Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe CO, kocioł, grzejniki, rurki.

manticore112

Recommended Posts

Dzień dobry.

Chciałbym zmienić instalację CO. Dom 100 m2 - jeden poziom 10mx10m, nieocieplony, okna pcv

Stara Instalacja :

prosta grawitacyjna, kocioł dolnego zasypu - już 30 letni, grzejniki żeliwne, system otwarty.

Chciałbym jakiś fajny kocioł na wszystko najlepiej górny dolny zasyp, z sterowaniem. I tu znowu problem jaki kocioł jaki sterownik jaka pompa. Kotłownia jest w piwnicy poziom niżej niż mieszkanie.

Jakie rurki? ze względu na to że rurki chcę mieć rozprowadzone po domu, plastik odpada jest za gruby i nieestetyczny. Miedź? Kwasówka - nie znalazłem nigdzie instalacji z kwasówki, a może było by warto. W Holandii natomiast instalację co, tylko gazową wykonuje się z miedzi lub co większość robi cienkie rurki ocynkowe, koszt 1/4 ceny inst. miedzianej.

Ciepłą wodę mam z piecyka gazowego umieszczonego w łazience. Ale kupując nowy kocioł myślałem o podłączeniu się do istniejącej instalacji i odcięciu piecyka w łazience. Wiem tylko że potrzebował bym wymiennik dwupłaszczowy. Jaki? jakie koszta mogły by być takiej operacji i czy w ogóle się to opłaca? W domu mieszka tylko mama, może być tak że nie będzie się czuła na siłach i nie napali w piecu w zimę. A w tedy pojawi sie problem bo jak zakręcę zawór w łazience to nie będzie miała ciepłej wody. Wiem że można kupić taki z podgrzewaniem na prąd, ale taka opcja odpada ma być bardzo ekonomicznie - po prostu mamy na to nie stać.

Grzejniki Aluminiowe - jakie?

Potrzebuje pomocy gdyż prace chciałbym zacząć już za dwa miesiące, a na dzień dzisiejszy nie mam jeszcze nic. Do tego dochodzi fakt że nie ma mnie w Polsce. Budżet myślę o 10k pln max. Razem na wszystko.

Może polecacie jakieś firmy które dobrze i niedrogo podjęły by się takiego remontu z okolicy Rawy Mazowieckiej, lub woj łódzkiego, ewentualnie mazowieckiego.

a tu tak na szybko jak by miała wyglądać nowa instalacja. poprawki mile widziane

projekt co.jpg

Witaj. Przy tym budżecie i chcąc ulżyć mamie to jeżeli rury są szczelne i nie wymagają wymiany, zostawiłbym je w spokoju i ograniczył ten remont do wymiany kotła i grzejników. Może wtedy starczyłoby Ci tej kasy na jakiś przyzwoity kocioł z podajnikiem i awaryjnym rusztem do spalania wszystkiego. Komfort jaki zapewnisz mamie będzie nieporównywalny do żadnego kotła zasypowego - po opanowaniu ustawień sterownika zimą raz na 4 - 5 dni wpadniesz do niej , napełnisz zasobnik i usuniesz popiół a co dwa tygodnie wyczyścisz wymiennik. Jaki jest metraż tego domku? Jest jakieś ocieplenie? Edytowane przez kobra64

Witaj. Przy tym budżecie i chcąc ulżyć mamie to jeżeli rury są szczelne i nie wymagają wymiany, zostawiłbym je w spokoju i ograniczył ten remont do wymiany kotła i grzejników. Może wtedy starczyłoby Ci tej kasy na jakiś przyzwoity kocioł z podajnikiem i awaryjnym rusztem do spalania wszystkiego. Komfort jaki zapewnisz mamie będzie nieporównywalny do żadnego kotła zasypowego - po opanowaniu ustawień sterownika zimą raz na 4 - 5 dni wpadniesz do niej , napełnisz zasobnik i usuniesz popiół a co dwa tygodnie wyczyścisz wymiennik. Jaki jest metraż tego domku? Jest jakieś ocieplenie?

Kocioł ma być bez podajnika, ze względu na to że będzie mogła palić wszystkim, np ścinkami z tartaku które są po ok 170pln za paletę, tańszego paliwa nie znalazłem, i oczywiście węgiel - bo trzyma najdłużej.

kocioł defro optima komfort 12kw na popularnym portalu od 2170pln plus dmuchawa, plus sterownik, wyjdzie koło 3000, grzejniki 100 żeberek ok 2500 tj już 5500 rurki miedz 2500 ??? 2000 robota

pytałem hydraulika u mnie w mieście za punkt bierze 150pln, z czego wyliczył 6? przy piecu i 7 grzejników razem 13 puktów 1950pln. Tylko nie wiem z kąd on wzioł 6 punktów przy piecu?

może mi to ktoś wyjaśnić?

Pozdrawiam

Tysiąc za kotłownie jeśli dobrze zrobiona to jest w normie. Punkty w kotłowni; dwie pompy, zawór 3d, naczynie wzbiorcze otwarte i dwa pkt. do bojlera. Niech instalator narysuje ci schemat podłączenia kotłowni i wrzuć go tutaj.

Zdecydowałem jednak że nie będę zakładał CWU, powód jest prosty mam już to zrobione i zasilane jest gazem ziemnym. Chciałbym zainstalować tylko kocioł, nowe grzejniki, i rurki miedź, lub kwasówka.

Kotła będę używał tylko do ogrzewania, myślę o Defro optima komfort z zestawem nadmuchowym Defro std pid. pytanie do użytkowników jak używa się tego Kotła. Wiem że ma ruszta wodne- jak to się zachowuje, nie ma z tym problemów?

Czy mógłby mi ktoś zrobić taki rysunek poglądowy, lub zdjęcie kotłowni jeżeli ktoś ma taką jak chce zrobić czyli bez CWU

Jakich rur szukać fi 15x1, i fi 22x1

pozdrawiam

Zdecydowałem jednak że nie będę zakładał CWU, powód jest prosty mam już to zrobione i zasilane jest gazem ziemnym. Chciałbym zainstalować tylko kocioł, nowe grzejniki, i rurki miedź, lub kwasówka.

Kotła będę używał tylko do ogrzewania, myślę o Defro optima komfort z zestawem nadmuchowym Defro std pid. pytanie do użytkowników jak używa się tego Kotła. Wiem że ma ruszta wodne- jak to się zachowuje, nie ma z tym problemów?

Czy mógłby mi ktoś zrobić taki rysunek poglądowy, lub zdjęcie kotłowni jeżeli ktoś ma taką jak chce zrobić czyli bez CWU

Jakich rur szukać fi 15x1, i fi 22x1

pozdrawiam

Nikt nie chciał mi podpowiedzieć co i jak mam zrobić więc, zrobiłem sam. Jakby ktoś mógł podejrzeć, i podpowiedzieć czy jest ok. byłbym wdzięczny.

opis

te kółeczka na rurach to przejście przez mur, bądź podłogę.

zawór ze strzałką, zapór zwrotny.

p w kółku pompa

pośrodku koło grzejnika na czarno zbiornik wyrównawczy.

projekt co.jpg

Ponawiam pytanie jakie grubości rur?

Jaki kocioł ?- chcę kupić dobry, żeby nie było problemów.

pozdrawiam