Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnętrza do poprawki....

Recommended Posts

zaglądam zaglądam choć powinnam przestać, bo twoje postępy przyprawiają mnie o ból istnienia i ogromnie zawstydzają mój brak postępów hehe ale ciiii... projektuje się. tymczasem też się ogrodniczo spełniam - u mnie od tygodnia stoją tulipany. kupiłam na ryneczku w największe mrozy i myślałam, że nic z nich nie będzie, a one skubane twardo stoją, urosły z 5 cm i nie ma na nie mocnych. czaaaad. uwielbiam tulipany :)

z lampą chętnie pomogę, tym bardziej że trochę ostatnio znów na nie patrzę, bo sypialnianej (nocnej) szukam.

tylko powiedz jakie oświetlenie masz tam przy wysokiej szafie (nie widzę na żadnym zdjęciu). i potwierdź, że szukamy czegoś nad komodą oraz kinkietu?

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moje postępy??

chyba żartujesz... :p

ciągle mam wrażenie, że się to wszystko ciągnie jak flaki z olejem...

nie ma uchwytów, klamki, lamp, obrazu, balustrady, haków nad siedziskiem... a ty mi tu o postępach :D

tylko powiedz jakie oświetlenie masz tam przy wysokiej szafie (nie widzę na żadnym zdjęciu). i potwierdź, że szukamy czegoś nad komodą oraz kinkietu?

bo obecnie mam jakże popularny zwis żarówkowy na wystającym z podwieszanego sufitu kablu :lol2:

na razie jest tam wywiercony jeden otwór... być może na plafon, ale jak nie spasuje żaden plafon, to mogą być i halogenki...

szukamy więc najlepiej lampy na wejście z pasującym plafonem... albo po prostu lampy ;)

kinkiet planowałam prosty, satynowy, taki jaki wiesza się nad obrazami...

ps. tulipany u mnie w kuchni :)

też uwielbiam....

hehehe no widzisz: u mnie miał być przedpokój a jest jeden mocno surowy rysunek :D normalnie jak sójka za morze...

(ale na swoje usprawiedliwienie - moja koleżanka działa, kontakt ze stolarzem jest, forsy na ten cel w dalszym ciągu nie zamieniłam na buty, więc istnieje szansa, że marta zaprosi mnie niebawem na kawkę i pokaże, co tam zmajstrowała :))

a tymczasem powracam z lampkami - przepraszam, że dopiero dziś, ale ja mam jakieś koszmarne pasmo chorobowe i wczoraj jakoś tak mnie wena opuściła (niby wyleczona już jestem, ale w efekcie dość poważnej infekcji krtani mam mocno podrażnione gardło i gdy tylko za dużo kłapię dziobem (a ja gaduła), zaczyna okropnie boleć. a jak boli, to cały człowiek do d...).

anyways, lampy...

musisz oczywiście wziąć poprawkę na wysokości i ewentualną odległość od szafy, tak aby się drzwiczki otwierały. nie jestem fanem serii lamp, ale w twoim przedpokoju dałabym coś z jednej linii lub podobnego stylistycznie. (kinkiet obrazowy jak najbardziej pod warunkiem, że powiesisz tam jakiś obrazek)

heh pierwsze co – sypialnia :) zajrzałam na www nowodvorskiego (bo mają fajne lampy w rozsądnych cenach) i przypomniało mi się, że widziałam ją w jakimś programie o wnętrzach i wyglądała bardzo fajnie. do twojej tapetki by pasowała

4513.jpg

(nathalie black iii - występuje również jako 5-ramienna. te lampy widziałam m.in. w casto)

(bardzo mi się też podoba alice gold ii - zupełnie niepozorna, prosta, ale na żywo daje radę)

a teraz przedpokój:

chyba poszłabym w lampy z jednej linii skoro sąsiadować na dosyć niedużej przestrzeni mają 2 punkty świetlne (choć jestem pełna obaw czy przy szafie plafon ma szansę się zmieścić - raczej widzę tam oczka sufitowe, ale wybacz, zgubiłam się, czy to w ogóle wchodzi w grę).

nad komodą natomiast widzę np.

5344.jpg (nowodvorski - alehandro white plafon 55)

możnaby pójść w kryształy, ale tu niestety po raz kolejny okazuje się, że mam bardzo kosztowny gust i jak coś mi się podoba, to najpewniej pochodzi ze sklepu "bez metek". ale pokażę:

calypso-pl8-ideal-lux-lampa-woska-plafon.jpg (ideal lux - calypso pl8)

z drugiej strony może wiszące coś też ma szansę się tam znaleźć:

optica-lampa-wiszca-eglo-86814.jpg (eglo - optica)

albo nawet w kierunku żyrandola:

barras-lampa-wiszca-yrandol-eseo-42131-31-10-unikat-niekatalogowa.jpg(eseo - barras)

Mi najbardziej podoba się ta pierwsza i chyba najchętniej widzialabym ja w okolicy komody bo tam nawiecej przestrzeni

Ale jak temat lamp to ja uciekam, bo dopiero co miałam chwile uzależnienia, nie mogłam przestać szukać :)

A do tego to co kupiłam to kompletne nieporozumienie, pewnie dlatego ze lampy się wybiera na końcu a nie na początku :D

I jestem tak niezdecydowana ze kiepski tu ze mnie doradca ;)

Yaa, ale co nie tak z twoimi lampami ;) ?

widziałam, że w kinkietach sypialnianych wymieniłaś klosze i jest ok :yes:

i w ogóle fajnie się już robi w twoim domku :)

Duśka, ten czarny żyrandol mi się podoba i czegoś takiego poszukam do sypialni (bo oczywiście na razie zwisa żarówka :sick: )

ale na dole mi się nie widzi taki biały...

byłam dziś przypadkowo w lokalnej galerii z oświetleniem i zawiesiłam oko na takiej śmiesznej kuli

coś podobnego jak ta... http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_lampa-biala-kula-39580812.jpg

były o różnych średnicach i nieźle wyglądały.... poza tymi nic nie wpadło mi w oko, choć wisiały setki :rolleyes:

ten biały walec wydaje mi się taki jakiś zwyczajny, choć pewnie zwyczajny nie jest... ale podobny wisi w domu moich rodziców i nie chcę :no:

a kryształowa.... miodzio!!

pewnie w cenie małego auta :lol2:

aaaaa... i jeszcze jedno!

idąc po schodach z piętra w pewnym momencie ta lampa jest prawie na wysokości wzroku, więc musi być "cała ładna" ;)

rozumiesz :D

bardzo ci dziękuję za już :hug:

jak się jeszcze natkniesz na coś fajnego w znośnej cenie to podrzuć :)

czym więcej propozycji, tym lepiej

a w tym tygodniu już i tak nie dam rady nigdzie pojechać, bo doba ma za mało godzin ;)

ależ jestem ciekawa tego twojego przedpokoju :wiggle:

będę trzymać kciuki, żeby poszło po twojej myśli :)

a ten świetlny sufit już masz? (bo chyba u ciebie czytałam kiedyś o takich planach :confused: )

Edytowane przez Catti

takie przestrzenne lampki - bardzo tak, ale obawiam się wysokości w tamtym miejscu. może mierzę swoją miarą, ale mój 2.03 m chłop jak się ubiera, to wszystko cokolwiek zwisa zahaczałby i potrącał. a to jest przedpokój - tam kurtki i płaszcze się ubiera i choć z pewnością nie przez głowę, to jednak wszelkie lampy muszą kończyć się te kilkanaście cm nad głową najwyższego domownika (ja trochę niższa, 1.80 bez butów). a zauważ, że ona wygląda fajnie gdy zwisa, a więc kabel też nie może być maksymalnie skrócony. stąd raczej celuję w kinkiety lub krótkie zwisy

(plus fakt, że schodzący po schodach mogliby zaglądać "do lampy" też przemawia za czymś krótszym. ewentualnie zwisem, który ma przestrzenną strukturę, ale tu znów wracamy do pytania czy masz tam te 2.80 wysokości, aby lampa mogła sobie dyndać w spokoju).

u mnie oczywiście nic nie zrobione :) podświetlenie sufitu poczeka na zabudowę - na wszelki wypadek, aby nie uszkodzić tego przy montażu. jak mówiłąm - rysunki ogarniam hehe

wracając do "twoich" lamp.

ta 1 rzeczywiście jest "nudnawa" choć powiem ci, że mam podobną w gościnnym i dostrzegam w niej dużą uniwersalność. wrzuć sobie w google grafika "plafon cleoni" (cleoni to lampy gipsowe, ale chodzi mi o kształt, a oni swego czasu mieli sporo fotek realizacji. ten kształt się moim zdaniem broni (oczywiście ze względu na dwukolorowe meble lampę widziałabym w wydaniu jednokolorowym)

a tu jeszcze nieco podobna wersja

mantra-lampa-eve-1132-plafon.jpg (mantra - eve)

zupełnie natomiast nie widzę u ciebie plafonów mocno odjechanych, jak:

Plafon-Draht-70cm-aluminium.jpg (draht zresztą chyba bardzo mało jasnego światła daje, fajnie to wygląda, ale w przedpokoju musi być jasno)

czy zwisających kryształów, świecidełek...

fajnie mogłoby wyglądać coś w stylu soffitto z artemide. oryginał oczywiście kosztuje dużo, ale - zastrzel mnie - nasz italux rodzimy robi coś w podobnym stylu. ten biały klosz wygląda obłędnie i byłby ciekawą ozdobą sufitu.

lampa-sufitowa-plafon-logico-soffitto-micro-4x90-0647020a-artemide.jpg

albo taki całkiem typowy plafon

lampa-sufitowa-plafon-ii-pol-xx-w.jpg (ze strony antyk.net.pl)

lub coś takiego

details-imagescontentproductsgf2821c.jpg(elstead - griffin)

Edytowane przez duś

Yaa, ale co nie tak z twoimi lampami ;) ?

widziałam, że w kinkietach sypialnianych wymieniłaś klosze i jest ok :yes:

i w ogóle fajnie się już robi w twoim domku :)

no sypialnia ok, bo kinkiety we wlasciwej kolejnosci...

ale przy okazji kinkietow zakupilam tez 2 lampy do salonu, kompletnie od czapy i do wnetrza i do siebie :D

korzysć z tego taka ze sie uspokoilam i przestalam juz szukac lamp ( poki co) :D

Yaa, jakoś nie widzę w twoim wątku żadnych lamp od czapy, a byłam ;)

same koty :lol2:

nie martw się.... lampy mają to do siebie, że można je za jakiś czas zmienić ;)

Duśko, plafony cleoni obejrzałam i to jest chyba to, co bardzo nadda się w tej niższej części :yes:

a nad komodę będę szukać czegoś przestrzennego na niskim zwisie...

szperaj dalej i podrzucaj... jestem wdzięczna :hug:

a u mnie stał się cud :wiggle:

małż przewiercił się przez ścianę za komodą i doprowadził mi tam prąd...

sam od siebie!! ze słowami: "a wiesz co wymyśliłem?"

taaaa.... :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

kolejny raz się potwierdziło, że każdy mój pomysł musi się w jego głowie uleżeć i nabrać mocy urzędowej :)

tak więc...

stanęła lampka :wiggle: dając dyskretne światło, bo chyba i jego wnerwiała ta ciemnica... szczególnie wieczorem ;)

przed remontem zawsze paliły się halogenki w tych okienkach, które teraz są zamurowane i takiego "trochę-światła" brakowało faktycznie

wygląda fajnie, a jak pojawi się kinkiet, to się okaże czy jest potrzebna...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=264861&d=1402425214

IMG_8234.jpg

Edytowane przez Catti

zaje... to wygląda! gdyby ten obrazek był większy, byłoby całkiem idealnie :)

obrazek był na chwilę

przymierzamy, żeby spasować właśnie rozmiarowo...

masz rację z tym plafonem... tam faktycznie jest nisko i chyba skończy się na halogenach, albo jakimś plafonie "rynnie" czyli długim a wąskim, żeby móc otworzyć górny pawlacz

za halogenkami przemawia też to, że wtedy tej drugiej lampy nie trzeba "kompletować" ;)

ale z kolei dają tylko punktowe światło... :rolleyes:

dziś trwały dyskusje nad tym, co nad siedziskiem :bash:

z jednej strony chciałabym tam haki na ubrania gości, którzy na chwilę, a z drugiej cieszy mnie ten ład i porządek po wejściu do domu, kiedy odwieszamy rzeczy do szafy, zamykamy.... i jest ład ;)

początkowo byliśmy zdecydowani na dechę i haki... coś jak tu

http://www.kochanewnetrza.pl/wp-content/uploads/2012/05/przedpokoj-300x201.jpg

chodziła mi po głowie też półka z haczykami..... coś jak tu

http://i1.luxlux.pl/73e2596955d510d6bfb03db0bdbf5a109948767e

a Młoda podrzuciła pomysł z wieszakiem - napisem..... coś jak tu

http://www.art-steel.pl/data/imagegallery/43d10f1f-1cea-a608-60f8-15edf4f20d1b/81f7d71e-58ef-7629-3d16-f7064ba5526d.jpg

co myślicie?

Edytowane przez Catti

ten napis jest fajny, ale pasuje mi do mocno nowoczesnego wnętrza - wiesz, biel, czerń, wysoki połysk.

przedpokój po zmianach jest nowoczesny, meble są proste, ale moim zdaniem u ciebie jest bardziej domowo. mogłoby to dobrze wyglądać, ale ja bym chyba widziała po prostu haczyki czy haczyki na listwie (półka na koszyki mi się podoba bardzo, ale znów - kojarzy się ze swojskim sielsko-angielskim klimatem, a to znowu nie tak do końca to, co widzę u ciebie. poza tym fajnie wygląda taka jasna przestrzeń do samej góry i ja bym tego nie ogaraniczała półką - rękawiczki i tak będziecie rzucać na komodę lub siedzonko :) ).

z przedpokojami sama mam ogromny problem, bo długo szukałam rozwiązania, które by mi odpowiadało i które by się wpisało w moje wymagania. myślę że proste wieszaczki będą najlepsze.

Duśka, tyś jest niesamowita :hug:

no fajna!!

wkleję ją sobie, żeby nie trzeba było "przechodzić na wybraną stronę" (niezmiennie się dziwię po co komu ta funkcja :cool: )

http://static1.liv-art.pl/7607-large/lampa-dia-srebrna-.jpg

dzięki ci dobra kobieto :hug:

bo propozycja do poważnego rozważenia ;)

no i ta cena! taka normalna :D

No tak, tez fajna

Jeśli chodzi o ciekawa formę i światło to taka tez fajna

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80146249/

Ale jakoś wydaje mi się ze ta która duś proponuje, bardziej pasuje

Nie wiem co...prosta forma jest ekegancka a jednocześnie ten połysk...trochę glamour, chyba ze nie lubisz ;)

lubię, lubię :yes:

jedyne czego się obawiam, to że będzie taka za jasno srebrna...

no i kupowanie przez internet szczerze powiedziawszy też nie należy do moich ulubionych zajęć (nie śmiejcie się, mam jakieś schizy na tym punkcie :cool: ...defekt jakiś czy cóś :D )

najbardziej to mi odpowiada sklep, gdzie idziesz, patrzysz, dotykasz, przymierzasz, kupujesz, a jak w końcowym efekcie coś nie pasi to zwracasz i już :)

kocham Ikeę za to i jeszcze LM (oddałam tam chyba z 15 rolek tapet... uchwyty.... haczyki..... bez najmniejszego problemu)

te dmuchawce ikeowe są za duże :(

ale dziękuję ci Yaa, że przyniosłaś :)