Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy istnieje JEDEN akt prawny z listą dokumentów ...

Gość Konto usunięte_12*

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*

Witam,

Jak w tytule - czy istnieje jakiś jeden akt prawny, gdzie wymieniona jest lista dokumentów wymaganych do zgłoszenia budynku do użytkowania?

W Prawie Budowlanym znalazłem jedynie wzmiankę o inwentaryzacji geodezyjnej. A tu tymczasem mój kierownik budowy wymienia (przykładowo):

1. odbiór instalacji elektrycznej z wpisem do książki budowy

2. odbiór instalacji wodnej i C.O.

3. certyfikat energetyczny

Czy zostało to wszystko ujęte w jednym miejscu (jeśli tak, to jakim?), czy też zależy to od "widzimisię" lokalnych urzędów?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

Dzięki - faktycznie coś nieuważnie to Prawo przeczytałem :rolleyes:

Po jego powtórnym przeczytaniu sądzę, że chodziło mi o ten zapis:

"4) protokoły badań i sprawdzeń;"

Czy tam nie "wrzucą" mi tak bezsensownych (wg mnie) "badań" wg własnego uznania, jak np. ten odbiór instalacji hydraulicznej (oczywiście dość słono płatny!! :mad:)? Czy istnieje jakiś oficjalny wykaz niezbędnych "protokołów badań i sprawdzeń"?

Nie ma takiego oficjalnego wykazu.

Nie mniej jednak z przepisów odrębnych wynika konieczność "odbioru":

- elektrycznego,

- gazowego,

- kominiarskiego.

I to nie kierbud stawia wymagania, tylko starostwo - warto sprawdzić co.

Gość Konto usunięte_12*
Nie ma takiego oficjalnego wykazu.

I to nie kierbud stawia wymagania, tylko starostwo - warto sprawdzić co.

Szkoda, że znowu "coś" zależy od urzędnika.

Znowu jest pole do samowolki w interpretacji i do naganiania "grosza" zaprzyjaźnionym fachowcom :(

Mój kierownik budowy nie stawia tych wymagań, tylko mi podpowiada, co tu u nas wymagają ;)

A przecież jak Polska długa i szeroka - powinny obowiązywać TAKIE SAME przepisy.

Oj, szkoda, że nie rządzi Korwin Mikke!

Źle odczytałeś - jakoś jestem spokojny że to tylko radosna twórczość kierbuda (może kumpel jest hydraulikiem).

Nie może być sztywnego wykazu, bo różne są uwarunkowania wynikające z przepisów odrębnych np. ochrony środowiska, gazowniczych, itp.

Jak nie ma obostrzeń środowiskowych lub brak gazu, to nie wymaga się takich odbiorów - tylko przykład.

Gość Konto usunięte_12*

Swoją drogą od czasu gdy zmuszony zostałem zgłębiać przepisy budowlane, marzy mi się, aby nasz "pracowity" Sejm dokonał kiedyś wydzielenia z Prawa Budowlanego przepisów dotyczących tylko budownictwa jednorodzinnego.

Wiele bowiem przepisów powinno być jednoznacznie zróżnicowane w zależności od tego, czy mają dotyczyć budynku jednorodzinnego, czy np. jakiegoś zakładu przemysłowego.

A tak - mamy wszystko w jednym "worku" :mad:

I oddziel tu szary człowieku sobie sam, co Ciebie dotyczy, a co nie :rolleyes:

Ale to było już tylko tak na marginesie :D

• 4 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*
Jak nie ma obostrzeń środowiskowych lub brak gazu, to nie wymaga się takich odbiorów - tylko przykład.

No to odważyłem się wybrać do "źródła" (Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego) w celu ustalenia, jakie domumenty mam przynieść wraz z zawiadomieniem o zakończeniu budowy. Otrzymałem "druczek" (który trzeba przynieść wypełniony w 3 egzemplarzach!!:D) w którym "jak byk" napisano:

"Do zawiadomienia załączam:

............

5. oryginały oświadczeń uprawnionych(?) osób o prawidłowości wykonania robót branżowych oraz protokoły badań i sprawdzeń (szczelności) instalacji wewnętrznych:

.......

b). instalacji wod.-kan.

c). centralnego ogrzewania

....."

Traktuje się więc mnie jako przygłupa, który włączy (sobie na złość?:mad:) nieszczelną instalację wodną lub C.O?

I muszę za to zapłacić tej "uprawnionej" osobie (jest to np. ten projektant, który wykonał projekt instalacji) 300 zł (cena umowna!!:D)

I co Ty na to?

Jakie przepisy regulują taką radosną twórczość lokalnych (jak wcześniej piszesz) władz?

A nie może podbić Ci tego protokołu osoba wykonująca instalację i dodatkowo kierownik budowy?

Kto jak kto, ale to on ją robił a nie jakiś "uprawniony" pan Pieczątka.

Ja bym tak zrobił jeżeli nie masz nakazu ustanowienia kierownika robót instalacyjnych.

Swoją drogą jak to możliwe, że musisz uzyskać pozwolenie na użytkowanie dla domku jednorodzinnego. Nie chodzi tu o zgłoszenie zakończenia budowy?

Gość Konto usunięte_12*
A nie może podbić Ci tego protokołu osoba wykonująca instalację ...?

Ja bym tak zrobił jeżeli nie masz nakazu ustanowienia kierownika robót instalacyjnych.

Wszystko fajnie, tylko mój hydraulik jest "gdzieś w Polsce" i nawet do drobnej usterki nie mogłem go ściągnąć.

Swoją drogą jak to możliwe, że musisz uzyskać pozwolenie na użytkowanie dla domku jednorodzinnego. Nie chodzi tu o zgłoszenie zakończenia budowy?

Właśnie chodzi, bo wyżej wyraźnie to napisałem :)