Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - zbrojenie nie jest w osi scian fundamentowych.

Recommended Posts

Witam,

Tak jak w temacie. Wykonawca na wniosek kierbuda poszerzyl mi lawy fundamentowe o 10 cm. Zrobil to jednak tylko i wylacznie z jednej strony.

Na chwile obecna wymurowane sciany wygladaja w ten sposob:

lawa fundamentowa.jpg

Czy to jest blad? Prosze o pomoc. (Mam na mysli zbrojenie fundamentu na srodku lawy i przesuniecie osi bloczkow fundamentowych na zewnatrz).

Podobnie jest ze rdzeniami przy bramie garazowej. Nie sa one w osi bloczkow fundamentowych, a nawet wystaja poza nia 2.5cm.

Kierbud proponuje aby zrobic otuline 5cm w fundamentach, a dalej je wygiac, tak aby pasowaly i byly zrobione zgodnie z projektem. Nie musza byc one w osi?

Odnosnie punktu pierwszego. Kierbud mowi, ze jest to blad ktory wplywa jedynie w promilach, albo nieznacznym procencie, czy to prawda?

Szczerze mowiac mam obawy, ze kierbud nie chce robic problemow wykonawcy.

Czy takie wykonanie jest podstawa do rezygnacji z ekipy budowlanej i kierbuda?

Prosze o pomoc. (Jutro dam jakies fotki)

Edytowane przez Gegols
Bledy w pisowni

Witam,

Tak jak w temacie. Wykonawca na wniosek kierbuda poszerzyl mi lawy fundamentowe o 10 cm. Zrobil to jednak tylko i wylacznie z jednej strony.

Na chwile obecna wymurowane sciany wygladaja w ten sposob:

[ATTACH=CONFIG]205040[/ATTACH]

Czy to jest blad? Prosze o pomoc. (Mam na mysli zbrojenie fundamentu na srodku lawy i przesuniecie osi bloczkow fundamentowych na zewnatrz).

Podobnie jest ze rdzeniami przy bramie garazowej. Nie sa one w osi bloczkow fundamentowych, a nawet wystaja poza nia 2.5cm.

Kierbud proponuje aby zrobic otuline 5cm w fundamentach, a dalej je wygiac, tak aby pasowaly i byly zrobione zgodnie z projektem. Nie musza byc one w osi?

Odnosnie punktu pierwszego. Kierbud mowi, ze jest to blad ktory wplywa jedynie w promilach, albo nieznacznym procencie, czy to prawda?

Szczerze mowiac mam obawy, ze kierbud nie chce robic problemow wykonawcy.

Czy takie wykonanie jest podstawa do rezygnacji z ekipy budowlanej i kierbuda?

Prosze o pomoc. (Jutro dam jakies fotki)

Przez setki i dziesiatki lat domy byly stawiane na lawach bez zbrojenia albo i zgola bez law. Tego typu przesuniecie nie powinno miec wplywu na stabilnosc konstrukcji. oczywiscie lepiej jest gdyby bylo centralnie, ale chyba nie budujes 10 pietrowgo bloku. maly domek bez problemu sie utrzyma

to czy zrezygnujesz z ekipy to twoja sprawa.

Jest to błąd.

Nie skutkuje on czymś tragicznym

Kierownik faktycznie jest do dupy, bo nie skutkuje to nawet w promilach....chyba że chodzi o wiankowe, wtedy to tak..

Rdzeń w v bramie...wycinasz te dwa pręty co wystają, wklejasz na kotwę chemiczną dwa nowe pręty i niech robią dalej