Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROSZĘ O OCENĘ WYKONANIA IZOLACJI FUNDAMENTÓW XPS-em

hokejgk1

Recommended Posts

Warstwy od wewnątrz:

-IZOHAN IZOBUD Gr -1x - (jako izolacja na rozpuszczalniku)

-IZOHAN IZOBUD Br-1x-(jako grunt)

-BLOCZEK BETONOWY NA ZAPRAWIE CEMENTOWEJ z dodatkiem plastyfikatora.

-IZOHAN DYSPERBIT (1:1) - 1x- gruntowanie

-IZOHAN IZOBUD WL - 1x - nanoszony pacą - przecierany szczotką dla rozporwadzenia lepszego.

-IZOHAN IZOBUD WK - klejenie XPS-a

-STYRODUR XPS Styrisol 10cm - na zakładkę pow. waflowana.

-OD poziomu gruntu folia kubełkowa kubełkami do ziemi.

Po przyklejeniu XPS-a zauważyłem że niekture płyty się nie trzymają :-( :bash:

A najgorsze to te przerwy na styku płyt szlak mnie trafia jak takie rzeczy widze ...

DSC09027.jpg

DSC09028.jpg

DSC09029.jpg

DSC09030.jpg

DSC09031.jpg

Pomijając, że każda hydroizolacja (czy fundament, czy taras, czy jeszcze coś innego) musi być nakładana w dwóch zabiegach, to kolejność warstw wygląda ok. W nowo powstających domach zalecam zatapianie w masie bitumicznej (ale potrzebna jest grubsza warstwa) miękkiej siatki/tkaniny bo nie wiadomo jak zachowa się grunt i fundament, gdy staną na nim ściany i dach.

XPS dociśnie ziemia, ew. kup piankę do XPS na pistolet i doklej pojedyncze płyty. Z przerwami też możesz pobawić się z pianą PU jak tak bardzo przeszkadza.

Wkońcu każda szparka to mostek przez którą będą uciekać pieniądze do końca mego życia ...

Kupiłęm tą pianke z CERESIT-a (co zarazem jest klejem).

Ławy fundamentowe szalowane dość potężne sobie zaprojekotwalem (40x70 , BxH) przenoszące obciążenie bydynku nawet w najgorszysz warunkach gruntowych.

Czy takiego XPS-a naprawde sie docholery nie da porządnie przykleić żeby nie było szpar ... :(

Ja robię tylko grubowarstwowe hydroizolacje (min 4mm) i XPS kleje tym co izoluję czyli Pecimor 2K, ale bardzo dobrze trzymają także piankowe do XPS np. Tytan. Tych poliuretanowych na pistolet używam gdy ściana zostaje odsłonięta, gdy ja ją od razu zasypuję kleje na ten sam bitum, którym izoluję.

Zawsze lepiej mieć 3-5 desek, wypierać i przechodzić dalej, wtedy mamy pewność.