Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dodatkowy styropian na ścianę trójwarstwową

lukaszf

Recommended Posts

Witam,

Mam ścianę 12cm cegły "dziurawki" w środku o ile dobrze pamiętam/mierzę mam 7cm styropianu złożony ułożonych na zmianę 3cm i 4cm płyt a po stronie wewnętrznej gazobeton 24cm i tynk piaskowy, okna 88mm debowe i std 2 szyby zamontowane w linii obecnego styropianu. Ogrzewam groszkiem prawie tylko przez podłogówkę.

W sumie to głównie chodzi mi o wzgledy estetyczne, ale jak juz i tak bede robil elewacje to dobrzeby było, żeby miała też sensowne właściwości izolacyjne. Nie znam sie zbytnio na temacie a chce wiedziec co nieco zanim zaczne rozmawiać z wykonwacami. Słyszałem coś o punkcie rosy itp ale to już czarna magia.

Jakiej grubości styropian proponujecie? Powinienem miec jakies dodatkowe wymgania?

• 4 weeks później...

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, na wewnętrznej powierzchni ściany nie

może występować kondensacja pary wodnej umożliwiająca rozwój grzybów

pleśniowych. Natomiast wewnątrz przegrody (tj. ściany) nie może występować

narastające w kolejnych latach zawilgocenie spowodowane kondensacją pary

wodnej.

Żeby uzyskać pewność spełnienia wymagań zawartych w niniejszych przepisach

budowlanych, stosowne obliczenia powinien wykonać uprawniony do tego celu

projektant.