Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odnowienie podłogi (deska drewniana)

mdr

Recommended Posts

Witam

Planujemy zakup mieszkania. Znajduje się w nim stara (30 - 40 lat?) podłoga - przybijane drewniane deski. Podłoga była lakierowana, ale są widoczne wyraźne miejsca przetarć, jak również szczeliny między deskami. Ile może kosztować jej odnowienie zakładające cyklinowanie, uzupełnienie ubytków oraz polakierowanie (3 pomieszczenia, sumarycznie ok 40 m2)? Żona chciałaby żeby podłoga była w białawym odcieniu z widoczną strukturą drewna. Nie wiem niestety w jaki sposób uzyskuje się taki efekt.

Informacji pewnie mało, ale nie póki co dopiero przymierzamy się do zakupu, więc dostępu do mieszkania nie mam. Byłbym wdzięczny za każdą informację która pozwoliłaby oszacować mniej więcej koszt. Lokalizacja Śląsk.

Witam

Kazde firmy cenia sie inaczej, jeszcze inaczej ceni sie "szara strefa". Taka podłoga jest jak najbardziej do uratowania poprzez Cyklinowanie,uzupelnianie braków w fugach (wklejanka,miedzy deskami),szpachlowanie otworów po nabiciu gwoździ, lakierowanie lub olejowanie. Biały odcien deski rownież mozna osiągnąć.

Pozdrawiam

(my to robimy tak: Biały odcień)

DSCN3572.jpgDSCN3606.jpgDSCN6612.jpg201304152437.jpg20110504697.jpg

Witam

Kazde firmy cenia sie inaczej, jeszcze inaczej ceni sie "szara strefa". Taka podłoga jest jak najbardziej do uratowania poprzez Cyklinowanie,uzupelnianie braków w fugach (wklejanka,miedzy deskami),szpachlowanie otworów po nabiciu gwoździ, lakierowanie lub olejowanie. Biały odcien deski rownież mozna osiągnąć.

Pozdrawiam

(my to robimy tak: Biały odcień)

[ATTACH=CONFIG]206519[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206505[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206508[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206513[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206514[/ATTACH]

Siema. Fajne są efekty Waszej pracy. Pytanko, czy macie jakieś sprytne i małoinwazyjne rozwiązanie na skrzypiące dębowe klepki podłogowe w kamienicy, gdzie stropy są drewniane? Pozdrawiam

Siema. Fajne są efekty Waszej pracy. Pytanko, czy macie jakieś sprytne i małoinwazyjne rozwiązanie na skrzypiące dębowe klepki podłogowe w kamienicy, gdzie stropy są drewniane? Pozdrawiam

U ciebie skrzypi wszystko, a przede wszystkim "ślepa podłoga" do której przybite są klepki parkietowe. Trudna sprawa. Raczej trzeba pokochać to skrzypienie. Przynajmniej na razie. Później należy zrobić przekładkę.

Skrzypienie skrzypieniu nierówne. Jest wiele przyczyn skrzypienia starych posadzek z klepki parkietowej. Zwykle parkiet przybity gwoździem nie skrzypi. Skrzypienie to zwykle wynik huśtania się legarów lub odspojenia klepki od popękanej wylewki.

Są systemy renowacji bez zrywania posadzki ale najczęściej zrywa się posadzkę i układa od nowa.

Przykład renowacji podłogi.

W czasie trwania prac

P1300194.jpg

Po zakończeniu renowacji

P2010230.jpg

Edytowane przez subfosylny

Skrzypienie skrzypieniu nierówne. Jest wiele przyczyn skrzypienia starych posadzek z klepki parkietowej. Zwykle parkiet przybity gwoździem nie skrzypi. Skrzypienie to zwykle wynik huśtania się legarów lub odspojenia klepki od popękanej wylewki.

Są systemy renowacji bez zrywania posadzki ale najczęściej zrywa się posadzkę i układa od nowa.

Przykład renowacji podłogi.

W czasie trwania prac

[ATTACH=CONFIG]206807[/ATTACH]

Po zakończeniu renowacji

[ATTACH=CONFIG]206808[/ATTACH]

Często załatwiam skrzypienie na deskach utworzeniem kilku/kilkunastu dodatkowych sęków, tzn. wprowadzam wkręty pod różnym kątem w miejsca gdzie skrzypi, a ślady po wypełnieniu imitują sęki.

Gorzej jest z parkietem.

Witam

Planujemy zakup mieszkania. Znajduje się w nim stara (30 - 40 lat?) podłoga - przybijane drewniane deski. Podłoga była lakierowana, ale są widoczne wyraźne miejsca przetarć, jak również szczeliny między deskami. Ile może kosztować jej odnowienie zakładające cyklinowanie, uzupełnienie ubytków oraz polakierowanie (3 pomieszczenia, sumarycznie ok 40 m2)? Żona chciałaby żeby podłoga była w białawym odcieniu z widoczną strukturą drewna. Nie wiem niestety w jaki sposób uzyskuje się taki efekt.

Informacji pewnie mało, ale nie póki co dopiero przymierzamy się do zakupu, więc dostępu do mieszkania nie mam. Byłbym wdzięczny za każdą informację która pozwoliłaby oszacować mniej więcej koszt. Lokalizacja Śląsk.

Certyfikowany Parkieciarz Bona wykona taką usługę. Poszukaj na stronie firmy.

Połonina, ja jestem nie certyfikowany, a poprawiam realizacjie po tych z dyplomami,certyfikatami, i innymi "świstkami" w ramce- ha.ha.ha :D

Dodam ze moja firma podejmuje sie zlecen, gdzie inny "certyfikowany"-parkieciarz nie miał pojęcia jak sie zabrac za zlecenie, to malo powiedziane, nie wiedział od czego zacząc...

Pozdrawiam

P.S ( do naprawy Polskiego Fiata, nie musimy wzywać servisanta z Mercedes-Benz)- za wizyte/ ogledziny skasuje duze pln. a na koniec powie ze auto nadaje sie na złom)

:yes:

Połonina, ja jestem nie certyfikowany, a poprawiam realizacjie po tych z dyplomami,certyfikatami, i innymi "świstkami" w ramce- ha.ha.ha :D

Dodam ze moja firma podejmuje sie zlecen, gdzie inny "certyfikowany"-parkieciarz nie miał pojęcia jak sie zabrac za zlecenie, to malo powiedziane, nie wiedział od czego zacząc...

Pozdrawiam

P.S ( do naprawy Polskiego Fiata, nie musimy wzywać servisanta z Mercedes-Benz)- za wizyte/ ogledziny skasuje duze pln. a na koniec powie ze auto nadaje sie na złom)

:yes:

Sp**t

Nic tylko pogratulować talentu i zdolności manualnych: GRATULUJĘ. Ja jednak wolę, żeby dom mi stawiał murarz, który ma Dyplom Mistrzowski a nie „pustak” jakiś, meble do domu robił stolarz z Dyplomem niż zwykły „skrobidecha”, a podłogi robił Mistrz Parkieciarz. Wiesz, co wiedza i umiejętności poparte odpowiednimi dokumentami, to nie jakieś wyimaginowane ego. Też znam kilku pożal się Boże rzemieślników, którzy podobno poprawiali po innych…tylko im nie wyszło. Wierzę, że Ty jesteś tym wyjątkiem, który potwierdza regułę.

Wracając do tematu: Certyfikowanym Parkieciarzem Bona nie może zostać każdy parkieciarz. Musi spełniać wiele warunków. Są one wypisane na stronie wwww.bona.com Jednym z nich jest np. przynależność do jednego ze Stowarzyszeń Parkieciarskich lub Izby Rzemieślniczej. Musi on odbyć specjalne szkolenie zakończone egzaminem. Dlatego też polecałem Certyfikowanego Parkieciarza Bona.

Masz rację, do naprawy Polskiego Fiata nie potrzeba serwisanta z Mercedesa, ale nie każdy rzemieślnik, który uważa się za parkieciarza potrafi zrobić taką podłogę.

Pozdrawiam

1.jpg

Panie połonina prosze cię nie ośmieszaj się . Jeśli idziesz tokiem myślenia że papier i dyplom czyni z człowieka fachowca to żyjesz w bardzo dziwnym świecie. . Umiejętności i doświadczenie oraz to coś w sobie czynie z człowieka mistrza a nie egzaminy i papierki..

Wiedz pan że jak pan odstawiasz auto do mechanika to zazwyczaj auto robia panu praktykanci albo pracownicy po zawodówce ze zwykłymi papierkami. Dom stawia panu ekipa budowlana z fachowcami co maja fach w reku a nie na papierku . itp itd.

Znam wielu parkieciarzy co wiedza i doświadczeniem zjadaja tych certyfikowanych naciagaczy dyplomowych.

Czy jeśli mam raptem Technika budownictwa i Technika administracji to nie moge być dobrym parkieciarzem??? bo nie mam np technologa drewna albo mistrza stolarstwa???

Sp**t

Nic tylko pogratulować talentu i zdolności manualnych: GRATULUJĘ. Ja jednak wolę, żeby dom mi stawiał murarz, który ma Dyplom Mistrzowski a nie „pustak” jakiś, meble do domu robił stolarz z Dyplomem niż zwykły „skrobidecha”, a podłogi robił Mistrz Parkieciarz. Wiesz, co wiedza i umiejętności poparte odpowiednimi dokumentami, to nie jakieś wyimaginowane ego. Też znam kilku pożal się Boże rzemieślników, którzy podobno poprawiali po innych…tylko im nie wyszło. Wierzę, że Ty jesteś tym wyjątkiem, który potwierdza regułę.

Wracając do tematu: Certyfikowanym Parkieciarzem Bona nie może zostać każdy parkieciarz. Musi spełniać wiele warunków. Są one wypisane na stronie wwww.bona.com Jednym z nich jest np. przynależność do jednego ze Stowarzyszeń Parkieciarskich lub Izby Rzemieślniczej. Musi on odbyć specjalne szkolenie zakończone egzaminem. Dlatego też polecałem Certyfikowanego Parkieciarza Bona.

Masz rację, do naprawy Polskiego Fiata nie potrzeba serwisanta z Mercedesa, ale nie każdy rzemieślnik, który uważa się za parkieciarza potrafi zrobić taką podłogę.

Pozdrawiam

Połonina

Autor tematu pyta sie o koszt renowacji deski z lat 30-40, cyklinowanie lakierowanie, wspominal o ewentualnym wybieleniu, a ty mu wyskakujesz cyt: "Certyfikowany Parkieciarz Bona wykona taką usługę. Poszukaj na stronie firmy.". tylko on moze to wykonac? prostą usluge renowacji desek ???

Mistrzowie i Dyplomowani to tylko sa dobrzy w gebie, teoria to jedno (na papierku), Praktyka to drugie.

Pokazales jakies wygooglowane foto parkietu intarsjowanego (nawet prosty wzór,duze figury, z max czteroma gatunkami drewna). My wykonujemy parkiety intarsjowane składające sie nawet z 9 gatunków drewna na m2. z dokładniejszymi i mniejszymi wycinkami. Takie parkiety wykonujemy baaardzo rzadko i za BARDZO GRUBE PIENIĄDZE :) Tak na bay bay. Doświadczenie/praktyka czyni swoje, teoria pomaga, co kilka tyg. mamy. w kazdej branzy jakies nowinki techniczno-technologiczne w zakresie urzadzen,narzedzi,czy chemi. Znam firmy z dyplomami ,certyfikatami wypisanymi w latach 80", 90" ale znam tez firmy mistrzowskie z lat 2000". Partacze jakich mało ( nie wszyscy, powiem tylko ze wiekszość). :)

Pozdrawiam

...

Czy jeśli mam raptem Technika budownictwa i Technika administracji to nie moge być dobrym parkieciarzem??? bo nie mam np technologa drewna albo mistrza stolarstwa???

Uważam, że nie. Aby być dobrym rzemieślnikiem zwłaszcza parkieciarzem trzeba mie dużą wiedzę teroretyczną. I to nie jest śmieszne i nie uważam żebym sie ośmieszał. Dlaczego w Niemczech tak się ceni przynależność do Cechów Rzemieślniczych? W Naszym Kraju ludzie, którzy przepracowali kilka lat w zawodzie np parkieciarza uważają się za extra fachowców. A oni może mają roczne doświadczenie powielane przez kilka lat? Ludzie nie bójcie sie wiedzy, ona ma Wam pomóc....

Pozdrawiam

Prace podłogowe w znacznej większości wykonuje się z polecenia i może to być polecenie znajomego lub obcego ewentualnie SPP, OSP czy BONY. Każde polecenie ma swoją wartość wstępną, reszta na budowie i w ocenie po kilku latach użytkowania. SPA - jak widać robisz dobrą robotę więc nie musisz się nakręcać. Spokojności życzę.

Połonina

Autor tematu pyta sie o koszt renowacji deski z lat 30-40, cyklinowanie lakierowanie, wspominal o ewentualnym wybieleniu, a ty mu wyskakujesz cyt: "Certyfikowany Parkieciarz Bona wykona taką usługę. Poszukaj na stronie firmy.". tylko on moze to wykonac? ...Pozdrawiam

Facet zapytał, a ja odpwiedziałem kto może wykonać taką usługę. To wcale nie musi być prosta usługa. Mieszkanie stare, deski moga być przegnite, legary też.. Jeżeli od razu uwazacie ze to jest prosta usługa to gratuluję doswiadczenia :D

Napisałem tylko kto może wykonać tą usługę, Wy Panowie z doświadczeniem nic nie napisaliście, nie zgłosiliście się. A jak poczytaliście o dyplomach i certyfikatach to wdajecie się w dyskusję.

Doradźcie człowiekowi i tyle. On na Was liczy.

Pozdrawiam

W mojej firmie profesji parkieciarskiej wyuczyło się kilkadziesiąt osób. Co ciekawsze " najmądrzejsi'' byli fachowcy po kilku miesiącach nauki. Póżniej rzeczywistość tłumiła ich wyobrażenia o własnej wartości. Ci, którzy mieli trochę pokory pozostali, reszta wypadła z fachu lub robi partaninę za pół ceny. Pozdrawiam.

Uważam, że nie. Aby być dobrym rzemieślnikiem zwłaszcza parkieciarzem trzeba mie dużą wiedzę teroretyczną. I to nie jest śmieszne i nie uważam żebym sie ośmieszał. Dlaczego w Niemczech tak się ceni przynależność do Cechów Rzemieślniczych? W Naszym Kraju ludzie, którzy przepracowali kilka lat w zawodzie np parkieciarza uważają się za extra fachowców. A oni może mają roczne doświadczenie powielane przez kilka lat? Ludzie nie bójcie sie wiedzy, ona ma Wam pomóc....

Pozdrawiam

Taki prosty przykład. Pan pakieciarz lat 60 - tytuły mistrzowskie i certyfikaty posiada . Zdobył je w latach 70-80 . Upiera sie przy teori nabytej x lat temu i jest sceptyczny do nowinek ale ma TYTUŁY- i co mu po teori z tych lat??

Dugi parkieciarz to pan np sprzedawca ale z praktyka w zawodzie parkieciarza 10-20 lat. lubi swoja prace- sledzi internet, fora, nowinki i stara sie chlonac aktualne informacje z branzy. Pondnosi swoja wartosc i wiedze wymieniajac doswiadczenia z innymi.

Który jest lepszy??

Dalej uwazam ze nie papier i certyfikaty robia z człowieka dobrego fachowca

ps . ludzie jak zlecaja usługe to nie pytaja o certyfikaty i o dyplomy a jada na poleceniu spolecznym..

Edytowane przez monkey222

Pozdrawiam

W Niemczech od 2004 roku parkieciarz nie musi być mistrzem! Jest jednak prawdą, że klient wybierze rzemieślnika z tytułem mistrza szybciej, niż tego bez tytułu! Oczywiście może się pomylic, co się zdarza!