damiannurczyk 08.08.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Witam. Posiadam blaszany garaż o wymiarach ok 5m x 2,5m. Wpadł mi pomysł do głowy, aby przebudować go i zrobić z niego komorę chłodniczą na tuszę zwierzyny leśnej, pozyskanej na polowaniu. Niestety nie stać mnie aby kupić sobie gotową chłodnie dlatego myślę o czymś takim. Czy ktoś z osób czytających ten temat orientuje się w takim temacie i może mi pomóc jak temu problemowi zaradzić? Pytana, które rodzą się w głowie to:- czy pomysł taki ma możliwość powodzenia?- czym najlepiej zaizolować taki blaszak?- jakiego sprzętu użyć aby wewnątrz otrzymać temperaturę +/- 5*C? (przy tym nie wydawać majątku na zakup)- co wyłożyć jako podłogę? (blaszak będzie stał na działce w lesie i nie można go postawić na wylewce z powodu zakazów gminy)- gdzie można nabyć specjalne haki, którymi można przeciągnąć powieszoną zwierzynę w głąb chłodni? W takich oto pytaniach i pewnie wiele innych, o których zapomniałem proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.08.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Pytania ekstra! :lol: Poczekaj chwilkę. Idę szukać! JEST sposób! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.08.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Mam! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?67655-200-letnia-lodownia-w-dobrym-stanie&highlight=letnia+lodownia+dobrym+stanie Pomysł stary tak jak same łowy! Ale... DZIAŁA!!! A do tego - tanio... Haki na rolkach wieszane na szynach to nie majątek. Byłeś w jakiej rzeźni? TAKIE! Masz kawałek terenu, gdzie da się to postawić? Ten blaszak dobry dla ekipy budującej na narzędzia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.08.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 W lodowni da się przechowywać sadzonki drzewek.Leśnicy od lat tak robili, bo nie wszystkie pozyskane na raz da się, czy jest gdzie - wsadzić.Użycz sprawnej, zimnej przestrzeni po sezonie, to się z leśnikami i gminą dogadasz. Coś jeszcze...Ty o żarciu gadasz, a my w Unii jesteśmy...Żarcie z tych nieco trudniejszych w pozyskaniu (bo się za nim nalatać trzeba) ale jednak!Haki z nierdzewki.Ceramika ZMYWALNA.. Szkliwiona, co brudu nie łapie. Do umycia z węża...No i stróża jakiego tam trzeba...Nie, żeby menele zaludniły - bo za zimno, ale zeżrą niepilnowane! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiannurczyk 08.08.2013 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 teren mam na swojej działce właśnie w internecie szukam haków ślizgowych na wzór jakie widuję w rzeźniach czy skupach dziczyzny. nawet dziś dostałem rury, które by się zdały na taką szynę. jeśli chodzi o izolację to myślałem o twardym styropianie 10... czy to wystarczy? mam problem z agregatem... jaki mógłby się nadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiannurczyk 08.08.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 w sumie jeżeli uda mi się podziałać to blaszak będzie spełniał dwie funkcje: garaż na przyczepkę z łódką i jako chłodnia jeśli coś się pozyska w lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.08.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Bogacz, cholerny świat! Agregat, który utrzyma to w stanie używalności nie będzie mały! Zamrażarka z agregatem 300W to na ćwiartkę jednej sztuki starczy! Zaczynasz włazić w XX wieczny świat chłodni freonowych... Na R717 (amoniak) Ci nie pozwolą, to absorpcja odpada. Zostają sprężarkowe... Mały pokoik, zimny nieustannie, dobije Cię kosztem utrzymania, jak go z kiepskiego materiału zrobisz! Co zostaje? - Tylko błagać Matkę Naturę o wsparcie... Ona, jak dobrze zrobisz to, na co pozwala - z torbami Cię nie puści! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.08.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 "jeśli chodzi o izolację to myślałem o twardym styropianie 10... czy to wystarczy?" Raczej poliuretan pomiędzy dwoma blachami...I raczej pod 20cm. Chodzi o koszt utrzymania... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.08.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Tak niskoenergetycznie to proponuję zakopać garaż ze 2 metry pod ziemią /2 metry ziemi nad dachem będzie chłodno bez prądu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 13.10.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Cześć Z chłodniami miałem w praktyce pewną styczność, kilka uwag: Jeśli chcesz coś mrozić - to na poważnie - 18stC i wtedy możesz trzymać kilka m-cy. Jeśli to ma być chłodnia - ostrożnie, bo w temp. ok. 0 po kilku, a najdalej kilkunastu dniach powinieneś mieć smród. Pytania: 1/. czy na pewno musisz mieć chłodnię 5x2,5=12,5m3? To jest powierzchnia do schłodzenia/przetrzymywania ok. 10 ton mięsa w półtuszach, bo rozumiem, że o to chodzi? Aż korci spytać: gdzie polujesz? 2/. Nie można zrobić dobrej chłodni nie izolując jej od gruntu - nie zarobisz na prąd. 3/. Nie bardzo wyobrazam sobie chłodnię/mroźnię bez zmywalnych ścian i podłóg ale... skoro to pełny nielegal rób co chcesz tylko się potem niczemu nie dziw... ( w domyśle: zakładam, że chłodnia będzie używana czasowo? Po każdym uzyciu nalezałoby ją wypianować - jak to zrobisz jeśli nie będzie do tego przystosowana? No bo chyba nie zostawisz gnijącego osocza? Smród zabije zwierzęta i nie będzie na co polować. A na poważnie: coli, campylobacter itp. itd. - obyśmy żyli długo szczęśliwie i bez sraczki ) Żeby to miało ręce i nogi - pomyśl o mniejszej komorze z płyty warstwowej - używana na kilka m2 do kupienia na allegro za parę tysi. A specjaliści od komór dobiorą Ci używany agregat. Na 1 europalecie 1200x800mm (0,96 m2) mieści się 400-700 kg mięsa lub - na tej samej powierzchni ok. 15 półtusz wp po 44kg/szt. Ile tego będziesz trzymał? A jeśli nie planujesz urządzać nielegalnego skupu dziczyzny - poszukaj na złomowisku albo w używkach z Holandii starej dużej zamrażarki klapowej. I jakikolwiek agregat - może wystawać - każdy chłodniarz to sklei za śmieszne pieniądze. Edytowane 13 Października 2013 przez jm1964 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KalinaN 09.02.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 polecam komory chłodnicze z firmy Mawi, pełną ofertę można znaleźć na tej stronie http://www.mawi-poland.pl, sama skorzystałam z ich oferty i kupiłam u nich sprzęt do mojej cukierni i jestem bardzo zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Wydaje Ci się, ze ten problem nie został rozwiązany ze DWA lata temu i nadal potrzeba jakiejś podpowiedzi?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts