Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO i CWU - jak to najlepiej połączyć?

nela29

Recommended Posts

Cześć chłopaki :)

Niedługo przyjdzie Pan od CO oglądać dom i wyceniać koszty. Wiadomo, że każdy ma swoją wizję instalacji, pytanie jak wg Was powinna wyglądać moja instalacja zawierająca:

- Piec gazowy kondensacyjny (1 funkcyjny)

- Ogrzewanie w pełni podłogowe na 270m^2 + 2 drabinki w łazienkach i jakiś grzejnik w garażu (ale myślę, że lepiej będzie wrzucić długi pracujący na niskiej temperaturze jak z podłogówki?)

- Kominek z płaszczem wodnym, podłączony do instalacji (bo przez pierwszą zimę pewnie nie będzie jeszcze przyłącza gazowego)

- Ciepła woda użytkowa

- Kolektor słoneczny wspomagający podgrzewanie CWU

- Jakiś bufor potrzebny przy korzystaniu z kominka i kolektora(?)

- Ktoś mi podsunął pomysł, że do dużego budynku można puścić drugą rurę z ciepłą wodą aby krążyła w układzie i nie było efektu spuszczania hektolitrów z rana zimnej.

Chciałabym również mieć możliwość podgrzewania wody basenowej. Wyobrażam sobie to tak (moja nietechniczna główka), że mam dwa bufory połączone ze sobą i w jednej wężownica połączona jest z CWU, a w drugim z rozstawianym na lato basenem i tam pompa zasysałaby wodę, pompowała do wężownicy, a podgrzana wracałaby do basenu. Jak to najlepiej połączyć jest chłopaki? :)

Edytowane przez nela29