Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do okien to właśnie zbieram oferty i są mega różnice - od 11.000 brutto do 31.000. My raczej pakiet dwuszybowy, jedynie w salonie i jadalni te duże przeszklenia rozważamy czy nie 3-szybowe. Kolor dwustronny, za wyjątkiem kotłowni, garażu, łazienki i pokoików. także liczę na jakieś maks. 14-15.000.

No niewiem czy jest sens oszczędzac na tych oknach prawda jest taka ze przez okna uchodzi najwiecej ciepła a przy tylu i takich przeszkleniach warto raczej zainwestowac(ale to tylko moje zdfanie) pozatym pakiet 3 szybowy to nie wszystko bo trzeba do tego odpowiednio grubszy profil bo jak dadza na tym samym cvo 2 szybowym to bedzie masakra

Edytowane przez wojtek3103

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego przy dużych przeszkleniach w salonie rozważamy 3-szybowe. Ale bardziej z racji odczuwalnego komfortu niż oszczędności. Bo mnie akurat oszczędności zwracające się po 10 czy 15 latach jak w przypadku okien nie przekonują. Wolę co zima zapłacić trochę więcej i mieć rozłożone "na raty" niż z góry płacić kilka tysięcy więcej, gdy wiadomo, że podczas budowy pieniądze szybko się kończą, a wielką ich część trzeba i tak oddać do banku ;) No, chyba, ze ktoś ma to szczęście i buduje bez kredytu :)

• 2 weeks później...

Widzę ze coś się ruszyło w temacie, ja tez dodam od siebie:

Robocizna:

- fundament z szalunkiem + kopanie i zbrojenie 4000

- murarz sciany+strop 12000 (do tego 2 pomocnikow ekstra)

- dach robocizna jestem ugadany na ok ~11000

stal zbrojeniowa 2550 za fi12 i 2900 za fi6 (cena za tone)

beton 180zl b20, z pompa 200zl

sciany beton komorkowy

wiezba ok 600-620zl za kubik

ekipy material wschod malopolski/podkarpacie

Rany, jakie ceny! Marzenie!

U nas robocizna:

fundament 9000

ściany 10000

strop 9000

wieniec 2000 ...

Dach to inna ekipa, zupełnie inna historia.

Dodam, że to nie ekipa pierwsza z brzegu, bo z kilkoma rozmawialiśmy o cenie. Jedna tylko była o jakieś 2000 tańsza, ale nie bardzo chcieli budowac z silikatów.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 weeks później...
  • 3 weeks później...