Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szewc w butach, czyli architekturka buduje

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Od wczoraj, gdyż był to dzień kiedy przypadkiem znalazłem ten dziennik czytając o płycie fundamentowej, będzie to ulubiona i obowiązkowa lektura :)

Jakież było moje zdumienie, gdy doszedłem do rzutów i wizualizacji, że to także mój domek :yes:. Rzeczywiście jest piękny i funkcjonalny i jak go z żoną zobaczyliśmy, to stwierdziliśmy ten i żaden inny, a szukaliśmy projektu od 2 lat :)

Nie wiem czy autorka wątku życzy sobie informacji skąd jest projekt więc na razie póki co nie informuję.

Budowę mam zamiar zacząć w przyszłym roku na wiosnę ale już dziś jestem umówiony z projektantem wnętrz, coby przed adaptacją projektu zaplanować zmiany.

Bardzo mocno trzymam kciuki i życzę bezstresowej i bezproblemowej budowy i jeśli Pani pozwoli to będę podpytywał i ewentualnie dodawał swoje przemyślenia.

P.S. > do wizualizacji 3D najlepszy na rynku jest CAD DECOR tylko strasznie drogi,istnieje opcja licencji na 1 mc za chyba 200 zł

>jeśli można to poproszę też o zdjęcia tego drenażu wokół domu

:-) Miło mi, że ten projekt Wam też odpowiada. Tak - projekt jest mojego autorstwa i z racji pracy w jednej z pracowni, automatycznie wszedł on do kolekcji. Nie pracowałam nad nim sama, bo technicznie robili go moi koledzy architekci i konstruktorzy. Ale teraz praktycznie każdy może mieć taki sam :-)

Układ funkcjonalny jest podobny do wielu innych projektów typowych, ale ten jest "krojony" na miarę - każdy centymetr jest tu przemyślany, dokładnie pod nasze potrzeby. Jeśli i Wasze są podobne - no to miło mi bardzo :hug: I chętnie zobaczę Wasze propozycje zmian - może jeszcze coś podpowiem :-)

Dzięki za wskazówki na program. Na razie się ociągam, bo budowa zajmuje mój czas do maksimum (a jeszcze dom, małe dziecko, praca, jak u większości). Wizualizacje wnętrz mam mocno w głowie, ale zmobilizuję się do pokazania ich, jeśli się uda.

• Odpowiedzi 358
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozumiem... przecież Autorka wątku pisała wcześniej: "Projekt - z wykształcenia jestem architektem, więc nie było innej możliwości - dom zaprojektowałam sama."

Tak czy inaczej, projekt jest świetny :) Tylko trochę brakuje mi powierzchni poszczególnych pomieszczeń...

Pozdawiam i trzymam kciuki!

Dzięki za słowa uznania :-) Powierzchnie postaram się dodać później,

Jak zrozumiałam, autorka jest architektem i projekt jest jej własny ;)

I ja się witam...

Domek ładny i... układem podobny do mojego. A właściwie do mojego, gdyby mój był odrobinę większy, bo niestety, ograniczaliśmy koszty i powierzchnię. Ile tu jest metrów???

I, po raz kolejny, dochodzę do wniosku, że mały domek z poddaszem użytkowym będzie albo nieergonomiczny , albo... podobny do 100 innych., Po prostu pewne rozwiązania są najrozsądniejsze. Mnie brak pralni i garderoby. Cóż, powierzchnia...

W pracowni, gdzie pracuję jest przynajmniej kilka projektów podobnych do mojego, ale z żadnego nie byłam zadowolona do końca, dlatego zaprojektowałam właśnie ten. Starałam się ograniczać powierzchnię, ale nie było rady, jeśli w parterze musiałam zmieścić te wszystkie pomieszczenia (i tak ograniczone powierzchniowo do minimum), to góra automatycznie dawała przestrzeń na tyle dużą, że dało się wygospodarować i pralnię, i garderoby.

Pralnia ma ok. 6m2. Początkowo miał to być mały pokój dla ewentualnego następnego dziecka, ale 6 m to zdecydowanie za mało. Dlatego pralnię przeniosłam właśnie tu z pomieszczenia nad garażem, które zaanektował mąż na własne królestwo. Myślałam o tym, żeby nie robić zadaszenia nad garażem, ale taras nad nim byłby zbędny, płaskiego dachu nie mogłabym zrobić, a jednospadowy i tak musiałby mieć 35 stopni ;-/ Stanęło więc na zagospodarowanym pomieszczeniu nad garażem.

tak znacznie lepiej się czyta niż na blogu, i olej komentarze w osobnym wątku ;)

Też wolę taką formę :-) Lubię komentarze w tym wątku, więc tamten poproszę o usunięcie ;)

I jeszcze relacja z dzisiejszego dnia.

Rano brakowało jeszcze trochę kruszywa i wymagało ono dalszego zagęszczania.

http://img842.imageshack.us/img842/5498/87jb.jpg

Po południu natomiast moim oczom ukazał się taki widok. Pięknie wygładzona podbudowa z ostatnią warstwą piasku.

http://img607.imageshack.us/img607/796/aklh.jpg

NARESZCIE! Już myślałam, że ten etap nigdy się nie skończy - cały tydzień zwożenia i dowożenia kruszywa, rozrzucania, zagęszczania i tak kilka razy. Przyjechał na budowę zaprzyjaźniony kierownik "od płyt" (nawiasem mówiąc polecam go, bo świetny fachowiec), uznał zagęszczenie płyty, cmoknął na kruszywo, ze takie świetne (tiaaa... nie ma wyjścia, okazało się 3 razy droższe niż pospółka), pokazał jak układać XPS'a i uspokoił wszystkich :rolleyes:

Jutro układamy "puzzle" :wave:

No i właśnie, ja mam 124m i do 140 to są te pomieszczenia, które ... chciałabym mieć, ale nie mam i zrezygnowałam z nich całkiem świadomie na rzecz oszczędzania :). Bardzo dobry projekt :yes:

OK, ale ile jest łącznej powierzchni? powiedzmy bez garażu..

Myślę, że żeby uniknąć wielu takich pytań może jednak warto podać link do projektu. Mogę to zrobić żeby nie była Pani posądzona o reklamę;)

Jestem po wizycie u architektów wnętrz. Im też się podoba:) Wizualizacje robią na szczęście w cad decorze i będą prawdopodobnie na grudzień.

Odnośnie zmian jakie mam zamiar wprowadzić, to tak wstępnie co nam z żoną się "wymyśliło":

- ogrzewanie podłogowe w całości poza garażem i pom. gosp.,

- na parterze okno tarasowe szersze i przesuwne,

- taras chyba drewniany ,coś podobnego do podpatrzonego w wyśmienitym dzienniku Spirei,

-dodany zlew w pomieszczeniu za garażem ,

-na piętrze połączenie 2 łazienek w jedną,

-przeniesienie 1 okna dachowego z łazienki do pokoju.

Rozważamy jeszcze zwiększenie pokoju kosztem garderoby, ale tu się wahamy, bo ma tam mieszkać nastolatka, a jej się chyba jednak przyda większa garderoba niż pokój;)

I to na razie tyle co do zmian, niewiele tego co świadczy o dopasowaniu projektu pod nas.

P.S. Rzeczywiście pięknie przygotowane i ubite, pogratulować

Edytowane przez Sturmer

Strasznie zazdroszczę płyty. Kiedy 1,5 roku temu rysowałam swój dom (też indywidualny projekt stodoły), bardzo chciałam na płycie - a architekci robili wielkie oczy i pytali, czy zwariowałam, po co mi taka pancerna konstrukcja. O tych "nowych" nikt nie słyszał, co mnie tylko utwierdza, że uczelnie nie nadążają za technologiami (młodzi też zieloni w temacie). Ostatecznie, nie mając czasu ani pieniędzy na użeranie się z tym i rozdzielenie tematu płyty i domu (płytę mógłby zaprojektować ktoś z forum), poddałam się i mam zwykłe ławy. Ale żałuję do dziś i jak widzę u kogoś w dzienniku dom podobny do mojego, a na płycie, mam ochotę robić tak :bash:

Będę oglądał dziennik z zaciekawieniem.

Nie wiem o co takie halo z tym z jakiej pracowni. Czy to ważne? Tym bardziej że wizualki jednoznacznie wskazują na pracownię.

O układzie nie ma co dyskutować bo przy indywidualnym projekcie jest on zawsze optymalny dla inwestora.

Widać że jest rozsądny, bez żadnych szaleństw czy udziwnień.

A jak będzie z więźbą i wentylacją? Pytam dlatego gdyż jest to pięta achillesowa tej pracowni.

Dzięki serdeczne - proste stodoły mają swój urok, choć jest też wiele projektów bardzo ciekawych z bardziej rozbudowanym układem. Nam wystarczy jednak taka ot prosta stodółka. Dzięki za życzenia - już zaglądałam na Twój wątek i pięknie realizujesz swój dom - jest w nim wiele elementów, które mi się podobają. Na pewno przeczytam na spokojnie i się poinspiruję :-)

Miło mi i dziekuje, ja też jestem zwolennikiem prostoty z niewielkim szaleństwem;)

jeśli mogę szepnąć słówko - widziałaś mój dom i pewnie wiesz, o czym będę szeptać- powiększ okna w salonie i wszędzie zrób rozsuwane a nie otwierane tradycyjnie. zaoszczędzisz sporo miejsca - a salon Twój do największych nie nalezy z tego co czytałam;) mój tez nie i teraz trochę cierpię, przydałoby sie więcej przestrzeni:)

pozdrawiam z Nadmorza:bye:

Myślę, że żeby uniknąć wielu takich pytań może jednak warto podać link do projektu. Mogę to zrobić żeby nie była Pani posądzona o reklamę;)

Jestem po wizycie u architektów wnętrz. Im też się podoba:) Wizualizacje robią na szczęście w cad decorze i będą prawdopodobnie na grudzień.

Odnośnie zmian jakie mam zamiar wprowadzić, to tak wstępnie co nam z żoną się "wymyśliło":

- ogrzewanie podłogowe w całości poza garażem i pom. gosp.,

- na parterze okno tarasowe szersze i przesuwne,

- taras chyba drewniany ,coś podobnego do podpatrzonego w wyśmienitym dzienniku Spirei,

-dodany zlew w pomieszczeniu za garażem ,

-na piętrze połączenie 2 łazienek w jedną,

-przeniesienie 1 okna dachowego z łazienki do pokoju.

Rozważamy jeszcze zwiększenie pokoju kosztem garderoby, ale tu się wahamy, bo ma tam mieszkać nastolatka, a jej się chyba jednak przyda większa garderoba niż pokój;)

I to na razie tyle co do zmian, niewiele tego co świadczy o dopasowaniu projektu pod nas.

P.S. Rzeczywiście pięknie przygotowane i ubite, pogratulować

Zmiany całkiem fajne :-) Zwłaszcza duże okno przesuwne w salonie :-) Ja już chyba jednak nie zmienię tego, a jedynie rozważam przejście z jadalni na taras od wschodu (na rzutach jeszcze nie ma go, ale w głowie jest :-) W pokoju dla nastolatki jednak myślę, że ważniejsza będzie garderoba. Łatwiej wtedy trzymać porządek w pokoju, gdy można ubrania wrzucić do garderoby :-) Nas też to czeka... za jakieś naście lat - nasza mała ma 3 lata.

A link do projektu?... hmm... myslałam, że dłużej będę incognito :-) Ale proszę...LINK

PS. Ile teraz XPS stoi?

Z bardzo dobrym rabatem 430 zł netto/m3

Strasznie zazdroszczę płyty. Kiedy 1,5 roku temu rysowałam swój dom (też indywidualny projekt stodoły), bardzo chciałam na płycie - a architekci robili wielkie oczy i pytali, czy zwariowałam, po co mi taka pancerna konstrukcja. O tych "nowych" nikt nie słyszał, co mnie tylko utwierdza, że uczelnie nie nadążają za technologiami (młodzi też zieloni w temacie). Ostatecznie, nie mając czasu ani pieniędzy na użeranie się z tym i rozdzielenie tematu płyty i domu (płytę mógłby zaprojektować ktoś z forum), poddałam się i mam zwykłe ławy. Ale żałuję do dziś i jak widzę u kogoś w dzienniku dom podobny do mojego, a na płycie, mam ochotę robić tak :bash:

U mnie pomysł na płytę wziął się od zeszłego roku, gdy robiłam projekt na konkurs Muratora - tam też była płyta i wiele "ludzi z branży" mi ją polecało. Poza tym, to krok naprzód i za jakieś 5-10 lat będzie to już zupełnie powszechne. Czy jest tańsza - trudno powiedzieć, raczej trochę droższa od zwykłych fundamentów (zwłaszcza te ch... kruszywo), ale przekonuje mnie eliminacja mostków. Ale "normalne" fundamenty też przecież zdają egzamin. I będą jeszcze przez wiele lat :-)

Będę oglądał dziennik z zaciekawieniem.

Nie wiem o co takie halo z tym z jakiej pracowni. Czy to ważne? Tym bardziej że wizualki jednoznacznie wskazują na pracownię.

O układzie nie ma co dyskutować bo przy indywidualnym projekcie jest on zawsze optymalny dla inwestora.

Widać że jest rozsądny, bez żadnych szaleństw czy udziwnień.

A jak będzie z więźbą i wentylacją? Pytam dlatego gdyż jest to pięta achillesowa tej pracowni.

Wizualki...hihi...czy faktycznie tak od razu wskazują pracownię? Jeśli tak, to miło mi, bo właśnie wiele wizek tam jest mojego autorstwa.

Wentylacja będzie mechaniczna z rekuperacją - projekt jest, firmy na r., ale robię jeszcze wyceny w innych firmach, a każda ma swoje propozycje zmian. Rekuperator będzie w każdym bądź razie za garażem.

Więźba prościutka - krokwie, jętki, wiatrownice. Nie przewiduję zmian :-)

Dzięki serdeczne - proste stodoły mają swój urok, choć jest też wiele projektów bardzo ciekawych z bardziej rozbudowanym układem. Nam wystarczy jednak taka ot prosta stodółka. Dzięki za życzenia - już zaglądałam na Twój wątek i pięknie realizujesz swój dom - jest w nim wiele elementów, które mi się podobają. Na pewno przeczytam na spokojnie i się poinspiruję :-)

Miło mi i dziekuje, ja też jestem zwolennikiem prostoty z niewielkim szaleństwem;)

jeśli mogę szepnąć słówko - widziałaś mój dom i pewnie wiesz, o czym będę szeptać- powiększ okna w salonie i wszędzie zrób rozsuwane a nie otwierane tradycyjnie. zaoszczędzisz sporo miejsca - a salon Twój do największych nie nalezy z tego co czytałam;) mój tez nie i teraz trochę cierpię, przydałoby sie więcej przestrzeni:)

pozdrawiam z Nadmorza:bye:

Hmm...tak, wiem... drzwi tarasowe szersze i przesuwne kuszą, ale układ mebli w salonie będę mieć taki, jak na rzucie, gdzie komunikacja jest bardzo czysta. Drzwi przesuwane mają w rzeczywistości mniejszy prześwit, niż zwykłe dwuskrzydłowe, chyba żebym powiększyła cały otwór, a to już będzie większy koszt. A na powiększeniu od strony tarasu zadaszonego mi nie zależy, bo granica działki jest blisko i miałabym sąsiadów na widoku. Wolę otwierać się bardziej na wschód. I dlatego myślę, właśnie w tamtym miejscu, o zamianie fix'ów na otwierane. Poszerzyć ich nie mogę, bo zaburzy to układ elewacji na tej ścianie. Będzie dobrze :-)

i nie doczytałem, albo przeoczyłem informacje o plycie - ile czego i gdzie ...

Płyta: od spodu podbudowa z kruszywa granitowego 0-31.5 (około 50-60 cm), piasek 5 cm, XPS 20 cm, płyta żelbetowa 25 cm, wylewka cementowa, okładziny. Do tego dojdzie opaska przeciwwysadzinowa ze styropianu, jaki zostanie po ocieplaniu elewacji. Ogrzewanie gazowe, bez podłogówki. Instalacje w warstwie wylewki.

Ja poprosiłem o projekt więźby prefabrykowanej, bo jak widzę jak jest traktowane drewno na budowie i jak można spaprać coś prostego, to chyba wolę nie ryzykować.

Dostałem też wstępną wycenę na wentylację z firmy r. Nie zauważyli, że chciałem do domku jednorodzinnego i zaprojektowali mi do stacji kosmicznej, bo z GWC zażyczyli 50K. Firma lokalna za to samo na tym samym jest o 15K tańsza, a z Polski za podobne 25K

Ja poprosiłem o projekt więźby prefabrykowanej, bo jak widzę jak jest traktowane drewno na budowie i jak można spaprać coś prostego, to chyba wolę nie ryzykować.

Dostałem też wstępną wycenę na wentylację z firmy r. Nie zauważyli, że chciałem do domku jednorodzinnego i zaprojektowali mi do stacji kosmicznej, bo z GWC zażyczyli 50K. Firma lokalna za to samo na tym samym jest o 15K tańsza, a z Polski za podobne 25K

:-) haha... tu na forum też czytałam, że oni robią wycenę nie patrząc w projekt i zawsze im wychodzi 21-22 tys. Ja mam zaplanowane na reku 15 tys i nie dam grosza więcej. Mniej też by się dało, ale...

GWC też nie będę miała.

A więźbę też mogę wycenić prefabrykowaną, ale po sąsiedzku mam polecany z kilku źródeł tartak, a ekipa wykonawcza też dała dobrą cenę na robociznę. Ale wyceniam też w kilku miejscach.

Edytowane przez Lumiere

jeśli gazowe bez podłogówki - to że jak ?? że kaloryfery ??

a jaka izolacja ścian i dachu ? masz OZC? policzone??

Ano kaloryfery :-) Nie chcę podłogówki, lubię drewno na podłodze, a na drogie mnie nie stać.

Izolacja ścian 20 cm styropianu lambda 0,031, ściany z silki 24. W dachu 20 cm styropianu w krokwiach i 10 pod nimi. EUco= 34,52 kWh/(m2rok)

Ano kaloryfery :-) Nie chcę podłogówki, lubię drewno na podłodze, a na drogie mnie nie stać.

Izolacja ścian 20 cm styropianu lambda 0,031, ściany z silki 24. W dachu 20 cm styropianu w krokwiach i 10 pod nimi. EUco= 34,52 kWh/(m2rok)

jaką temperaturę ma zasilanie podłogówki?

jaką temperatue ma podłoga drewniana gdy przez okno w lecie zaswieci na nią słońce??

Widzę że ocieplenie podobne do mojego, tyle że u mnie w dachu nie styro ( EUco też podobne).

Takie ocieplenie to już standard. Chyba większość tak robi. A Ty masz wełnę w dachu?

jaką temperaturę ma zasilanie podłogówki?

jaką temperatue ma podłoga drewniana gdy przez okno w lecie zaswieci na nią słońce??

Tak, tak rozumiem... :) poczytam jeszcze więcej i w końcu przekonam się do podłogówki. W momencie tworzenia projektu liczył się każdy grosz w wycenie, bo od tego zależało, czy w ogóle budujemy. Z grzejnikami wychodziło prościej i taniej. A teraz już trochę za mało czasu na zmianę decyzji.