Olleo 11.08.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Mam ja takie wejscie do domu w podcieniu:http://i.snag.gy/aEXaq.jpg Jak widac, jest tutaj wylana plyta betonowa na poziomie gruntu. Plyta jest mniej wiecej pozioma, jakies 12cm od progu drzwi.Chcialbym to ocieplic 5cm warstwa styroduru, jako ze wewnatrz podcienia fundamenty nie sa ocieplone (przez plyte). W przypadku tarasu sprawa jest mniej wiecej jasna - spadek, styrodur, wylewka itd. Sek w tym, ze po pierwsze spadek moge zrobic jedynie warstwy najwyzszej, bo nizsza bedzie pod ziemia - po podniesieniu i tak bede musial dosypac gruntu dookola budynku, wiec dalej plyta bedzie na poziomie gruntu. Druga rzecz, ze tutaj raczej deszcz nie dochodzi - przynajmniej nie przypominam sobie, zeby sie to zdarzylo. Jesli nie zrobie spadku gruntu w te strone (a planuje na granicy podcienia zrobic odplyw liniowy). Trzecia rzecz, to w przypadku balkonu/tarasu hydroizolacje nalezy zakonczyc okapami, ale tutaj hydroizolacje (przynajmniej ta pod styrodurem) bedzie pod powierzchnia ziemi i nie stworzy przeciez szczelnego polaczenia z brzegiem wylewki. Jak to zakonczyc? Kolejna rzecz, to wykonczenie powierzchni. Zastanawialem sie, zeby na hydroizolacji na XPSie zrobic podsypke i na tym plyty chodnikowe, ale to chyba nie jest dobry pomysl - w razie czego woda podciagnie mi az do pionowego ocieplenia, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts