wycenie okna na profilach Softline, o 1600 zł taniej, a współczynniki były minimalnie gorsze. Można było faktycznie wziąć tą tańszą wersję Uspokoiłeś mnie, z tym piankowaniem - ekipa na razie faktycznie jest dobra. Miałam wcześniej obawy, bo dostałam namiary na nich w ostatniej chwili i nawet ich nie sprawdziłam, jak robili na innych budowach. Wtedy potrzebowałam ekipy "na gwałt". Niech sobie zatem piankują. Patrzyłam też, jak kładą klej na ramkę i robią to dokładnie - klej szpachlują dokładnie, by był na krawędziach. Jeśli dobrze im pójdzie, to może wezmę ich też do ocieplania poddasza i chwalą się też, ze robią obróbkę w g/k a nawet elektrykę kładą Wymiar krokwi 8x20 jest normalny, choć 7x20 też by spokojnie wystarczył. Różnica w cenie nie byłaby jakaś wielka, więc też nie robiłam o to rabanu. A jak u Ciebie wygląda więźba - masz gdzieś jakiś dziennik, żeby podejrzeć? Parapetów ciepłych nie będę stosować, bo w większości i tak mam okna do podłogi - z dodatkowymi profilami pod spodem. Zamierzam to dodatkowo zaizolować własnym patentem z xps'a, którego mam pozostałości po płycie. A okna z parapetami będą miały izolację zewnętrzną nasuniętą na ościeżnicę, od wewnątrz jeszcze nie wiem, ale też wymyślę jakiś tani sposób (np: cienki styropian pod parapet, a on sam wyżej o te 3 cm, a ile otwieranie ramy pozwoli). Ale, ale....w dwóch oknach z parapetami (narożne w kuchni i w pokoju na parterze) murarz zapomniał mi domurować jakieś 10 cm, może właśnie tam wsadzę ciepłe parapety, zamiast silki? @Sturmer - no, ocieplenie w dachu wszystko tłumaczy, choć nie rozumiem, czy w 42 500 to już jest koszt dachówki ujęty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 07.11.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Niestety bez dachówki. Więcej danych masz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 07.11.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Sturmer - Jeżeli robocizna to jakieś 45 k (brutto), ocieplenie nakrokwiowe 30 k, a materiały (więźba, dachówka, folie, obróbki) to nawet w dosyć ekonomicznej wersji jakieś 40 k, to mi wychodzi dach za grubo ponad 100 tys. Jaka jest jego powierzchnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 07.11.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) A jaki to patent z XPS pod okna? Edytowane 7 Listopada 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 07.11.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 To jest taki sam domek jak ten w tym wątku,dach 240 m2. Wycena jest robiona przez jednego z forumowych speców od dachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 07.11.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Ja się zamknę w 35k z więźbą, dachówką ceramiczną Creatona, kominkami, rynnami i ociepleniem, ale uważam, że drogo. Dach dwuspadowy 230m2. Za bardzo nie ma jak tego porównać, bo dachówka Titania holenderka, a rynny PCV. Więc raczej inna klasa pokrycia niż wyżej zaprezentowane. Edytowane 7 Listopada 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 07.11.2013 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Niestety bez dachówki. Więcej danych masz na priv Osz... no to naprawdę, trochę droga zabawa. A ile zaoszczędzisz na wyeliminowaniu ew. mostków termicznych dzięki izolacji nakrokwiowej? Zakładając, że przy oknach połaciowych nie wystąpią Może szkoda zachodu. No i ceny robocizny też niemałe Szkoda, że nie mieszkacie bliżej, podesłałabym moją ekipę - naprawdę chłopaki A jaki to patent z XPS pod okna? W przypadku balkonowych nie robię wylewki przy samych oknach, tylko tam ładuję xps'a o tej samej grubości. Okładzina (podłoga drewniana) będzie leżeć na xps;ie we wnęce okiennej W przypadku okien z parapetami to chyba właśnie dam styropian 3cm pod parapet i cześć. Sturmer - Jeżeli robocizna to jakieś 45 k (brutto), ocieplenie nakrokwiowe 30 k, a materiały (więźba, dachówka, folie, obróbki) to nawet w dosyć ekonomicznej wersji jakieś 40 k, to mi wychodzi dach za grubo ponad 100 tys. Jaka jest jego powierzchnia? Sturmer będzie budować ten sam dom, co ja - powierzchnia dachu 240 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 07.11.2013 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Ja się zamknę w 35k z więźbą, dachówką ceramiczną Creatona, kominkami, rynnami i ociepleniem, ale uważam, że drogo. Dach dwuspadowy 230m2. Moze u Was inne ceny... Gdyby nie pogrubienie wiązarów ponad wszelką miarę, byłoby bliżej 30k. No to ładnie wyjdzie cenowo. A wiązary masz po zbóju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 07.11.2013 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Przepraszam jeszcze za trochę prywaty, ale muszę się pochwalić - w aktualnym, listopadowym wydaniu Muratora jest artykuł na temat mojego projektu domu, za który dostałam wyróżnienie w konkursie Muratora na Energooszczędny Dom Dostępny Tu jest link do strony konkursowej http://muratordom.pl/dzial-dedykowany/edd/projekt-konkursowy-020,532_10132.html Projekt ten zrobiłam z myślą, jak o swoim domu, ale niestety działka, którą miałam upatrzoną pod niego okazała się za droga, a na obecną działkę ten konkursowy by się nie nadawał. Bardzo żałuję, bo dla mnie on był idealny. Obecny już ma w sobie trochę kompromisów. Jeśłi zobaczycie ten artykuł, to powiedzcie, co o nim sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 07.11.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Gratulacje Piękna i funkcjonalna forma. Nie wiedziałem, że to blog sławnej architektki... Jeszcze raz gratuluję i podziwiam Edytowane 7 Listopada 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 08.11.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Gratulacje http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/nahrung/d045.gif , ładny domek, sporo większy. A gdzie można więcej go zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GOSC12_3 08.11.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Witam serdecznie, fajny domek się szykuje. Będę podglądac. PS Za 3 tyg będę przejeżdzac koło Waszej budowy to zerknę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 08.11.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Sturmer - oczywiście nie moje pieniądze i nie moja sprawa, ale raczej bym to przemyślał. Tym bardziej, że ocieplenie nakrokwiowe też musisz jakoś od spodu wykończyć. Mam dach prosty, dwuspadowy, 280 m2 (8 okien dachowych). Koszty wyszły mi podobne do Lumiere - całość (więźba, krycie wstępne, dachówki, obróbki) z robocizną i oknami dachowymi 57 tys. (choć przyznaję, że dach Lumiere jest zrobiony ładniej ). Ocieplenie połaci bez wykończenia regupsami nie powinno mnie wyjść drożej niż 15-17 tys. To daje łącznie 74 tys. Czyli jakieś 40-50 tys. taniej, niż Twoja wycena. Oczywiście u mnie jest to zrobione "wystarczająco", a ty masz wycenę na "perfekcyjnie". Ale różnica w cenie jest taka, ile kosztuje ogrzewanie domu przez 10-15 lat. Czyli - taniej wybudujesz, masz 15 lat ogrzewania gratis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 08.11.2013 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Gratulacje Piękna i funkcjonalna forma. Nie wiedziałem, że to blog sławnej architektki... Jeszcze raz gratuluję i podziwiam Dzięki za miłe słowa Sławna architektka to zdecydowanie za wiele powiedziane:D Ale cieszę się, bo to dość duże wyróżnienie. Pamiętam, jak pojawiły się pierwsze wydania Muratora, a ja będąc na studiach czytałam artykuły o projektach Dom Dostępny - nie sądziłam, że za jakiś czas będzie tam mowa o moim projekcie. Miłe Gratulacje http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/nahrung/d045.gif , ładny domek, sporo większy. A gdzie można więcej go zobaczyć? Tak, jest większy, choć nie aż tak bardzo. Jest już kilku inwestorów, którzy go będą realizować, ale oczywiście danych adresowych nie mam. W Muratorze jest dość szczegółowy opis, albo na stronie biura, w którym pracowałam. Witam serdecznie, fajny domek się szykuje. Będę podglądac. PS Za 3 tyg będę przejeżdzac koło Waszej budowy to zerknę Pozdrawiam Zapraszam serdecznie. Pewnie, jak będziecie przejeżdżać to nie będzie jeszcze okien, ale i tak zapraszam do środka Będzie mi bardzo miło. Sturmer - oczywiście nie moje pieniądze i nie moja sprawa, ale raczej bym to przemyślał. Tym bardziej, że ocieplenie nakrokwiowe też musisz jakoś od spodu wykończyć. Mam dach prosty, dwuspadowy, 280 m2 (8 okien dachowych). Koszty wyszły mi podobne do Lumiere - całość (więźba, krycie wstępne, dachówki, obróbki) z robocizną i oknami dachowymi 57 tys. (choć przyznaję, że dach Lumiere jest zrobiony ładniej ). Ocieplenie połaci bez wykończenia regupsami nie powinno mnie wyjść drożej niż 15-17 tys. To daje łącznie 74 tys. Czyli jakieś 40-50 tys. taniej, niż Twoja wycena. Oczywiście u mnie jest to zrobione "wystarczająco", a ty masz wycenę na "perfekcyjnie". Ale różnica w cenie jest taka, ile kosztuje ogrzewanie domu przez 10-15 lat. Czyli - taniej wybudujesz, masz 15 lat ogrzewania gratis . To porównanie bardzo działa na wyobraźnię. W sumie, gdybym wzięła tańszą dachówkę, to też byłoby ze 4-5 lat grzania gratis:D Ale nie żałuję tej dachówki. Jest jak od żylety, a i ekipa bardzo dobra. Nawet mam sygnały od dostawcy dachówki, że zwracają się do niech klienci, że "chcą taką dachówkę, jak w tym domu w Oleśnicy na ul..., bo robi wrażenie" Naprawdę polecam. A propos grzania - wraca ciągle temat ogrzewania. Waham się, czy wziąć kondensacyjny, czy zwykły tylko z zamkniętą komorą spalania. Chciałabym do tego wykorzystać tylko jeden przewód spalinowo-wentylacyjny, ale to jest chyba tylko możliwe przy kondensacyjnych. A jeśli zatem kondensacyjny (drożej) to trzeba też przewymiarować grzejniki (drożej), a zwłaszcza droższy będzie w salonie, który będzie musiał być trochę ładniejszy, a już duży to w ogóle (jakieś 2 tys- koszmar). Choć spotkałam się z teorią, żeby nie przewymiarowywać ich, bo bardzo mroźne dni zdarzają się stosunkowo rzadko i większość czasu i tak spokojnie niższa temperatura w grzejnikach wystarczy... Najwyżej byśmy na czas mrozów wyjeżdżali do teściów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 08.11.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Myślę intensywnie- zrezygnowałem z więźby prefabrykowanej, a która miała być prawie na 100% i już mam oszczędności. Izolacja nakrokwiowa raczej zostaje na chwilę obecną, Wycena jest robiona przez forumowego speca od dachów, ale poproszę jeszcze o wycenę lokalną i innych dekarzy, bo 45 k to lekkie przegięcie. Tyle biorą murarze za SSO. Będę negocjować albo zrezygnuję, bo to faktycznie za drogo.A na stronie Lipńskich to jaka nazwa? I jak to pracowałam? Chyba pracujesz? Takich skarbów się nie pozbywa:)Co do ogrzewania to masz wysokotemperaturowe więc kondensacyjny jest bez sensu. Na te kilka bardzo zimnych dni masz dodatkowo kominek jakby co.Przypominam się o przeliczenia na 2 słupy podporowe . Edytowane 9 Listopada 2013 przez Sturmer literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts