Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia ścieków jaką wybrać?

Gość nikodem33

Recommended Posts

Gość nikodem33

Witam.

Właśnie ruszyłem z budową i pierwszy krok na działce to budowa oczyszczalni.

Chciałbym się poradzić którą wybrać z dwóch:

1. Purestation EP-6 poliplast;

2. Sotralentz http://allegro.pl/oczyszczalnia-sotralentz-2000l-48-mb-drenazu-i3399786082.html

Będę wdzięczny o podpowiedź.

Podłączam się do pytania, ale ja postawił bym temat szerzej,

Bo kolego zaprezentowałeś oczyszczalnie drenażowe, które nie wszędzie się nadają jesli jest słaboprzepusz\czalny grunt a także o ile dobrze doczytałem krótko się je eksploatuje - np kilka lat, bo potem drenaż się zapycha i lipa trzeba go wymieniać.

Czy nie lepsze były by oczyszczxalnie biologiczne ?

WIem wiem, powiecie koszty - nikt nie chce płacić za dużo, ja też nie. Słuyszałme coś o dofinansowaniu z NFOŚ - moze przy takim dofinansowaniu mamy oczyszczalnie biologiczną w cenie drenażowej ???

nikodem33 poleciłbym Ci Sotralentza:

• znana marka
  • przyzwoite zbiorniki
  • mają wielu swoich instalatorów

supernik jest możliwość dofinansowania z NFOŚu do 90% kosztów kwalifikowanych (połowa z tego to dotacja, a reszta to preferencyjny kredyt) jednak nie więcej niż 7500zł dla oczyszczalni do 5m3. JEst przy tym trochę wypełniania papierków ale myślę, że warto.

Ps. Tak na marginesie powinno się dzielić oczyszczalnie ze względu na technologię oczyszczania, a nie "drenażowe" i "biologiczne"- wszak procesy biologiczne zachodzą zarówno w pierwszych i drugich. Mechaniczne też, a chemicznego np. strącania w przydomówkach się nie stosuje. Ehhh

Witam

kwestia odbioru ścieków przez drenaż/ studnię chłonną nie jest winą producenta oczyszczalni tylko błędnego projektu zagospodarowania oczyszczonego lub wstępnie oczyszczonego ścieku, ewentualnie błędów wykonawczych. Źle dobrana frakcja gruntu jak i jego warstwa przepuszczalna, spadki drenażu, wysoki poziom wód gruntowych itp. Przyczyn może być wiele. Natury się nie oszuka. Z naturą trzeba współpracować :yes:

Witam

nie jest winą producenta oczyszczalni tylko błędnego projektu zagospodarowania oczyszczonego lub wstępnie oczyszczonego ścieku, ewentualnie błędów wykonawczych. Źle dobrana frakcja gruntu jak i jego warstwa przepuszczalna, spadki drenażu, wysoki poziom wód gruntowych itp. Przyczyn może być wiele. Natury się nie oszuka. Z naturą trzeba współpracować :yes:

" błędnego projektu zagospodarowania oczyszczonego" - a cóż to takiego?

Wyjdźmy z założenia, że wykonawca się przyłożył, "peryferia" są dobrze dobrane a ścieki zamulają układ rozsącznika.

To, że na rynku pojawiły się wynalazki w postaci preparatów "do odmulania", świadczy tylko o tym, że problem jest dużo większy niż może nam się wydawać.

jest możliwość dofinansowania z NFOŚu do 90% kosztów kwalifikowanych (połowa z tego to dotacja, a reszta to preferencyjny kredyt) jednak nie więcej niż 7500zł dla oczyszczalni do 5m3. JEst przy tym trochę wypełniania papierków ale myślę, że warto.

Nie upieram się, ale wydaje mi się, że to nie z NFOŚ, tylko z WFOŚi GW a i to tylko w kliku nielicznych województwach. NFOŚ rozmawia wyłącznie z inwestorami budżetowymi, czyli gminami i ich zakładami.

Poza tym gminy uchwalają (lub nie) swoje własne dofinansowania o różnej wysokości.

" błędnego projektu zagospodarowania oczyszczonego" - a cóż to takiego?

Wyjdźmy z założenia, że wykonawca się przyłożył, "peryferia" są dobrze dobrane a ścieki zamulają układ rozsącznika.

To, że na rynku pojawiły się wynalazki w postaci preparatów "do odmulania", świadczy tylko o tym, że problem jest dużo większy niż może nam się wydawać.

Kolego Fidelis. Grzecznym zwyczajem na WSZYSTKICH forach internetowych jest przeczytanie najpierw interesujących kogoś wątków, zanim zacznie się po raz dziesiąty męczyć innych forumowiczów ględzeniem na ten sam temat. Kolega nie tylko tego nie zrobił, ale nawet nie stara się czytać, co piszą inni w bieżących wątkach. Albo też kolega ma kłopoty ze zrozumieniem zdań złożonych i wielokrotnie złożonych.

Objaśniam: Rain man pisze o ścieku oczyszczonym (np. na wylocie z oczyszczalni biologicznej) lub wstępnie oczyszczonym (np. na wylocie z osadnika gnilnego), dla któregoż to ścieku planuje się (można też powiedzieć "projektuje się") jakiś sposób zagospodarowania (wylania, rozsączenia, odparowania, dezintegracji molekularnej, inaczej mówiąc pozbycia się).

Jeżeli kolega dalej nie rozumie, to polecam korepetycje u ciotki.

Beja dzięki za objaśnienie koledze, bo wydawało mi się, że dość zrozumiale napisałem :D

Dodam tylko, że dziwnie wszyscy omijają nadmierny rozrost błony biologicznej będący też elementem/ przyczyną nieprawidłowo działającego systemu rozsączającego. Dotyczy to głównie drenażówek.

Co do dofinansowania to zgadzam się z tym. Ale są "zaradne" gminy, które pomagają właśnie w ten sposób tylko trzeba swoje "wychodzić". Nie jest też wymagany minimalny próg chętnych na tego typu dofinansowanie jednak im mniej chętnych tym trudniej coś zdziałać. Tak było rok temu. Nie wiem jak to wygląda teraz.

Pozdrawiam:D

Panowie ogólniki - w sprawie dofinansowań.

Nie mogę znaleść żadnych konkretów, wklejcie linka,

JA jestem z Lublina podobno u nas miasto nie daje dofinansowań, nie wiem jak jest z NFOŚ i WFOŚ ?

Też słyszałem że gadają tylko z budżetówką, ale jak to mogę potwierdzić - być może ktoś się myli i mały żuczek taski jak ja też może dostać dofinansowanie do ekologii ?

Witam.

Dziękuje za podpowiedź.

Sam kieruję się w stronę sotlarenza, cen pozytywna a grunt u mnie dobry piaskowy.:D

Nawet jak masz grunt piaskowy, to ważny jest poziom wód gruntowych.:yes: Suche lata obniżają jego poziom. Dlatego dobrze jest jak dodatkowo zrobiono jakiś odpływ do cieku wodnego,ewentualnie odpompowywanie.:)

• 4 months później...

Mam daleko do kanalizacji i tutaj pojawił się pomysł może własna oczyszczalnia zamiast ciągnięcia nitki kanalizacji?

Działka w wymiarach 19x 29 ,dom postawiony 10x8.Jaką oczyszczalnie wybrac bo w urzedzie mi powiedziano iż działka za mała?Ma sens w to się pchać?Grunt piaszczysty wody gruntowe 3/4 m

Edytowane przez Delphion1

• 1 month później...

No, dokładnie tak jak w linkach zwłaszcza w tym drugim, Jedyną opcją gdzie można się starać od dofinansowanie POŚ jest gmina. Ani WFOŚiGW ani tym bardziej NFOŚiGW nie daje dotacji dla indywidualnych mieszkańców. Pytajcie się w gminach. Co niektórzy mogą mieć to szczęście i dostać parę zł od wójta/burmistrza/prezydenta.

Mam daleko do kanalizacji i tutaj pojawił się pomysł może własna oczyszczalnia zamiast ciągnięcia nitki kanalizacji?

Działka w wymiarach 19x 29 ,dom postawiony 10x8.Jaką oczyszczalnie wybrac bo w urzedzie mi powiedziano iż działka za mała?Ma sens w to się pchać?Grunt piaszczysty wody gruntowe 3/4 m

skoro w twojej okolicy/gminie jest kanalizacja to najpierw musisz sprawdzić czy w MPZP nie jest zapisane że obszar na którym jest twoja działka będzie w najbliższej przyszłości skanalizowany (tzn że jest w tzw "aglomeracji" - każda gmina musi posiadać wyznaczoną granicę aglomeracji czyli jest to obszar na którym ekonomicznie opłaca się jej budować kanalizację, i wtedy na takich obszarach nie dopuszcza budowy POŚ). jeśli tak, to nie masz szans na POŚ.

Jest tak:

jeśli jest kanalizacja to obowiązek podłączenia się do sieci

jeśli jest planowana (tu nie jestem pewien): nakazują budowę szamba a później podpinać się do sieci

jeśli nie ma i nie jest planowana kanalizacja: to szambo albo POŚ

gdzieś o tym już było na forum

• 2 weeks później...
A skąd masz informacje, że jak kanalizacja jest planowana, to należy zrobić szambo a potem jest obowiazek przyłączenia się do sieci. Ja rozmawiałam z panem z naszego starostwa i on powiedział, że jeśli nie ma nic na razie na papierze, tzn może i planują, może i budują, ale póki nie ma, on mi nie zabroni wybudować oczyszczalni. Może się mylę?