Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, odgrzeję temat.

Czy ktos buduje Liv 3 G2 w województwie mazowieckim?

Zdecydowaliśmy się z żoną, ze to będzie nasz wymarzony dom.

Będziemy budować go metodą gospodarczą.

Wprowadzamy kilka zmian w projekcie m.in. zamiast dachówki-blachodachówka, zmiana wielkości okien i drzwi wejściowych. Podniesienie poddasza o kilkanaście centymetrów. Zastanawiamy się także z czego budować ściany.

Może temat się rozwinie?

• 4 weeks później...

Witam jestem z Krakowa i chciałbym budować tez liv 3 w okolicy Szczurowej a co do projektu to chyba dokonamy też zmian itp.

plot_originalgr.jpg

A oto kilka wizualizacji

view3d_ebevkhd0cvi64m_Zoom.png.jpg

td.jpg

dw.jpg

svedfv.jpg

Ja postanowiłem częściowo budować systemem gospodarczym i zdaję sobie sprawę z tego ze to potrwa dłużej ale coś za coś .

Moja propozycja to:

Płyta fundamentowa ?

ściany - BK 24 np H+H +20 cm styrop.

strop - Terivia

dach - blachodachówka lub ceramiczna + ocieplenie wełna 20+10 na ruszcie

okna raczej 2 szyby + rolety

Nie powiem bardzo mnie zaintrygowaliście tymi kosztami budowy zwłaszcza z okolic Tarnowa i Rzeszowa chodzi mi o koszty odnośnie stanu 0. Byłem do tej pory za płytą fundamentową ale jednak koszty są większe od normalnego i tradycyjnego fundamentowania dla tego tam jest ? .Z mojej okolicy

Beton 245 zł /m2 z pompą

Drewno 720 zł /m3 są też w okolicy po 600 zł ale to bez impregnowania i mokra tarcica

BK 5,5 zł /szt

Blacho dachówka 26 zł /m2

Stal 2450 za T /10 mm

Przeglądałem masę projektów porównywałem i w kosztach itd. Ciężko się zdecydować zwłaszcza że mam pewne widzimisię jeżeli chodzi o dom i ciężko było mi dogodzić .

Mianowicie salon musi być ok 40 m2 przeszklony i otwarty na przyrodę bo uwielbiam iglaki .

Zaczynam się zastanawiać i to bardzo poważnie nad podpiwniczeniem domu z uwagi za moje hobby a ono potrzebuje miejsca , a wybudowanie nowego warsztatu to koszty niewspółmierne do podpiwniczenia domu więc wychodzi mi to taniej per saldo .

Za tym projektem przemawiało do mnie że łazienki są blisko kotłowni co mi da ciepła wodę natychmiast po odkręceniu i że łazienka z WC i prysznicem są zwarte i obok siebie co ma wpływ na instalacje .

Z minusów niestety brakuje mi takiego pomieszczenia na pralnie ale gdy będę robił podpiwniczenie to zrobię ją w miejscu kotłowni a kotłownia będzie piętro niżej w tym samym miejscu. Garaż zostaje zamieniony na biuro z większymi oknami więc wizualnie się zmieni ściana frontowa od strony wejścia do domu .

Zastanawiam się również nad schodami gdyż w przyszłości będę dopiero robił coś na poddaszu jak dzieciak dorośnie więc nie wchodzą w rachuba raczej lane- betonowe choć w tym miejscu prawdopodobnie pojawią się schody do podpiwniczenia więc jeszcze tej koncepcji nie przemyślałem do końca bo to znowu jest uzależnione od tego czy piwnice będą czy nie .

Edytowane przez d**ol**

• 1 year później...
  • 1 year później...