Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CREATON TITANIA - wasze opinie

krakus73

Recommended Posts

Z tego co wiem, to creaton miał niedawno poważną wpadkę, krążą informacje, że aktualnie wymienia kilkadziesiąt czy nawet kilkaset dachów w ramach gwarancji, na których po roku się dachówki rozpadają, odłuszcza się szkliwo i wyłazi jakiś biały syf. Tak, że nawet creaton ma wpadki. I nie chodzi tu tanią dachówkę ale o porządny model z wyższej półki.

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dla mnie creaton to najlepsza dachówka ale teraz jak na to patrze to powiem ci szczerze że nie ważne jaką wybierzesz dziś dachówki ceramiczne są jakościowo naprawdę dobre i prędzej drzewo na dachu będzie do wymiany niż dachówka

jak mam creatona premion i jakościowo jest super dekarze też to potwierdzili ale drzewo na dach jak dla mnie to katastrofa sciente zamoczone zeby kolor złapało i do klienta tylko kasa dla nich sie liczy, to młode dzrzewo bez żywicy i mokre ono nie nasiąknie preparatem nie ma czasu na to suche drzewo by nasiąkło mokre tylko ma barwe nic po za tym, może ty lepsze kupisz moje niby miało dwa tygodnie leżeć ale im na bieżąco schodziło dwa tygodnie spóźnienia mieli czyli nie miało czasu

z drugiej strony to mnie i moich dzieci przeżyje :) nie można się tym przejmować budowa wiele razy wystawi ci na stres :)

pozdrawiam ;)

Dzięki za opinię. W moim przypadku chodzi o dach do wymiany bo to stary budynek i z tego co mi wiadomo drewno jest w dobrym stanie i na bieżąco okaże się

co i jak.

Z tego co wiem, to creaton miał niedawno poważną wpadkę, krążą informacje, że aktualnie wymienia kilkadziesiąt czy nawet kilkaset dachów w ramach gwarancji, na których po roku się dachówki rozpadają, odłuszcza się szkliwo i wyłazi jakiś biały syf. Tak, że nawet creaton ma wpadki. I nie chodzi tu tanią dachówkę ale o porządny model z wyższej półki.

to się nie pocieszyłam..

• 3 weeks później...
pytałem się orientacyjnie pod koniec miesiąca w jednym ze składów o TITANIA FINESSE Czerwin winna glazurowana i pani powiedział mi że cena wynosi 38,90 gr za m2 gasior szczytowy 20,66 sztuka i boczny 27,75gr za sztukę obecnie właśnie tej ale zaznaczyła że coś urwiemy z tej ceny na metrze przy konkretnym zamówieniu,wiec tak to sie kreowało pod koniec lutego

Witam, faktycznie miała miejsce taka sytuacja dotyczyła ona dachówki Premion w czarnej glazurze, z tego co dowiedziałem się od Creatona problem dotyczył kilkudziesięciu dachów w całej Polsce, z czego na Mazowszu były dwa takie przypadki, wszystkie te reklamacje zostały pozytywnie załatwione pomiędzy Creatonem a klientami.

Jak napisał przedmówca wpadki zdarzają się każdemu, bez wyjątków. Najważniejsze jest aby te reklamacje zostały załatwione szybko i bez zbędnych "przepychanek" a z tego co mówi Creaton tak to właśnie zostało załatwione.

Podrawiam

Witam, szczegółów nie znam, rozmawiałem z przedstawicielem Creatona w naszym regionie, twierdzi że w przypadku reklamacji na Mazowszu klienci "odstąpili" od wymiany dachówki, dogadali się w inny sposób, w jaki tego już nie wiem.

Podejrzewam że gdyby Creaton robił problemy byłoby o tym głośno chociażby na tym forum.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam, dodam coś od siebie. Zakupiłem dachówkę Titania czarna angoba. Było tego 170 metrów kw. , po rozpoczęciu układania patrząc z dołu nie zauważyłem tak ogromnej różnicy w odcieniu. Pojawia się ona wyłącznie kiedy słońce świeci wprost na dachówkę. Mało tego każda z dachówek ma delikatne przetarcie które powoduje położona na niej poprzedniczka, pakowane 4 w paczce powodują przetarcie dachówki znajdującej się po spodem. W sumie to można byłoby przeżyć, ale różnica w kolorze jest kolosalna. Po wstępnej rozmowie z przedstawicielem producenta usłyszałem że polskie normy przewidują takie różnice w odcieniu..... szlag mnie trafił bo myślę sobie czy my w każdej dziedzinie życia być gorsi od innych. Musimy mieć nasze normy bo założę się że niemieckie normy pogoniłyby producenta takiego badziewia w cholerę. Dlaczego niemiecka fabryka produkująca niemiecką dachówkę w Polsce może robić szajs , a u siebie wszystko może być JA JA GUT. Proszę oceńcie czy Wasze prywatne normy pozwoliłyby na pozostawienie tej dachówki tak jak jest ?

DSC00006.jpgDSC00002.jpg

Przecież to nie wina producenta tylko składu na którym kupiłeś dachówkę. Mieli dachówkę z tamtego roku i domówili w tym roku, to co brakowało. Towar poszedł :) Prowadzenie składu też wymaga chociaż minimum wysiłku logistycznego:) Z ciekawości, sprawdź daty pod spodem dachówki. Edytowane przez bracki88

Mało tego każda z dachówek ma delikatne przetarcie które powoduje położona na niej poprzedniczka, pakowane 4 w paczce powodują przetarcie dachówki znajdującej się po spodem. W sumie to można byłoby przeżyć,

[ATTACH=CONFIG]249797[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]249796[/ATTACH]

ja położyłem dachówkę w tamtym roku i na każdej dachówce było to przetarcie, natomiast teraz po roku tego z dołu juz nie widać

a co do odcieni, ja mam 230m dachówki i mam w jednym kolorze, a u ciebie to jakiś żart, jakby pomieszali matową z połyskiem. zgłoś niezgodność dostawy towaru, i nie odpuszczaj.

Edytowane przez duken

jasne, myślisz że mam łoś na czole. Mam 3 daty na dachówce. Każda dzień po dniu produkcja 09.2013 rok. Taka różnica w odcieniu widoczna jest wyłącznie w momencie kiedy dach jest doświetlony na wprost i wyłącznie z punktu wyższego niż sam dach. Obserwowałem dach z okna domu obok i w pierwszej chwili myślałem że to wina mokrej dachówki bo w środę dość mocno padało. Zdjęcia robiłem w czwartek. Kiedy słońce jest niżej efekt jest delikatniejszy, kiedy wchodzi w zenicie te różnice są widoczne jak na dłoni. Zdjąłem dwie z dachówek i pojechałem do innej hurtowni w której przyłożyli swoją Titanię z 2012 roku produkcji. Wiesz co wyszło ? jedna pasowała jak ulał, a druga różniła się odcieniem jak na moim dachu. Co dziwne obie moje były z 5 i 6 09. 2013 roku a ich z 2012 roku. Nadal myślisz że to wina składu ?

duken, brałeś Titanie ze składu zaczynającego sie na A ?:)

Miałem brać z abito, wcześniej myślałem o creaton premion (i miałem od nich bardzo dobrą ofertę), ale z uwagi na to że mam długi dach wybrałem dachówkę o dużym formacie i Titania wyszła mi znacznie taniej. a kupiłem ja w firmie Koltar 2,99 zł/szt , mają skład w Bochni, i z całości obsługi byłem bardzo zadowolony.

wczoraj byłem na budowie i dokładnie przyglądałem się dachowi z różnych miejsc (a było bardzo słonecznie) i różnic w kolorze nie zauważyłem.

i do słońca to one mają kolor taki jak te twoje ciemniejsze.

Naprawdę malowałem sprayem palety które wezmę , nie biegałem tylko podjechałem autem bo plac potężny i zawalony towarem , biegał to za mną sprzedawca, Wystarczyło że wspomniałem że zamierzam kupić dachówki to sam dzwonił o rzuty dachu z projektu i przedstawił kolejno coraz lepsze 4 oferty i dopiero ostatnia mi zapasowała. Sprzedawcy to młodzi ludzie chyba z niezłą prowizją bo widać że im się chce i umieją pracować.

Sprawdzenie paczek dachówki na składzie jakoś średnio widzę i który skład na to pozwoli. Przecież nie będę skakał po wszystkich paletach i ich rozcinał, a następnie wiązał (czym, żeby przetrwały transport?) Jak mam się dostać do dachówek ze środka palety lub palety na której leży inna paleta etc. to wg mnie jakiś absurd.

To dekarze ocenią czy dachówka jest jakościowo dobra, nie porysowana czy pęknięta etc. jeśli tak to odkładają na bok i przy następnej dostawie wracają na skład do wymiany.

Każdy sprzedawca leci na prowizji od utargu. Znajomy pracujący w naprawdę dużej i specjalizowanej hurtowni od pokryć dachowych zawsze opowiada, że ok 90% klientów zawsze pyta co On by im polecił bo dachówek jest od zatrzęsienia. Zgadnij czy powinni bezgranicznie liczyć na jego "obiektywność"? Oni są zagadywani/promowani/zasilani finansowo (oczywiście poza pracą i mniej oficjalnie) przez przedstawicieli handlowych samych producentów, "sugerujących" żeby produkty ich marki schodziły w jak największych ilościach.

Nie odbiegając od tematu. Mam na dachu Titanium czarny matowy. Na etapie dachu byłem nią zafascynowany. Z biegiem czasu i kolejnych faz budowy ta specyficzna ekscytacja minęła przechodząc na inne elementy układanki potocznie zwanej "budowa domu". :)

ps. Dekarze ją chwalili ale śmiem sądzić, że również dlatego ponieważ jest stosunkowo duża co ewidentnie przekłada się na szybkość ich pracy licznych w m2.

Edytowane przez inwestorbb

• 1 month później...
Witam Wszystkich. Ja mam Creatona Titanie czarną od października ubiegłego roku na swoim dachu (150m) i na szczęście nie miałem problemów z odcieniami. Co do uszkodzeń nie miałem większych zastrzeżeń(5szt pękniętych) jedyny mankament tej dachówki to tak jak wcześniej było wspomniane to rysy i zadrapania które defakto nie są widoczne z dołu a nawet nie rzucają się jakoś w oczy patrząc na ten dach np z okna dachowego.

• 1 month później...

Witam!

U mnie Titania czarny mat leży od stycznia .

Wygląda ok. Potwierdzam lekkie przetarcia wynikające z pakowania( ale są właściwia niewidoczne)

Z kolorem nie było żadnego problemu, dachówka nie była składowana w hurtowni , przyjechała na zamówienie w wymaganej ilości.

Mankamenty:

- wysoki profil wymaga stosunkowo szerokiej taśmy pod gąsiorami ( w hurtowni nie mieli jeszcze doświadczenia i dali za wąską , ale wymienili)

- zupełnie niepasujące do gąsiorów trójniki - odstają

- jak dla mnie dachówka wentylacyjna to pomyłka - kominek prostopadle do dachówki, na skośnym dachu wygląda to dziwnie.titania.jpg

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...