Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnętrza do poprawki....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aisa, nie jest ciemno :no:

dasz mocniejszą żarówkę (sprawdź w opisie lampy jaką moc można włożyć w oprawkę)

ale nie namawiam, bo "ciemno" to pojęcie względne :D

Bardzo ładny kolor w pokoju dziennym! W moim stylu. Można wiedzieć jaki to kolor? Nazwa:rolleyes:

hej Nika@ :)

dziękuję... mnie też się podoba ;)

to "lniany zaułek" z Dekorala (chyba z linii fashion)

http://ppg.dekoral.pl/img/small2/728.png

:bye:

Edytowane przez Catti

Catti, nie wiem co te laski uwzięły sie na Twoją ławę w salonie. Jest całkiem niezła, bo ma ozdobne nogi :)

Obraz nad stołem jest bardzo dobry, obrazkom nad tv zmieniłabym ramki. Kanapy mogą na razie zostać (chyba że koniecznie chcesz je wymienić) w przeciwieństwie do włochatych narzut.

Jaki kolor mają nogi krzeseł? Ładnie by wyglądały półki i szafka tv w podobnej barwie.

Jeśli chodzi o wnęki w ścianie, to można zasłonić je całkowicie obrazami ;)

A kwiatki na parapecie są OK, tak jak fikus (jest boski taki ogromny)

Edytowane przez moniss

Catti, nie wiem co te laski uwzięły sie na Twoją ławę w salonie. Jest całkiem niezła, bo ma ozdobne nogi :)

mają rację Moniss :yes:

jest stara, za wysoka... koszmarna po prostu

i też jej nie lubię :no:

kanapy też są stare, mają fatalne obicie i dlatego je zasłaniam :lol2:

a że nie mam na razie nic innego prócz tych włochaczy :sick: ....

wyleci wszystko w najbliższym czasie...

nogi krzeseł są czarne...

ale tej zabudowy pod telewizorem nie przemaluję na czarno...

półki może wymienię.... kto wie?

jak się jakiś koncept stworzy ;)

fajnie, że zaglądasz :hug:

No dobra, to teraz ja ;)

Catti pokój faktycznie wymaga uporządkowania i ujednolicenia (haaaa, sama mam jeden wielki kipisz, jak znajdę stronkę przez którą mogę wrzucić zdjęcia to wam pokaże) :)

1. okienka na ścianie - dla mnie do zamurowania

2. ława - wymiana - propozycje *Iw* bardzo, bardzo na tak. Co do gości na takiej otomanie, podnóżku czy jak to kto zwie, można postawić bajeranckie tace a na nich przekąski, drineczki i inne smakołyki, a w dniach bez gości ciapnąć sobie nogi ;) przy czytaniu książki

3. dwie kanapy ustawione naprzeciwko siebie - jak najbardziej tak - narożnik jest mniej poręczny przy gościach - no chyba że ten wielki w kształcie litery "U" a na niego nie masz miejsca

4. Firanka - jak mus to mus i koniec - Twoje poczucie wygody, bezpieczeństwa i SWOBODY jest tu najważniejsze. Rozumiem bo ja też MUSZĘ mieć firany - mieszkanie w bloku na parterze!

5. Krzesła są piękne! Mam nadzieję że one zostają?

6. Gusty malarskie nie podlegają dyskusji - ale, ujednoliciłabym ramy, a osobiście zamiast reprodukcji (no chyba że masz oryginały to przepraszam) dałabym jakieś zdjęcia rodzinne, (sama nie mam ani jednego obrazka na ścianie ;) )

Idę poszukać inspiracji.

wierzcie mi, że w tym oknie musi być firana, albo coś, co zasłania...

za tym oknem mam taras.... wspólny z sąsiadami (bo to szeregowiec).... czasami jak po umyciu okien nie zdążę jeszcze powiesić firany to sąsiadka macha mi jak kawę piję.......:sick:......ale to jeszcze nic! pod tym oknem za moim maleńkim trawnikiem jest droga :D częstego używania, że tak powiem...

O kurka wodna! :sick:

Ale mimo wszystko pomyślałabym o czymś płaskim, nie trójwymiarowym, co uspakajałoby powierzchnie. Np. wiszące panele lub wspomniane już rzymskie rolety.

http://www.blindalley.com/portfolios/images/paneltrack02a.jpg

http://www.asucssi.com/wp-content/uploads/2013/11/awesome-sliding-panel-track-window-treatment-915x686.jpg

http://www.shutters4u.com/uploads/images/Gallery/interior/Door/Panel%20Track%20Shades%20on%20Sliding%20Glass%20Doors.jpg

http://st.houzz.com/simgs/c45118fb01648349_4-1708/contemporary-vertical-blinds.jpg

I najlepiej w kolorze ściany, żeby po zasunięciu uzyskać efekt właśnie jednolitej ściany, bez wprowadzania kolejnych elementów, pokój i tak musi pomieścić dużo mebli.

No dobra, to teraz ja ;)

Catti pokój faktycznie wymaga uporządkowania i ujednolicenia

[ciach]

Co do gości na takiej otomanie, podnóżku czy jak to kto zwie, można postawić bajeranckie tace a na nich przekąski, drineczki i inne smakołyki, a w dniach bez gości ciapnąć sobie nogi ;) przy czytaniu książki

AMEN!

I jeszcze: nie upieram się, ale gdyby tak półki drewniane, wbudowane w ścianę i przy kominku pomalować na biało???

jak ja lubię wasze odwiedziny :hug:

Krzesła są piękne! Mam nadzieję że one zostają?

jak najbardziej:yes:

to był przemyślany zakup...

mam ich 12... 4 ubrane w pokrowce stoją w kuchni, 6 w pokoju, 2 przy biurkach... a w razie organizacji wielkiej imprezy jednakowe przy stołach :)

Gusty malarskie nie podlegają dyskusji - ale, ujednoliciłabym ramy, a osobiście zamiast reprodukcji (no chyba że masz oryginały to przepraszam) dałabym jakieś zdjęcia rodzinne,

nie są to jakieś wielkie dzieła sztuki, ale jak najbardziej oryginały :D

te dwa mniejsze piękne pastele dostaną najprawdopodobniej nowe, czarne ramki...

już nad tym myślę :wiggle:

Idę poszukać inspiracji.

:wave: :popcorn::popcorn:

uwielbiam inspiracje!!

lw, dziękuję za zdjęcia :hug:

takie ekrany wymagałyby zmiany karnisza na jakieś szyny dokręcone do sufitu.... chyba :rolleyes:

przyjrzałam się dokładnie i jest to do zrobienia przy najbliższym malowaniu ;)

trzeba by go było zasłonić jakąś listwą albo obudować....

na razie łatwiej mi będzie rozejrzeć się za transparentną , lekką firaną...

może taka mgiełka w kolorze szampana :confused:

I jeszcze: nie upieram się, ale gdyby tak półki drewniane, wbudowane w ścianę i przy kominku pomalować na biało???

hm....

to grube, dębowe dechy....

pewnie by się dało, ale nie wiem czy będzie to dobrze wyglądać...

myślę o tym blacie pod telewizorem... może blat zostawić drewniany?

jak znajdę stronkę przez którą mogę wrzucić zdjęcia to wam pokaże

możesz też wrzucić zdjęcia bezpośrednio z twojego komputera :)

na pasku narzędzi w twoim okienku odpowiedzi masz ikonkę "dodaj zdjęcie" (taki obrazek)

musi mieć tylko nie za wielki rozmiar...

klikasz i zdjęcie ładuje się na serwer i dołącza do wiadomości....

mnie się panele podobają, ale faktycznie u kogoś lub w jakimś wnętrzu, gdzie okno jest na stałe, a nie jest często uczęszczanymi drzwiami...

u mnie mogłyby być opcją "na zimę", bo od wiosny do jesieni te drzwi są eksploatowane prawie non-stop :rolleyes:

traktujemy ten taras jak dodatkowy pokój i jak tylko jest pogoda to siedzimy tam częściej niż w pokoju :)

ale cieszę się, że lw się tak stara podrzucać super propozycje....

co do oddzielenia się od sąsiadów to jest kratka i zielona ściana :rolleyes:

nie mieliśmy wpływu, bo sąsiedzi pierwsi zagospodarowali swój taras, a my dopiero rok później wbiliśmy się w podobną konwencję (żeby było spójnie) i zrobiliśmy podobnie, choć nie tak samo...

jak pojawią się liście to nic nie widać... co najwyżej słychać :rolleyes:

no, ale na to już rady nie ma :D

Panele - podobają mi się u kogoś, u siebie ich nie widzę. Okno balkonowe czy tarasowe otwieram kilka razy dziennie, więc tkanina w oknie jak dla mnie praktyczniejsza, ale ja lubię ładne firany (tkaniny). Inspiracje *Iw* są przepiękne, szczególnie ta trzecia, w ogóle dziewczyna ma talent do wyszukiwania pięknych fotek :)

Nie wiem, co mi na oczy padło! Ubzdurałam sobie, że telewizor wisi u Ciebie nad kominkiem :bash:

W takim razie jestem gotowa odstąpić od koncepcji dwóch kanap ustawionych równolegle. Jeśli masz czas i ochotę pobawić się, spróbuj ustawić jedną kanapę na ścianie pod okienkami (z boku kominka), a drugą w L, przodem do telewizora. Bo może jednak narożnik miałby tam sens :?

I na pewno masz za dużo stołów i stolików - ława, okrągły stolik, stół jadalniany w takim pokoju - za dużo. Ja wyniosłabym coś już teraz (i na pewno nie byłby to stół :lol2:)

Nie wiem, co mi na oczy padło! Ubzdurałam sobie, że telewizor wisi u Ciebie nad kominkiem :bash:

a boś się naoglądała pięknych wnętrz

takie tu inspiracje wklejasz :rolleyes:

no niestety....

Jeśli masz czas i ochotę pobawić się, spróbuj ustawić jedną kanapę na ścianie pod okienkami (z boku kominka), a drugą w L, przodem do telewizora.

mam czas, ale to się nie sprawdzi :no:

bo ta druga kanapa stałaby "w drzwiach" :sick:

poważnie by to zaburzało ciąg komunikacyjny

wierz mi, że te kanapy stały już wszędzie :D

ale nie mogą stać w przejściu ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=254311&d=1397243481

szafka w rogu do wywalenia ;)

to tymczasowy kredens na szkło i barek....

IMG_8464.jpg

Edytowane przez Catti

wierz mi, że te kanapy stały już wszędzie :D

ale nie mogą stać w przejściu ;)

Ale mi chodzi tylko o przymiarkę i docelowe wstawienie tam narożnika.

Ten jest dość mały

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/ektorp-sofa-narozna-__0096930_PE237079_S4.JPG

lub w wersji z leżanką:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/ektorp-sofa--osobowa-i-lezanka__0107779_PE257553_S4.JPG

Catti, to Ci wpadłow w oko u Vesi?

Bo to jest cudowny patent: jak mieć stolik i nie mieć stolika.

nie :D

to: http://hirshfields.files.wordpress.com/2010/08/revere-pewterdecorpad.jpg

taka piękna, równiutka galeria w kwadratach...

widzę ją w czerni :cool:

ale tam faktycznie jest stolik, a jakoby go nie było :D

chociaż u mnie obawiam się, że nie dostanę pozwolenia na taki eksces :sick:

ale kto wie??

to szkło czy plastik? jak myślisz?

wersję z leżanką poważnie brałam pod uwagę :yes:

ale nie w tamtym miejscu przy drzwiach

nawet mam ją już przemierzoną :D

podoba mi się pomysł wylegiwania się w dwójkę przy oglądaniu filmu....

chociaż teraz i tak najczęściej oglądamy w sypialni ;)

w ogóle to bardzo podobają mi się ektorpy.... są zgrabne, wygodne, dość eleganckie, niedrogie.... można za jakiś czas zmienić pokrycie...

Edytowane przez Catti

u mnie obawiam się, że nie dostanę pozwolenia na taki eksces :sick:

ale kto wie??

No i to jest największy problem :p .... chociaż powiem Ci, że po dłuższym czasie wszystko da się przepchnąć :D ..... teraz to wiem.... ale wcześniej też nie wiedziałam ;) .... no trudno już..... czas gra na moją korzyść :D

z rzutem nie jest tak prosto :rolleyes:

przerobiłam tak "mniej/więcej" stary plan (jeszcze sprzed remontu i wywalania ścian) i naniosłam wymiary.... ale pewnie nie co do cm :no:

na razie na nic innego nie mam niestety czasu, więc to tylko tak poglądowo..... ;)

sorry za jakość, ale ze mnie taki planista jak..... :sick:

ale może coś komuś zaświta....

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=254353&d=1397296336

tego kwadraciku na środku nie bierzcie pod uwagę, bo tego już nie ma... to stary filar nośny... wywalony :)

kiedyś ten pokój miał inny kształt (beznadziejny), bo wydzielona była loggia - niby balkon...

plan.jpg

Edytowane przez Catti