mdr 13.08.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam Planujemy zakup mieszkania. Znajduje się w nim stara (30 - 40 lat?) podłoga - przybijane drewniane deski. Podłoga była lakierowana, ale są widoczne wyraźne miejsca przetarć, jak również szczeliny między deskami. Ile może kosztować jej odnowienie zakładające cyklinowanie, uzupełnienie ubytków oraz polakierowanie (3 pomieszczenia, sumarycznie ok 40 m2)? Żona chciałaby żeby podłoga była w białawym odcieniu z widoczną strukturą drewna. Nie wiem niestety w jaki sposób uzyskuje się taki efekt. Informacji pewnie mało, ale nie póki co dopiero przymierzamy się do zakupu, więc dostępu do mieszkania nie mam. Byłbym wdzięczny za każdą informację która pozwoliłaby oszacować mniej więcej koszt. Lokalizacja Śląsk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 13.08.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam Kazde firmy cenia sie inaczej, jeszcze inaczej ceni sie "szara strefa". Taka podłoga jest jak najbardziej do uratowania poprzez Cyklinowanie,uzupelnianie braków w fugach (wklejanka,miedzy deskami),szpachlowanie otworów po nabiciu gwoździ, lakierowanie lub olejowanie. Biały odcien deski rownież mozna osiągnąć. Pozdrawiam (my to robimy tak: Biały odcień) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkogol 14.08.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam Kazde firmy cenia sie inaczej, jeszcze inaczej ceni sie "szara strefa". Taka podłoga jest jak najbardziej do uratowania poprzez Cyklinowanie,uzupelnianie braków w fugach (wklejanka,miedzy deskami),szpachlowanie otworów po nabiciu gwoździ, lakierowanie lub olejowanie. Biały odcien deski rownież mozna osiągnąć. Pozdrawiam (my to robimy tak: Biały odcień) [ATTACH=CONFIG]206519[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206505[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206508[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206513[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206514[/ATTACH] Siema. Fajne są efekty Waszej pracy. Pytanko, czy macie jakieś sprytne i małoinwazyjne rozwiązanie na skrzypiące dębowe klepki podłogowe w kamienicy, gdzie stropy są drewniane? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.08.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Siema. Fajne są efekty Waszej pracy. Pytanko, czy macie jakieś sprytne i małoinwazyjne rozwiązanie na skrzypiące dębowe klepki podłogowe w kamienicy, gdzie stropy są drewniane? Pozdrawiam U ciebie skrzypi wszystko, a przede wszystkim "ślepa podłoga" do której przybite są klepki parkietowe. Trudna sprawa. Raczej trzeba pokochać to skrzypienie. Przynajmniej na razie. Później należy zrobić przekładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 15.08.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Skrzypienie skrzypieniu nierówne. Jest wiele przyczyn skrzypienia starych posadzek z klepki parkietowej. Zwykle parkiet przybity gwoździem nie skrzypi. Skrzypienie to zwykle wynik huśtania się legarów lub odspojenia klepki od popękanej wylewki. Są systemy renowacji bez zrywania posadzki ale najczęściej zrywa się posadzkę i układa od nowa. Przykład renowacji podłogi. W czasie trwania prac Po zakończeniu renowacji Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez subfosylny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.08.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Skrzypienie skrzypieniu nierówne. Jest wiele przyczyn skrzypienia starych posadzek z klepki parkietowej. Zwykle parkiet przybity gwoździem nie skrzypi. Skrzypienie to zwykle wynik huśtania się legarów lub odspojenia klepki od popękanej wylewki. Są systemy renowacji bez zrywania posadzki ale najczęściej zrywa się posadzkę i układa od nowa. Przykład renowacji podłogi. W czasie trwania prac [ATTACH=CONFIG]206807[/ATTACH] Po zakończeniu renowacji [ATTACH=CONFIG]206808[/ATTACH] Często załatwiam skrzypienie na deskach utworzeniem kilku/kilkunastu dodatkowych sęków, tzn. wprowadzam wkręty pod różnym kątem w miejsca gdzie skrzypi, a ślady po wypełnieniu imitują sęki. Gorzej jest z parkietem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Mądrecki 17.08.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Witam Planujemy zakup mieszkania. Znajduje się w nim stara (30 - 40 lat?) podłoga - przybijane drewniane deski. Podłoga była lakierowana, ale są widoczne wyraźne miejsca przetarć, jak również szczeliny między deskami. Ile może kosztować jej odnowienie zakładające cyklinowanie, uzupełnienie ubytków oraz polakierowanie (3 pomieszczenia, sumarycznie ok 40 m2)? Żona chciałaby żeby podłoga była w białawym odcieniu z widoczną strukturą drewna. Nie wiem niestety w jaki sposób uzyskuje się taki efekt. Informacji pewnie mało, ale nie póki co dopiero przymierzamy się do zakupu, więc dostępu do mieszkania nie mam. Byłbym wdzięczny za każdą informację która pozwoliłaby oszacować mniej więcej koszt. Lokalizacja Śląsk. Certyfikowany Parkieciarz Bona wykona taką usługę. Poszukaj na stronie firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 18.08.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 a nie certyfikowany nie z bony juz nie da rady , zbyt duża sztuka. ze pamietaj- musi być parkieiciarz z bony i z certyfikatem. TYKO ON TO POTRAFI hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 18.08.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Połonina, ja jestem nie certyfikowany, a poprawiam realizacjie po tych z dyplomami,certyfikatami, i innymi "świstkami" w ramce- ha.ha.ha Dodam ze moja firma podejmuje sie zlecen, gdzie inny "certyfikowany"-parkieciarz nie miał pojęcia jak sie zabrac za zlecenie, to malo powiedziane, nie wiedział od czego zacząc... Pozdrawiam P.S ( do naprawy Polskiego Fiata, nie musimy wzywać servisanta z Mercedes-Benz)- za wizyte/ ogledziny skasuje duze pln. a na koniec powie ze auto nadaje sie na złom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Mądrecki 18.08.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Połonina, ja jestem nie certyfikowany, a poprawiam realizacjie po tych z dyplomami,certyfikatami, i innymi "świstkami" w ramce- ha.ha.ha Dodam ze moja firma podejmuje sie zlecen, gdzie inny "certyfikowany"-parkieciarz nie miał pojęcia jak sie zabrac za zlecenie, to malo powiedziane, nie wiedział od czego zacząc... Pozdrawiam P.S ( do naprawy Polskiego Fiata, nie musimy wzywać servisanta z Mercedes-Benz)- za wizyte/ ogledziny skasuje duze pln. a na koniec powie ze auto nadaje sie na złom) Sp**t Nic tylko pogratulować talentu i zdolności manualnych: GRATULUJĘ. Ja jednak wolę, żeby dom mi stawiał murarz, który ma Dyplom Mistrzowski a nie „pustak” jakiś, meble do domu robił stolarz z Dyplomem niż zwykły „skrobidecha”, a podłogi robił Mistrz Parkieciarz. Wiesz, co wiedza i umiejętności poparte odpowiednimi dokumentami, to nie jakieś wyimaginowane ego. Też znam kilku pożal się Boże rzemieślników, którzy podobno poprawiali po innych…tylko im nie wyszło. Wierzę, że Ty jesteś tym wyjątkiem, który potwierdza regułę. Wracając do tematu: Certyfikowanym Parkieciarzem Bona nie może zostać każdy parkieciarz. Musi spełniać wiele warunków. Są one wypisane na stronie wwww.bona.com Jednym z nich jest np. przynależność do jednego ze Stowarzyszeń Parkieciarskich lub Izby Rzemieślniczej. Musi on odbyć specjalne szkolenie zakończone egzaminem. Dlatego też polecałem Certyfikowanego Parkieciarza Bona. Masz rację, do naprawy Polskiego Fiata nie potrzeba serwisanta z Mercedesa, ale nie każdy rzemieślnik, który uważa się za parkieciarza potrafi zrobić taką podłogę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 18.08.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Panie połonina prosze cię nie ośmieszaj się . Jeśli idziesz tokiem myślenia że papier i dyplom czyni z człowieka fachowca to żyjesz w bardzo dziwnym świecie. . Umiejętności i doświadczenie oraz to coś w sobie czynie z człowieka mistrza a nie egzaminy i papierki..Wiedz pan że jak pan odstawiasz auto do mechanika to zazwyczaj auto robia panu praktykanci albo pracownicy po zawodówce ze zwykłymi papierkami. Dom stawia panu ekipa budowlana z fachowcami co maja fach w reku a nie na papierku . itp itd. Znam wielu parkieciarzy co wiedza i doświadczeniem zjadaja tych certyfikowanych naciagaczy dyplomowych. Czy jeśli mam raptem Technika budownictwa i Technika administracji to nie moge być dobrym parkieciarzem??? bo nie mam np technologa drewna albo mistrza stolarstwa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 18.08.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Sp**t Nic tylko pogratulować talentu i zdolności manualnych: GRATULUJĘ. Ja jednak wolę, żeby dom mi stawiał murarz, który ma Dyplom Mistrzowski a nie „pustak” jakiś, meble do domu robił stolarz z Dyplomem niż zwykły „skrobidecha”, a podłogi robił Mistrz Parkieciarz. Wiesz, co wiedza i umiejętności poparte odpowiednimi dokumentami, to nie jakieś wyimaginowane ego. Też znam kilku pożal się Boże rzemieślników, którzy podobno poprawiali po innych…tylko im nie wyszło. Wierzę, że Ty jesteś tym wyjątkiem, który potwierdza regułę. Wracając do tematu: Certyfikowanym Parkieciarzem Bona nie może zostać każdy parkieciarz. Musi spełniać wiele warunków. Są one wypisane na stronie wwww.bona.com Jednym z nich jest np. przynależność do jednego ze Stowarzyszeń Parkieciarskich lub Izby Rzemieślniczej. Musi on odbyć specjalne szkolenie zakończone egzaminem. Dlatego też polecałem Certyfikowanego Parkieciarza Bona. Masz rację, do naprawy Polskiego Fiata nie potrzeba serwisanta z Mercedesa, ale nie każdy rzemieślnik, który uważa się za parkieciarza potrafi zrobić taką podłogę. Pozdrawiam Połonina Autor tematu pyta sie o koszt renowacji deski z lat 30-40, cyklinowanie lakierowanie, wspominal o ewentualnym wybieleniu, a ty mu wyskakujesz cyt: "Certyfikowany Parkieciarz Bona wykona taką usługę. Poszukaj na stronie firmy.". tylko on moze to wykonac? prostą usluge renowacji desek ??? Mistrzowie i Dyplomowani to tylko sa dobrzy w gebie, teoria to jedno (na papierku), Praktyka to drugie. Pokazales jakies wygooglowane foto parkietu intarsjowanego (nawet prosty wzór,duze figury, z max czteroma gatunkami drewna). My wykonujemy parkiety intarsjowane składające sie nawet z 9 gatunków drewna na m2. z dokładniejszymi i mniejszymi wycinkami. Takie parkiety wykonujemy baaardzo rzadko i za BARDZO GRUBE PIENIĄDZE Tak na bay bay. Doświadczenie/praktyka czyni swoje, teoria pomaga, co kilka tyg. mamy. w kazdej branzy jakies nowinki techniczno-technologiczne w zakresie urzadzen,narzedzi,czy chemi. Znam firmy z dyplomami ,certyfikatami wypisanymi w latach 80", 90" ale znam tez firmy mistrzowskie z lat 2000". Partacze jakich mało ( nie wszyscy, powiem tylko ze wiekszość). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Mądrecki 18.08.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 ... Czy jeśli mam raptem Technika budownictwa i Technika administracji to nie moge być dobrym parkieciarzem??? bo nie mam np technologa drewna albo mistrza stolarstwa??? Uważam, że nie. Aby być dobrym rzemieślnikiem zwłaszcza parkieciarzem trzeba mie dużą wiedzę teroretyczną. I to nie jest śmieszne i nie uważam żebym sie ośmieszał. Dlaczego w Niemczech tak się ceni przynależność do Cechów Rzemieślniczych? W Naszym Kraju ludzie, którzy przepracowali kilka lat w zawodzie np parkieciarza uważają się za extra fachowców. A oni może mają roczne doświadczenie powielane przez kilka lat? Ludzie nie bójcie sie wiedzy, ona ma Wam pomóc.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.08.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Prace podłogowe w znacznej większości wykonuje się z polecenia i może to być polecenie znajomego lub obcego ewentualnie SPP, OSP czy BONY. Każde polecenie ma swoją wartość wstępną, reszta na budowie i w ocenie po kilku latach użytkowania. SPA - jak widać robisz dobrą robotę więc nie musisz się nakręcać. Spokojności życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Mądrecki 18.08.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Połonina Autor tematu pyta sie o koszt renowacji deski z lat 30-40, cyklinowanie lakierowanie, wspominal o ewentualnym wybieleniu, a ty mu wyskakujesz cyt: "Certyfikowany Parkieciarz Bona wykona taką usługę. Poszukaj na stronie firmy.". tylko on moze to wykonac? ...Pozdrawiam Facet zapytał, a ja odpwiedziałem kto może wykonać taką usługę. To wcale nie musi być prosta usługa. Mieszkanie stare, deski moga być przegnite, legary też.. Jeżeli od razu uwazacie ze to jest prosta usługa to gratuluję doswiadczenia Napisałem tylko kto może wykonać tą usługę, Wy Panowie z doświadczeniem nic nie napisaliście, nie zgłosiliście się. A jak poczytaliście o dyplomach i certyfikatach to wdajecie się w dyskusję. Doradźcie człowiekowi i tyle. On na Was liczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.08.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 W mojej firmie profesji parkieciarskiej wyuczyło się kilkadziesiąt osób. Co ciekawsze " najmądrzejsi'' byli fachowcy po kilku miesiącach nauki. Póżniej rzeczywistość tłumiła ich wyobrażenia o własnej wartości. Ci, którzy mieli trochę pokory pozostali, reszta wypadła z fachu lub robi partaninę za pół ceny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 18.08.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Połonina ja równiez naleze do Handwerkskammer w DE. Betriebsnummer ma ponad 10 cyfr (razem wzietych rzemiesników) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 18.08.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Uważam, że nie. Aby być dobrym rzemieślnikiem zwłaszcza parkieciarzem trzeba mie dużą wiedzę teroretyczną. I to nie jest śmieszne i nie uważam żebym sie ośmieszał. Dlaczego w Niemczech tak się ceni przynależność do Cechów Rzemieślniczych? W Naszym Kraju ludzie, którzy przepracowali kilka lat w zawodzie np parkieciarza uważają się za extra fachowców. A oni może mają roczne doświadczenie powielane przez kilka lat? Ludzie nie bójcie sie wiedzy, ona ma Wam pomóc.... Pozdrawiam Taki prosty przykład. Pan pakieciarz lat 60 - tytuły mistrzowskie i certyfikaty posiada . Zdobył je w latach 70-80 . Upiera sie przy teori nabytej x lat temu i jest sceptyczny do nowinek ale ma TYTUŁY- i co mu po teori z tych lat?? Dugi parkieciarz to pan np sprzedawca ale z praktyka w zawodzie parkieciarza 10-20 lat. lubi swoja prace- sledzi internet, fora, nowinki i stara sie chlonac aktualne informacje z branzy. Pondnosi swoja wartosc i wiedze wymieniajac doswiadczenia z innymi. Który jest lepszy?? Dalej uwazam ze nie papier i certyfikaty robia z człowieka dobrego fachowca ps . ludzie jak zlecaja usługe to nie pytaja o certyfikaty i o dyplomy a jada na poleceniu spolecznym.. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.08.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Uważam, że nie. Aby być dobrym rzemieślnikiem zwłaszcza parkieciarzem trzeba mie dużą wiedzę teroretyczną. I to nie jest śmieszne i nie uważam żebym sie ośmieszał. Dlaczego w Niemczech tak się ceni przynależność do Cechów Rzemieślniczych? W Naszym Kraju ludzie, którzy przepracowali kilka lat w zawodzie np parkieciarza uważają się za extra fachowców. A oni może mają roczne doświadczenie powielane przez kilka lat? Ludzie nie bójcie sie wiedzy, ona ma Wam pomóc.... Pozdrawiam W Niemczech od 2004 roku parkieciarz nie musi być mistrzem! Jest jednak prawdą, że klient wybierze rzemieślnika z tytułem mistrza szybciej, niż tego bez tytułu! Oczywiście może się pomylic, co się zdarza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Mądrecki 19.08.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Połonina ja równiez naleze do Handwerkskammer w DE. Betriebsnummer ma ponad 10 cyfr (razem wzietych rzemiesników) Pozdrawiam No to chyba rozumiesz o co mi chodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts