chio1 10.08.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Witam, Obecnie firma wykonuje mi remont okolo100letniego domu.Szef firmy powiedzial iz sciany sa suche i wody gruntowe sa nisko. Jednak na gole oko widac ze sciany sa wilgotne i niedawalo mi to spokoju. Dzis zadzwonilem po specjaliste od wilgoci.Zmierzyl on poziom zawilgocenia scian (jakims urzadzeniem -do 2cm) i mowil ze trzeba zkoniecznie zrobic izolacje pozioma. Polecil mi metode iniekcji po cenie 200zl za m2.Szwagier robil podcinke za 400zl za m2. Prace remontowe sa na etapie kladzenia tynkow - tynki gipsowe !! tak uzgodnil wykonafca z kierownikiem budowy. Teraz pare pytan:1. Co lepiej wybrac iniekcje czy podcinke i dlaczego ?2. Jaki tynk polozyc na scianach - obecnie kladziony jest gipsowy - slyszalem ze powinien byc cementowo wapienny badz renowacyjny ?3. Jak moge w prosty sposob okreslic zawilgocenie scian - w domu nigdy nie bylo wilgoci - jak okreslic czy napewno trzeba robic izolacje pozioma?4. Na niektorch scianach jest juz nowy tynk polozony - co nalezy z tym zrobic ?5. Nastepnym etapem sa posadzki - wstrzymac sie z nimi do czsu wykonania izolacji ?6. Jaka jest roznica cenowa pomiedzy tynkami - gipsowy , cem-wap, a renowacyjny ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.08.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Iniekcja...to tak łatwo powiedzieć...(prawie jak w piosence). Wszystko zależy jaki masz mur koszt przepony poziomej na materiale webera to koszt rzedu od 200 do 500 zł za metr bieżący przepony, zależy to od spójności muru właściwie, odwalenie tego po łebkach jest wywalaniem pieniędzy w błotko, przed inieklcją musisz odsolić mury, ja raz współpracowałem z firmą Munters.Tynki gipsowe na stare cegły? to nie zabytek? ...zasadniczo jak masz stare mury z przeszłoscia rózna to nie kładzie sie tynków gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 11.08.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Iniekcja za 200zł/m2? Koszt iniekcji można podawać w mb lub m2 przekroju muru. Koszt 1kg jednego z popularniejszych środków do iniekcji poziomej Aquafin F to ok 12zł. Średnie zużycie to 15-17kg na m2 przekroju muru. Nie wiem za co to 200zł, ale coś mało, bo robocizna i sprzęt w iniekcji to główne wydatki.Czy ten specjalista od pomiaru powiedział jaka jest wartość i czy należy stosować iniekcję grawitacyjną czy ciśnieniową, I czy II-rzędową?Precz z tynkami gipsowymi na zawilgoconym murze, jak jest kasa to zastosować sobie pełny system tynków renowacyjnych, np. >Saniment<, jak nie ma funduszy to lekkie tynki cementowo-wapienne (te co mają zużycie 11-12 zamiast 16-18kg/m2/cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkotwa 18.01.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Witam Jestem na etapie wykonania podcinki murów. Robię to ręcznie po przez wycięcie na odcinku 1 m cegieł wykonania izolacji i wmurowania ich z powrotem. Moje pytanie czy ktoś zna szybszy lub łatwiejszy sposób wmurowania cegły miedzy cegły a najbardziej uzupełnienie zaprawy miedzy cegłami. Udaje mi się tam napchać zaprawy murarskiej ale bardzo jest to czasochłonne. Może na rynki jest jakiś pistolet lub coś podobnego albo jakiś fajny sposób. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.01.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Witam Jestem na etapie wykonania podcinki murów. Robię to ręcznie po przez wycięcie na odcinku 1 m cegieł wykonania izolacji i wmurowania ich z powrotem. Moje pytanie czy ktoś zna szybszy lub łatwiejszy sposób wmurowania cegły miedzy cegły a najbardziej uzupełnienie zaprawy miedzy cegłami. Udaje mi się tam napchać zaprawy murarskiej ale bardzo jest to czasochłonne. Może na rynki jest jakiś pistolet lub coś podobnego albo jakiś fajny sposób. ? [ATTACH=CONFIG]299762[/ATTACH] http://astrobud.pl/pl/p/Sika-Sikamur-InjectoCream-100-600ml-/68 sporo latwiej, czy taniej - przelicz rozwiazanie dziala, pytanie czy $ sie zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.01.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Nie murował bym tego !!! tylko podbicie betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 19.01.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jak tam jest wilgoć a nie wygoni się tego z cegły to będzie nieciekawie... Albo pełne osuszenie cegły albo beton - a tańszy jest stawiam beton.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkotwa 19.01.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Nie murował bym tego !!! tylko podbicie betonem. Dlaczego nie murował ???? A podbicie betonem... to z tego co widzę to musze zrobić szalunek... tylko jak pożniej tam beton wlać he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.01.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dlaczego nie murował ???? A podbicie betonem... to z tego co widzę to musze zrobić szalunek... tylko jak pożniej tam beton wlać he he zaprawa do podlewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.01.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 zaprawa do podlewek? Może boleć portfel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujemy dom 05.01.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 My jestesmy po przejściach z wilgocią w poniemieckim domu z cegieł ... Była metoda iniekcji, skuwanie tynków i tynkowanie tymi specjalnymi "antywilgociowymi tynkami"... Absolutne wyrzucenie pieniędzy w błoto !! Nie polecam !! Potem w jednym pokoju była podcinka. Trwało to dluuugo ale efekt znacznie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miko112 05.03.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 My jestesmy po przejściach z wilgocią w poniemieckim domu z cegieł ... Była metoda iniekcji, skuwanie tynków i tynkowanie tymi specjalnymi "antywilgociowymi tynkami"... Absolutne wyrzucenie pieniędzy w błoto !! Nie polecam !! Potem w jednym pokoju była podcinka. Trwało to dluuugo ale efekt znacznie lepszy. Mam właśnie aktualnie podobny dylemat dom stary fundamenty w jednej części z cegły w drugiej z piaskowca do wyboru iniekcja lub podcinka. Jaką metodę iniekcji wybrałeś? Zastanawiam się nad iniekcją krystaliczną, firma zażyczyła sobie za m bieżący przy grubości muru 42cm 110zł, natomiast za podcinkę 220zł. Z tym że na podcinkę dostanę dożywotnią gwarancję, na iniekcje krystaliczną pan powiedział że gwarancji nie da bo różnie z nią bywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts