art_ii 12.08.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Dzień dobryChciałbym zaizolować podłogę w starym parterowym domu ze stryszkiem nieużytkowym (dom z 1937r murowany z cegły - grubość ścian niecałe 60 cm, stropy drewniane zarówno ten od piwnicy i od strychu).Dom jest parterowy, pod nim jest "pseudo piwniczka" tj. przestrzeń około 1m wysokości.Ok. 10 lat temu poprzedni właściciel wykonał wymianę legarów drewnianych pomiędzy nie dał wełnę mineralną około 10cm grubości. Przekrój wygląda następująco:- piasek na podłodze w piwniczce- słupki z cegły co około 1-1,5m do podparcia drewnianych legarów- folia żółta (jak mniemam) paroizolacyjna- drewniane legary pomiędzy którymi jest wełna mineralna około 10 cm grubości- pod legarami co około 1m poprzecznie wbite są deski by folia wraz z wełną miały podtrzymanie- folia paroizolacyjna- z góry jest przybita płyta OSB- na koniec są paneleDodam, iż dom nie ma izolacji termicznej elewacji (planowane w ciągu kilku lat).Z jednej strony do mojego domu "przyklejony" jest budynek sąsiada. W narożnym pokoju (2 ściany są zewnętrzne - czyli po przeciwnej stronie sąsiada ) - który jest pokojem małego dziecka w sezonie zimowym pomimo, że utrzymuję temperaturę powietrza około 21,5 -22,0 C (mierzone na wys. około 1m)na podłodze jest około 15 C i dziecko mi się zaziębia.Temperatura w narożniku podłoga i dwie ściany wynosi jeszcze mniej bo zaledwie 12 C przy utrzymujących się dłużej temp -10 C na zewnątrz. Co to oznacza, że izolacja termiczna podłogi w tym pomieszczeniu została źle wykonana ?Czy też problem wynika z braku izolacji elewacji ? Chciałbym poprawić izolację od strony piwniczki poprzez podbicie sufitu piwniczki dodatkowym materiałem izolacyjnym, tak by na podłodze u córki temp wynosiła około 20 C.Izolacja od strony pokoju na obecnym etapie odpada. Pytanie czy mogę zrobić to styropianem (najprostsze płyty są sztywne i przykręciłbym je do legarów wkrętami) - gdzieś mi się obiło, iż nie należy łączyć przy sobie wełny i styropianu ze względu na wilgoć? Zapytany fachowiec zaprzeczył temu problemowi. Czy należy dołożyć kolejną warstwę wełny (najlepiej by była ona sztywna - dałoby się ją przykręcić wkrętami) + folia - i jaką polecacie ? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181870-izolacja-drewnianej-pod%C5%82ogi-w-starym-domu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszf 16.08.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Jeżeli na metrze wysokości różnica temperatur jest około 6stopni to problem jest napewno w podłodze a nie w elewacji zewnętrznej. Ciężko stwierdzić tak zdalnie, ale miałem doczynienie kiedyś z takim budownictwem - i przy podłodze pojawiały się przeciągi. Czy ta stara piwniczka nie ma może jakiś kanałów wentylacyjnych, możliwe, że gdzieś w ścianie są jakieś otwory - żeby jedzenie które kiedyś się w takich przechowywało nie zatęchło. 10cm wełny nad pustką powietrzną powinny jako tako izolować a u Ciebie tak nie jest, więc zanim coś dołożysz polecam poszukać ciągów powietrza. Styropianu tu nie polecam z punktu praktycznego - masz mało miejsca, żeby wygodnie go układać i zapewne zostawisz szpary którymi zimno nadal będzie hulać. Ewentualnie jesli ta piwniczka jest nie używana to rozważ jej zasypanie. Tylko wtedy od razu można by się pokusić o nową wylewkę z grubą izloacją na styropianie i ogrzewaniem podłogowym - i dziecko będzie mogło spać na podłodze tylko koszty tej przeróbki będą spore... Póki co szukaj skąd wieje, chociaż najlepiej by się szukało zimą Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181870-izolacja-drewnianej-pod%C5%82ogi-w-starym-domu/#findComment-6048847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts