szumigt 13.08.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witajcie. Słuchajcie wpadł mi dzis do głowy taki pomysł na poprawki w oknach Otóż mam na działce w domku letniskowym okna drewniane z pojedynczą szybą. Pomysł polega na tym że gdyby udało mi się zrobić frez w istniejących ramach i obsadzić (na silikon) tam druga szybę, to czy takie rozwiązanie ma sens ?? Wiem że okna (w takim stanie jakim są) nad ranem kiedy jest chłodno od środka parują. Teraz pytanie czy jak założę 2 szybę to w środku wilgoć która ew się tam ostanie nie spowoduje że te okna w środku zaparują na amen. No i 2 sprawa czy takie rozwiązanie cokolwiek poprawi jeśli chodzi o izolację termiczną takiego okna ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.08.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Izolację termiczną poprawią z Ug=5,8 W/m2xK na ok. 3,0 W/m2xK. Tylko po co skoro domek jest letniskowy i zimą nikt tam nie mieszka - chyba, że nie wszystko napisałeś Niestety, ale jest spore prawdopodobieństwo, że po montażu dodatkowej szyby w strefie międzyszybowej będzie kondensować się para wodna w niesprzyjających okolicznościach. Chyba, że dokładnie uszczelnisz szkło ale nie kitem tylko silikonem odpowiednim a to już nie takie proste. Dlatego tzw. okna szwedzkie miały rozkręcane skrzydła po to żeby od casu do czasu umyć szybki z każdej strony. Twój plan nie przewiduje takiego rozwiązania w związku z tym koniecznie trzeba uszczelnić szkło na styku z drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.08.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Reasumując - to pomysł który jest obarczony dużym ryzykiem niepowodzenia przy toretycznie nikłych zyskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.08.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Poza tym wyfrezować bruzdę 6 mm x 15 mm w gotowym ramiaku to nie taki proste + wmontować tam szybkę 4 mm to już tylko w Erze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szumigt 14.08.2013 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Tzn, tak ... napisałem raczej wszystko. Zimą nikt tam nie mieszka bo chciażby dlatego że nie ma tam wody Chodzi o to że jest wodociąg lokalny (ROD) ale październik to maks kiedy mamy z niego wodę. Dlatego zimą tam nie ma sensu siedzieć. Plan poprawy okien był dlatego że zdarzają się momenty kiedy jesteśmy tam np pod koniec września kiedy w nocy jest dość chłodno. Niestety domek nie jest ocieplony ... więc i tak nie wiem czy jest sens (z tąd mój post do Was). Bruzdę to chyba przy pomocy stojaka wiertarki i freza płaskiego to bym chyba wyrobił w ramiaku... ?? Uszczelnić silikonem to może i też by dało jakoś radę ale bardziej zastanawia mnie to że jeżeli uszczelnie to w jaki sposób potem wilgoć która zbierze się w środku takiej "szyby" z tamtąd wyparuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.08.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 No własnnie w tym jest problem. Dodatkowa szyba nie da CI specjalnie "ciepła" a przestzestrzen miedzy szybami zawsze będzie narazona na wilgoci zabrudzenie. Moze wolny czas poświęc na budowę kominka, ew okiennic - o ile nie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 14.08.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Dodatkowa szybka da sporo w stosunku do pojedynczej jaka jest teraz - 5,8 a 3,0. Zanieś skrzydło do stolarza produkującego drewniane okna. Będziesz miał profesjonalną usługę. Zrób to zimą bo teraz jest sporo roboty i czasu nie ma na takie popierdułki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.08.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Zgodziłbym się z tą tezą, ale skoro mamy bawić się w "update"okna i to u stolarza to lepiej od razu zamówić pakiety zespolone. TO coś zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szumigt 15.08.2013 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Słuchajcie nie jestem znawcą tematu a bardzo mnie to ciekawi. W jaki sposób oblicza się te wartość 5,8 ... Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez szumigt Polskie litery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts