Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S?aba ziemia na dzia?ce

Recommended Posts

Są co najmniej dwa wyjścia :), żartuję :) jest ich całe mnogo:

- nawieźć na całą działkę warstwę około 20 cm ziemi urodzajnej, u nas załatwiamy sobie ziemię z płukania buraków cukrowych, przesympatyczna glina, na której wszystko rośnie jak oszalałe.

- w mniejszej ilości, użyć żyznej ziemi do "wyłożenia" dołów, w których będziesz sadzić np drzewa lub krzew.

- lub dostosować się do warunków i posadzić rośliny, którym wystarcza słaba gleba i mała ilość wody - np, brzozy, sosny, wrzośce itp, itd.

Ja mam ogródek warzywny razem z Teściową (na razie) a założony jest właśnie na LICHEJ ziemi :gruz z piaskiem. Warzyw mam mnóstwo (marchew, pietruszkę, burak, cebulę dymkę, seler, por, kapustę, sałatę, rzodkiewkę, fasolę, fasolkę szparagową, koper, ogórek, pomidor, czosnek i kalafior jest słaby). Muszę przyznać, że warzyw starcza na całą zimę ale nie są super jakości. Z pewnością potrzeba tam dobrej ziemi (ale to już zrobię u siebie może w przyszłym roku). Podstawą dobrego ogródka jest dobra ziemia (podobno najlepiej zmieszać kilka rodzajów ziemi) i mnóstwo pracy.

Kup dobrej ziemi z dowozem do domu rozgrab na ogrodzie, jesienią warzywniak przekop z obornikiem poprawa gwarantowana, a rośliny posadzone już można podlać zamoczonymi kurzjamiprzez miesiąc 1-10lwody . Sama to stosuje tuje idą jak burza.