Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Słuchajcie wpadł mi dzis do głowy taki pomysł na poprawki w oknach Otóż mam na działce w domku letniskowym okna drewniane z pojedynczą szybą. Pomysł polega na tym że gdyby udało mi się zrobić frez w istniejących ramach i obsadzić (na silikon) tam druga szybę, to czy takie rozwiązanie ma sens ?? Wiem że okna (w takim stanie jakim są) nad ranem kiedy jest chłodno od środka parują. Teraz pytanie czy jak założę 2 szybę to w środku wilgoć która ew się tam ostanie nie spowoduje że te okna w środku zaparują na amen. No i 2 sprawa czy takie rozwiązanie cokolwiek poprawi jeśli chodzi o izolację termiczną takiego okna ??

Izolację termiczną poprawią z Ug=5,8 W/m2xK na ok. 3,0 W/m2xK. Tylko po co skoro domek jest letniskowy i zimą nikt tam nie mieszka - chyba, że nie wszystko napisałeś :)

Niestety, ale jest spore prawdopodobieństwo, że po montażu dodatkowej szyby w strefie międzyszybowej będzie kondensować się para wodna w niesprzyjających okolicznościach. Chyba, że dokładnie uszczelnisz szkło ale nie kitem tylko silikonem odpowiednim a to już nie takie proste.

Dlatego tzw. okna szwedzkie miały rozkręcane skrzydła po to żeby od casu do czasu umyć szybki z każdej strony. Twój plan nie przewiduje takiego rozwiązania w związku z tym koniecznie trzeba uszczelnić szkło na styku z drewnem.

Tzn, tak ... napisałem raczej wszystko. Zimą nikt tam nie mieszka bo chciażby dlatego że nie ma tam wody :) Chodzi o to że jest wodociąg lokalny (ROD) ale październik to maks kiedy mamy z niego wodę. Dlatego zimą tam nie ma sensu siedzieć. Plan poprawy okien był dlatego że zdarzają się momenty kiedy jesteśmy tam np pod koniec września kiedy w nocy jest dość chłodno. Niestety domek nie jest ocieplony ... więc i tak nie wiem czy jest sens (z tąd mój post do Was).

Bruzdę to chyba przy pomocy stojaka wiertarki i freza płaskiego to bym chyba wyrobił w ramiaku... ?? Uszczelnić silikonem to może i też by dało jakoś radę ale bardziej zastanawia mnie to że jeżeli uszczelnie to w jaki sposób potem wilgoć która zbierze się w środku takiej "szyby" z tamtąd wyparuje ??

No własnnie w tym jest problem. Dodatkowa szyba nie da CI specjalnie "ciepła" a przestzestrzen miedzy szybami zawsze będzie narazona na wilgoci zabrudzenie. Moze wolny czas poświęc na budowę kominka, ew okiennic - o ile nie masz?;)