start2222 09.01.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ale widzisz ten ceglasty kolor zamiast czarnego w widocznych miejscach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 09.01.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 http://images75.fotosik.pl/219/ebddea0d3ca0f760med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.01.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Jeżeli cieli dachówkę szlifierka na dachu to stąd taki kurz ( tak to wygląda na zdjęciu ,które pokazujesz ) , po jakimś czasie powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 09.01.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dachówka nie była cięta. Chodzi o bok i dolną krawędź dachówki. Jest tam taki ząb (rant) niedomalowany albo za duży i widać ceglasty kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.01.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 A to chyba wszystkie dachówki tak mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 11.01.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam U nas na dachu jest położona Titania czarna glazura. Dachówka jak najbardziej w porządku, prezentuje się ślicznie.. Zmieniło się to, że jest teraz lepiej zabezpieczona do transportu- każda dachówka od strony wewnętrznej w najbardziej wystającym punkcie jest pokryta czarną farbką, przez co nie widać zarysowań na kolejnej dachówce. Super, dzięki za info. Chyba się szarpnę na tą dachówkę, choć wychodzi mi drożej o 12% niż np. Roben Monza plus Tobago. Nie mniej na składach budowlanych mówią, że technicznie jest mocniejsza dzięki wzmocnionej konstrukcji, a do tego nie ma tego brązowego nalotu jaki czasem w pewnych warunkach wyłazi z dachówki Robena. Przynajmniej tak mi się wydaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drobinski 16.08.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam! Podczas montażu gąsiorów dekarz zastosował metodę obcinania (zeszlifowania) rantów dachówek ostatniego rzędu. Część dachówek jest głębiej wsunięta pod gąsiory, część mniej. Czy taśma uszczelniająca nie jest za krótka? Czy nie powinna być dłuższa i sięgać przed rant? A poza tym czy powinna być zastosowana taśma wentylacyjna, a nie szczelne połączenie. Wg materiałów producenta przy zastosowaniu przy kalenicy dachówki połaciowej połączenie ma być na zaprawę, a wentylacja odbywa się przez dachówki wentylacyjne w połaci. Gąsiory leżą dość wysoko nad dachówką i obawiam się że przez szczeliny wentylacyjne taśmy może dostawać się śnieg. Producent oferuje również dachówki kalenicowe wentylacyjne do ostatniego rzędu, oczywiście 3 razy droższe, ale zapewniają estetyczne wykończenie i dość szczelne połączenie dachówki i gąsiora - oczywiście pod warunkiem że zostanie wszystko dobrze ułożone. Czy miał ktoś problem z ułożeniem ostatniej warstwy? Macie zbliżenie na połączenie kalenicy? Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reor 18.08.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Moim zdaniem dachówki końcowe są zbyt mało podsunięte do góry w stronę kalenicy. Ostatni rząd dachówek powinien być trochę bardziej podsunięty, wtedy będzie większa szczelność z gąsiorami. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez reor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgredek_98 19.08.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Podsuniety jak podsuniety, wystarczy ułozyc jeszce jeden rząd dachowek ciętych prawie do łaty kalenicowej, wierci się w nich dziury i kręci wkrętami np 5,5 do ostatniej łaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 19.08.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Wentylacja w kalenicy na pewno powinna być zrobiona. Masz już ocieplenie poddasza? Jak nie to wejdź od strony poddasza pod kalenicę i zobacz czy czujesz "cug" powietrza. U mnie nawet widać jak pajęczyny zrobione przez pajączki ruszają się od ruchu powietrza. Jak u mnie kładli pokrycie to rozcięli papę w kalenicy, położyli na to jakąś membranę (zapewniali, że nie utrudni wentylacji), położyli dachówkę i pod gąsiory dali taśmę, która niby wentyluje (tak jak niżej). Ta taśma ma jakiś klej więc nie ma konieczności klejenia jej na zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 25.08.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Możecie napisać ile płaciliście za czarna matowa Creaton titania? chodzi o dachówke podstawową, mi wyceniają na 4,30 brutto za 1 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.09.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Możecie napisać ile płaciliście za czarna matowa Creaton titania? chodzi o dachówke podstawową, mi wyceniają na 4,30 brutto za 1 szt. Troche po czasie, ja kupiłem po 3,70brutto wiec mozesz znalezc sporo taniej. Powyzej 4zl to juz drogo wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 19.12.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 http://images75.fotosik.pl/219/ebddea0d3ca0f760med.jpg Witaj, mam identyczny problem z creaton titania czarna glazura. Te ranty są na maxa widoczne patrząc na dach z ziemi.. Podobnie jak Ty mam część położone reszta nieodpakowana, zastopowałem robote dekarzy. Złożyłem reklamacje bo to na pewno nie jest tak jak być powinno. Tak jak piszesz, rant cały z cegły. Za 2 dni ma się pojawić gość od którego mój skład budowlany zakupił dachówkę. Wręcz gotuje się we mnie. Szpeci dach jak diabli i jest nie do przyjęcia. Możesz napisać jak rozwiązałeś problem swojego dachu? bo chyba tak tego nie zostawiłeś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 19.12.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 zastanawiam się o co tu chodzi.. przecież to jest spód dachówki, więc nie nie ma obowiązku aby był zamalowany raczej.. no właśnie raczej. najlepszym rozwiązaniem będzie chyba zamalowanie tego na czarny kolor, do takiego wniosku dochodzę po rozmyślaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 20.12.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Zejdź na ulicę i spójrz na dach a nie siejesz panikę robiąc zdjęcia makro. Moja Titania ma się dobrze po 2 latach i gdybym miał się znowu budować to pewnie też bym ją wybrał. Podziwiaj z chodnika A nie z rusztowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 21.12.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) hahahaha głupszego tekstu jeszcze na tym forum nie przeczytałem.. nie po to płace 14000zł za dachówke żeby podziwiać ją z kilkuset metrów. Mam w dupie jak widzą ją przechodnie. Interesuje mnie co widze jak wracam z ogrodu, a widze to co na zdjęciu. Siejesz panike- dooobre, rzeczywiście nie ma o co bić piany w końcu czerwono czarny dach jest taki piękny że powinienem creatonowi jeszcze dopłacić za taką niespodzianke ps. mój telefon 3 mega piksele nie wie nawet co to makro.. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez westen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 21.12.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) hahahaha głupszego tekstu jeszcze na tym forum nie przeczytałem.. nie po to płace 14000zł za dachówke żeby podziwiać ją z kilkuset metrów. Mam w dupie jak widzą ją przechodnie. Interesuje mnie co widze jak wracam z ogrodu, a widze to co na zdjęciu. Siejesz panike- dooobre, rzeczywiście nie ma o co bić piany w końcu czerwono czarny dach jest taki piękny że powinienem creatonowi jeszcze dopłacić za taką niespodzianke ps. mój telefon 3 mega piksele nie wie nawet co to makro.. Niestety muszę Cię zmartwić, ale ta dachówka tak ma. I kolega Stam nie pisze głupich tekstów tylko ma rację. Przeczytaj dokładnie warunki gwarancji i zakupu na stronie creatona. Jest tam wyraźnie napisane, że dachówkę ocenia się z "chodnika". Więc przyjedzie jakiś Pan może nawet z Creatona i sam Ci to powie jak nie wierzysz. U mnie leży też titania tylko, że czarna angoba i jak robiłem kominy, to rzeczywiście są takie drobne ceglaste ranty. Jednak stojąc na podwórku czy w ogródku tego nie widać. Większe ubytki dekarze zamalowali angobą na zimno, a bardziej "niedorobione" położyli na garażu na tylniej połaci. Ważne, aby dachówka nie była cięta na dachu. To zdjęcie, które załączyłeś pokazuje, że była, potrzeba sporo deszczy, aby zmyć pył, a nawet może trzeba użyć myjki (nie wiem). Tak wiem, że chodzi o ranty, a nie pył. Jednak ten pył zaburza obraz całości. Moim zdaniem gdyby nie było tego pyłu te ranty nie byłyby tak bardzo widoczne. Jeśli jesteś takim "pieszczochem" i idealistą trzeba było kupić dachówkę barwioną w masie i nie byłoby takiego problemu. Titania to średnio - tańsza dachówka i niestety ma pewne drobne wady. Mi nie przeszkadzają, a Tobie tak. Teraz jak już kupiłeś zaakceptuj to i zajmij się kolejnymi etapami domu, albo zwalaj i kupuj inną - barwioną w masie. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 21.12.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 po pierwsze to nie moje zdjęcie tylko kogo innego, jakbyś cofnął się kilka postów wyżej wiedział byś to. Po drugie widać czerwono czarny dach z odległości nawet 20-30 metrów, chodnika nie ma w ogóle bo to nowe działki. Po 3 przyjechał dzisiaj gość zajmujący się sprzedażą tych dachówek na codzien i powiedział że czegoś takiego jeszcze nie widział i opisze to konsultując się z creatonem. Po 4 sąsiad obok też ma creatona titanie i nie ma u niego tego problemu. Po 5 Jak Ci nie przeszkadza czerwono czarny dach to fajnie, przez takich jak Ty creatonowi wydaje się że jest bezkarny i może robić takie rzeczy. Po 6 na pewno nie wywale tej dachówki tylko ją zwracam jeśli creaton nie uwzględni gwarancji. Po 7 mam dwie różne dachówki, jedne mają ząbki na łączeniach, inne są płaskie. Pewnie znalazłoby się po 8 po 9 i po 10 ale nie chce mi się już tego ciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 23.12.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) po pierwsze to nie moje zdjęcie tylko kogo innego, jakbyś cofnął się kilka postów wyżej wiedział byś to. Po drugie widać czerwono czarny dach z odległości nawet 20-30 metrów, chodnika nie ma w ogóle bo to nowe działki. Po 3 przyjechał dzisiaj gość zajmujący się sprzedażą tych dachówek na codzien i powiedział że czegoś takiego jeszcze nie widział i opisze to konsultując się z creatonem. Po 4 sąsiad obok też ma creatona titanie i nie ma u niego tego problemu. Po 5 Jak Ci nie przeszkadza czerwono czarny dach to fajnie, przez takich jak Ty creatonowi wydaje się że jest bezkarny i może robić takie rzeczy. Po 6 na pewno nie wywale tej dachówki tylko ją zwracam jeśli creaton nie uwzględni gwarancji. Po 7 mam dwie różne dachówki, jedne mają ząbki na łączeniach, inne są płaskie. Pewnie znalazłoby się po 8 po 9 i po 10 ale nie chce mi się już tego ciągnąć Na prawdę nie rozumiesz słów wziętych w cudzysłów? No wiem, że to nie twoje zdjęcie tylko piszesz, że u ciebie jest podobnie - nie ciągnij wyliczanki, tylko wrzuć jakieś zdjęcie. Będzie wiadomo o co chodzi. Bo tak to będziesz traktowany jako czarny PR albo pieniacz. I nie wylewaj żali na forum, bo kupiłeś dachówkę średnią, a oczekujesz jakości jak za meyer. I powtarzam ci, że jak trzymasz dachówkę w ręku to czasem są niedoskonałości na rantach. Na dachu, który jest 3m nad wejściem do domu już nie widać. Twoi dekarze cieli dachówkę na dachu czy nie? Co to znaczy, że masz dwie różne dachówki? Mówisz o dachówkach funkcyjnych czy bocznych, czy jeszcze coś innego masz na myśli? Zadarzały sie już zdjęcia połaci w ciapki, innych odcieni i różnych wpadek wielu producentów. Jak masz rzeczywiście taką tragedię na dachu to oczywiście korzystaj ze swoich praw. Tylko po prostu przeczytaj warunki sprzedaży i gwarancję, to będziesz bardziej świadomy co ci mogą powiedzieć na reklamację. Gościu, który sprzedał ci tę dachówkę czegoś takiego nie widział?? Bezpośrednio z creatona wysłał ją do ciebie? NIe przechodziła przez jego ręce? I powtarzam wrzuć zdjęcie. Sprawdź też datę produkcji (od spodu dachówek) jeśli były robione po jakimś przestoju (np święta itp) to rzeczywiście mogła wyjść tandeta. PS. Tak nawiasem mówiąc jak z 20-30 m widzisz na dachu, który jest4-5 m nad ziemią kreskę szerokości 1mm masz niezłą ostrość widzenia. Biorąc jeszcze pod uwagę warunki, oświetlenie o tej porze roku i tło (czarna glazura >90% powierzchni). No chyba, że cały bok tej dachówki jest niedomalowany?? Edytowane 23 Grudnia 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 23.12.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 po pierwsze to nie moje zdjęcie tylko kogo innego, jakbyś cofnął się kilka postów wyżej wiedział byś to. Po drugie widać czerwono czarny dach z odległości nawet 20-30 metrów, chodnika nie ma w ogóle bo to nowe działki. Po 3 przyjechał dzisiaj gość zajmujący się sprzedażą tych dachówek na codzien i powiedział że czegoś takiego jeszcze nie widział i opisze to konsultując się z creatonem. Po 4 sąsiad obok też ma creatona titanie i nie ma u niego tego problemu. Po 5 Jak Ci nie przeszkadza czerwono czarny dach to fajnie, przez takich jak Ty creatonowi wydaje się że jest bezkarny i może robić takie rzeczy. Po 6 na pewno nie wywale tej dachówki tylko ją zwracam jeśli creaton nie uwzględni gwarancji. Po 7 mam dwie różne dachówki, jedne mają ząbki na łączeniach, inne są płaskie. Pewnie znalazłoby się po 8 po 9 i po 10 ale nie chce mi się już tego ciągnąć Tak jest jak się bierze dach z niższej półki. Myślę że tą dachówkę da się przeciąć ręczną piłką do drewna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts