JK2010 11.08.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Muszę wygłuszyć jedną ze ścian. Podobno najlepszym rozwiązaniem i najprostszym jest położyć na ścianę wełną i na to płyta karton-gips. Tak w uproszczeniu. Jaką wełnę zastosować? Chciałbym położyć wełnę grubości 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 12.08.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 W tym przypadku ROCKTON.A tu masz rozwiązanie konstrukcyjne http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/3610/scianki-dzialowe-i-rozwiazania-akustyczne/izolacje-sciany-dzialowej-na-pojedynczej-stalowej-konstrukcji-z-obustronna-pojedyncza-okladzina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z.gerdziel 13.08.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Przede wszystkim możesz pokusić się o jakąś twardszą wełnę fasadową (tak z 10 cm grubości), ponieważ im większa gęstość i ciężar właściwy wełny, tym lepiej izoluje ona akustycznie. Wełnę kleimy bezpośrednio do ściany z gipsu i na to jeszcze dodatkową płytę kg. Polecić Ci mogę wełnę Isover z firmy Saint-Gobain . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 13.08.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Moje ścianki działowe z gk też wypełniłem wełną rocton. Zastosowanie typowo do wygłuszeń. Grubość 70mm. Tak na wszelki wypadek przed włożeniem wełny nakładałem na płytę gk zygzakiem klej do styro. Nie ma szansy na opadnięcie jej po jakimś czasie. Producenci suchej zabudowy przy remontach i wygłuszeniach zalecają stelaż z profili lub drewna bezpośrednio przy ścianie, wełnę i płytę gk. 50mm to nie za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 18.08.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Akku płyta isovera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezotrap15 18.08.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Możesz również zastosować podwójne płytowanie stelaża wypełnionego wełną,nie zapominając o zastosowaniu taśm wygłuszających.W zależności od zastosowanego profila CW(50,75,100)możesz uzyskać ochronę przed hałasem rzędu 50-56 dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 05.12.2013 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Muszę ocieplić ścianę zgodnie z zasadą, że jak coś jest tanie to później jest drogie. Kupiłem tanią pompę ciepła i żeby jeszcze było taniej umieściłem ją w pomieszczeniu w domu (nie w garażu), bo mniej rur do rozdzielacza itp. . Pomieszczenie z pompą ma cienkie ściany działowe (Porotherm 11 cm). I jedną taką ścianę chcę wygłuszyć. Jak to zrobić? Kleić? Zrobić stelaż i wełnę ufiksować do stelaża na sznurku? Na co taśma wygłuszająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.12.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Muszę ocieplić ścianę zgodnie z zasadą, że jak coś jest tanie to później jest drogie. Kupiłem tanią pompę ciepła i żeby jeszcze było taniej umieściłem ją w pomieszczeniu w domu (nie w garażu), bo mniej rur do rozdzielacza itp. . Pomieszczenie z pompą ma cienkie ściany działowe (Porotherm 11 cm). I jedną taką ścianę chcę wygłuszyć. Jak to zrobić? Kleić? Zrobić stelaż i wełnę ufiksować do stelaża na sznurku? Na co taśma wygłuszająca? Skuteczne jest zrobienie ścianki działowej na profilach metalowych UW/CW50 odsuniętych od ściany działowej przynajmniej o 1cm. Jest to klasyczne (na sucho, bez klejenia) budowanie ścianki tyle, że z jednostronnym opłytowaniem z płyt g-k. Taśma akustyczna idzie na profile obwodowe i podwalinę (góra/dół). Ściany z poryzowanych pustaków ceramicznych z taką przedścianką z wełną mineralną ROCKTON gr.50mm stanowią izolacyjność akustyczną około Rw=54 dB. Płyty z wełny produkowane są o szerokość 61cm, więc przy rozstawie słupków co 60cm zostają ściśnięte, eliminując możliwość osiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts