lukaszf 11.08.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam, Mam ścianę 12cm cegły "dziurawki" w środku o ile dobrze pamiętam/mierzę mam 7cm styropianu złożony ułożonych na zmianę 3cm i 4cm płyt a po stronie wewnętrznej gazobeton 24cm i tynk piaskowy, okna 88mm debowe i std 2 szyby zamontowane w linii obecnego styropianu. Ogrzewam groszkiem prawie tylko przez podłogówkę.W sumie to głównie chodzi mi o wzgledy estetyczne, ale jak juz i tak bede robil elewacje to dobrzeby było, żeby miała też sensowne właściwości izolacyjne. Nie znam sie zbytnio na temacie a chce wiedziec co nieco zanim zaczne rozmawiać z wykonwacami. Słyszałem coś o punkcie rosy itp ale to już czarna magia.Jakiej grubości styropian proponujecie? Powinienem miec jakies dodatkowe wymgania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszf 18.08.2013 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Nikt nie ma żadnego doświadczenia w takich sytuacjach? Generalnie chodzi mi po głowie 6cm lub 8cm. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spotykacz 09.09.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Zajrzyj sobie jeszcze na stronę PSPS-u, zobacz jakie są standardy dotyczące wagi minimalnej, bo niemało producentów na tym kantuje, a wtedy to nawet jak dasz 8 cm to może być za mało na dobrą i skuteczną izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psp 09.09.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Zgodnie z obowiązującymi przepisami, na wewnętrznej powierzchni ściany nie może występować kondensacja pary wodnej umożliwiająca rozwój grzybów pleśniowych. Natomiast wewnątrz przegrody (tj. ściany) nie może występować narastające w kolejnych latach zawilgocenie spowodowane kondensacją pary wodnej. Żeby uzyskać pewność spełnienia wymagań zawartych w niniejszych przepisach budowlanych, stosowne obliczenia powinien wykonać uprawniony do tego celu projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts