murako 11.08.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów! Właśnie zakupiłem działkę, 10 arów, narożna, niemal płaska (minimalny spadek), kształt regularny - prawie kwadrat, róg przy skrzyżowaniu dróg osiedlowych skierowany prawie dokładnie na północ, gleba gliniasta. Proszę o odpowiedzi na kilka moich wątpliwości i pytań. Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie 1. Na razie działka jest wyłącznie inwestycją, o żadnej budowie nie ma mowy, ale chciałbym ją ogrodzić, planuję słupki drewniane i siatkę leśną, będzie ok? 2. Gdzie mam umieścić mój drewniany słupek w stosunku do granicznika (betonowego), żebym nie tracił przestrzeni własnej działki, jak to zrobić technicznie, żeby nie poruszyć tych słupków betonowych umieszczonych przez geodetę, sąsiednie działki na razie są puste, bez właścicieli. 3. W tej chwili rośnie tam coś co można określić mianem CHWAŚCISKO PO PAS (albo i wyżej). Przed sprzedażą została skoszona kosiarką rotacyjną. Chciałbym na razie wykorzystać to miejsce jako działkę rekreacyjną. Co zrobić i kiedy, żeby tam rosła jakaś trawa... Nie musi to być angielski trawnik, ale coś w miarę miłego dla oka i przebywania. Dysponuję starą kosiarką spalinową, która jeszcze jako tako działa, więc mogę ją do tego celu wykorzystać, ale wpierw trzeba jakoś wyrównać powierzchnię (może poprosić kogoś z glebogryzarką) i może zasiać coś szlachetniejszego? Robót polowych się nie boję. 4. Gdybym jednak w przyszłości coś tam zamierzał wybudować, to fajnie byłoby już mieć jakiś cień, żywopłot itp... Czy w ogóle ma sens takie planowanie i zainwestowanie teraz, zanim w ogóle coś tak powstanie? Wiem, że w trakcie budowy mogą być zniszczenia, ale 2 drzewka w kącie działki dające miły cień chyba by ocalały, a byłyby jak znalazł (planowałem klon jesionolistny, wiem że to roślina inwazyjna, ale jak się posadzi tylko 2 dla siebie, to chyba będzie ok). 5. W ogóle wszystkie działania przy założeniu minimum kosztów, ponieważ może się zdarzyć, że tę działkę za jakiś czas po prostu sprzedam. Jeszcze raz pozdrawiam, serdeczne dzięki za wszystkie konstruktywne wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.08.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Słupki drewniane nie wytrzymają długo , ja kupiłem właśnie taką działkę , słupki drewniane zabezpieczone czyś czarnym wytrzymały dokładnie 5 lat , od poziomu ziemi w dół były przegnite . Postaw tak żeby były na "twoim" nie możesz wyjść poza granicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.08.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 ja zrobiłem w stosunku do znacznika od wewnątrz. Ma to ta zaletę, że w prawdzie zmniejszyłem działkę o jakieś 10cm, ze nikt do mnie nie będzie przyszłości miał żadnych wątków lub roszczeń. A sasiad przyszły to element nabyty i w małym jak nie w żadnym stopniu zalezny od nas. Nie wspominajac juz o charakterze sąsiada. Po co sobie robić problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts