Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszenie ściany. Wełna ale jaka?

JK2010

Recommended Posts

Przede wszystkim możesz pokusić się o jakąś twardszą wełnę fasadową (tak z 10 cm grubości), ponieważ im większa gęstość i ciężar właściwy wełny, tym lepiej izoluje ona akustycznie. Wełnę kleimy bezpośrednio do ściany z gipsu i na to

jeszcze dodatkową płytę kg. Polecić Ci mogę wełnę Isover z firmy Saint-Gobain .

Pozdrawiam

Moje ścianki działowe z gk też wypełniłem wełną rocton. Zastosowanie typowo do wygłuszeń. Grubość 70mm. Tak na wszelki wypadek przed włożeniem wełny nakładałem na płytę gk zygzakiem klej do styro. Nie ma szansy na opadnięcie jej po jakimś czasie. Producenci suchej zabudowy przy remontach i wygłuszeniach zalecają stelaż z profili lub drewna bezpośrednio przy ścianie, wełnę i płytę gk. 50mm to nie za wiele.

• 3 months później...
Muszę ocieplić ścianę zgodnie z zasadą, że jak coś jest tanie to później jest drogie. Kupiłem tanią pompę ciepła i żeby jeszcze było taniej umieściłem ją w pomieszczeniu w domu (nie w garażu), bo mniej rur do rozdzielacza itp. . Pomieszczenie z pompą ma cienkie ściany działowe (Porotherm 11 cm). I jedną taką ścianę chcę wygłuszyć. Jak to zrobić? Kleić? Zrobić stelaż i wełnę ufiksować do stelaża na sznurku? Na co taśma wygłuszająca?

Muszę ocieplić ścianę zgodnie z zasadą, że jak coś jest tanie to później jest drogie. Kupiłem tanią pompę ciepła i żeby jeszcze było taniej umieściłem ją w pomieszczeniu w domu (nie w garażu), bo mniej rur do rozdzielacza itp. . Pomieszczenie z pompą ma cienkie ściany działowe (Porotherm 11 cm). I jedną taką ścianę chcę wygłuszyć. Jak to zrobić? Kleić? Zrobić stelaż i wełnę ufiksować do stelaża na sznurku? Na co taśma wygłuszająca?

Skuteczne jest zrobienie ścianki działowej na profilach metalowych UW/CW50 odsuniętych od ściany działowej przynajmniej o 1cm. Jest to klasyczne (na sucho, bez klejenia) budowanie ścianki tyle, że z jednostronnym opłytowaniem z płyt g-k. Taśma akustyczna idzie na profile obwodowe i podwalinę (góra/dół). Ściany z poryzowanych pustaków ceramicznych z taką przedścianką z wełną mineralną ROCKTON gr.50mm stanowią izolacyjność akustyczną około Rw=54 dB. Płyty z wełny produkowane są o szerokość 61cm, więc przy rozstawie słupków co 60cm zostają ściśnięte, eliminując możliwość osiadania.