prezmer 12.08.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Dzień dobry Chciałbym do bramy przesuwnej zamontować poziomo deski. Wypatrzyłem na allegro deski o rozmiarze 145x18x510 ze świerku skandynawskiego. Zastanawiam się nad sposobem montażu. Z tego co wyczytałem na forum, często odradza się wkręty samowiercące na korzyść śrub zamkowych. Tyle że wtedy są dwie kwestie:A) oszpecona nakrętkami tylna część bramyB). problem z mocowaniem najwyższej deski - od drugiej strony jest szyna i rolka prowadząca - czyli nie można dać nakrętek. Można jednak profil przewiercić nad szyną prowadzącą tyle że wtedy deska jest chwycona bliżej krawędzi lub musimy wysunąć deskę nad profil, a to może być nieestetyczne. Wydaje mi się że największa zaleta śrub zamkowych to estetyczne zlicowanie łba śruby z powierzchnią drewna. Dzięki temu, w gnieździe nie zbiera się woda i łatwiej też wykonać otwory/fasolki na pracę drewna. Chciałbym aby mocowanie było estetyczne i trwałe. Da się , czy też tak to tylko w Erze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 14.08.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam... Co do problemu z punktu b.) pozostaje przespawać rolkę i szynę, z doświadczenia to wiem ... Punkt a.) czy ja wiem... może oszpecona ale jak pomalujesz na kolor bramy to nikt tego nie zauważy i Ty też po pewnym czasie przestaniesz zwracać na to uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 14.08.2013 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Przespawanie raczej nie wchodzi w rachubę, brama jest już ocynkowana i pomalowana proszkowo. Zastanawiam się czy użycie nakrętek kapturkowych z A2 lub A4 zapewni estetyczny wygląd. Ewentualnie plastikowe kapturki, może uda się dobrać do koloru bramy. Mam jeszcze pytanie: czy deska pozioma na bramie przesuwnej może być mocowana w całości (5m), czy też trzeba deskę podzielić na krótsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriana Fałowska 02.05.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Witam Istnieje ciekawy sposób montażu deski ogrodzeniowej poziomo w bramie przesuwnej, który jest bardziej estetyczny niż standardowe metody dostępne na rynku. Mocowanie deski ogrodzeniowej z tworzywa sztucznego produkcji firmy SIGERN, ułatwia i przyśpiesza montaż desek pod skosem 22 stopnie, pozwala zachować równe odstępy pomiędzy deskami, i jest dostępne w dwóch odcieniach: czarnym i brązowym, więc można tak dobrać do bramy by nie rzucało się w oczy. Zachęcam serdecznie do wypróbowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts