Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odszkodowanie za hałas i inne uciążliwości? Jest precedens...

Recommended Posts

Precedens to moim zdaniem będzie jak kiedy sąd przyzna odszkodowanie za prawo do spokojnego snu i odpoczynku. Utrata wartości rynkowej to jeden ze składników szkody w OOU ze względu na hałas. Są jeszcze dwa ale pomijane. Co do innych obiektów szczególnie dróg to moją uwagę przykul fakt że zarządzający drogą jest pozbawiony prawa do kontroli użytkowników. Co w sytuacji kiedy wiele motocykli nie spełnia wymagań prawnych emisji hałasu może z czasem wygenerować prawo do odszkodowania. Kodeks cywilny mówi jak powinien działać właściciel nieruchomości zatem jak nie spełnia prawa a efektm jest szkoda na drugiej nieruchomości to zadośćuczynienie się należy.

Faktycznie ważyć powinna chronologia. Jeśli kupuję działkę obok takiej maszyny, co robi w ziemi dziurę, to nie powinienem mieć pretensji, jak po roku wyrośnie tam szyb naftowy (a może trochę liczyłem, że ci od nafty odkupią działkę ode mnie?). Sęk w tym jaka jest domniemana percepcja. W Stanach np. zakłada się, że obywatel jest kompletnym idiotą, umiejącym czytać, ale nie umiejącym wnioskować, dlatego jak poparzy się herbatą, to jest to wina sprzedawcy, że nie ostrzegł stosownym napisem.

A co do pradziadów, to jazda jest jeszcze lepsza, co tam Okęcie - moim pradziadom w ich sielskiej okolicy wywali łódzkie przędzalnie :p I kogo teraz skarżyć - Królestwo Polskie, Rosjan, Niemców, czy Żydów?