Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OD CZEGO ZACZAC?

Recommended Posts

MAM PROBLEM :

MAM SWOJA DZIAŁKE PODOBA MI SIE PROJEKT D44 Z MURATORA.ILE BEDZIE MNIE KOSZTOWAŁO W PRZYBLIZENIU DOPROWADZENIE DO MOMENTU WYBICIA FUNDAMENTOW.CHODZI PRZED WSZYSTKIM O CENY WSZELKICH POZWOLEN. JEZELI KTOS WIE TO PROSZE O POMOC W TEJ CHWILI NIE MAM DUZO KASY I DLATEGO CHCE WIEDZIEC ILE MNIE TO WYNIESIE DZIEKUJE.

Wszystkie pozwolenia na budowę, od początku, czyli od warunków zabudowy aż do pozwolenia na budowę plus przeróbki architekta ( dosyć poważne, bo dotyczyły ścian nośnych ) kosztowały mnie 2700 zł. W tym sama mapka geodezyjna do celów projektowych 700 zł. Nie kupuj projektu, póki nie będzie warunków zabudowy, bo może się okazać ,że wyrzucisz "pieniążki kochane" w błoto.

Ja właśnie zaryzykowałam i kupiłam projekt przed warunkami zabudowy ...

Ale dobrze się skończyło.

A co do cen - to chyba trochę więcej:

mapka do celów projektowych 350 zł :D

projekt 1400

adaptacja (razem z projektem szmba, zbiornika gazu, wszystkie przyłącza, "branżyści", architekt sam zbiera papiery i składa papiery do pozwolenia) 1700

dodatkowo wydanie warunków energetycznych 120

wydanie warunków wody kosztowałoby mnie 1000 zł gdyby nie zobowiązanie się do budowy wodociągu :(

badanie geotechniczne gruntu 400 PLN (bez VATu, wiem, można taniej)

Razem ok. 4000 plus woda (gdyby było do płacenia) razem ok. 5000 PLN