amalfi 13.10.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Witam Krajana. Gratuluję prawie ukończonego domku. A można wiedzieć w jakich mniej więcej rejonach wybudowałeś domek? Nie żebym miała zamiar Cię nachodzić, ale tak z babskiej ciekawości pytam. Bardzo fajny domek. Dlatego mam gorąca prośbę. Czy możesz podać namiary do biura projektowego, z usług którego korzystałeś? Może być na priva, jeśli nie chcesz na forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.10.2014 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Wybudowaliśmy w Bolminie koło Chęcin (kierunek Małogoszcz) co do namiarów to nie ma problemu.. jako źe już parę osób pytało to proszę, namiary na projektanta (współpraca bezproblemowa, wie o co chodzi i jak to zrobić - dom wybudowany praktycznie bez zmian w projekcie - jak były to opisalem): Stanisław GadzińskiESTE-PROJEKTul Piotrkowska 12 lok. 100725-510 Kielcehttp://este-projekt.pl/oferta.html zresztą chyba mam szczęście do Stanisławów (mój Ojciec teź Stanisław) bo wykonawca też tak ma na imię.. z ciekawostek to właśnie ekipa, która u nas robiła stawia dom na działce obok - też ściany i od razu dach.. jak w zeszłym roku budowali u nas to wieś (jak widać z opowieści) bacznie podglądala i skoro było ok to sąsiedzi wzięli tą ekipę (mimo że w oklicy parę firm jest i roboty za dużo nie mają).. zresztą namiary podaję też na nich: BUD SET STANISŁAW ARCZEWSKI, Bilcza 9B koło Kielc, 600 681 886, może komuś się namiary przydadzą bo jak pisałem wcześniej złego słowa na ekipę nie powiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 13.10.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Wielkie dzięki. U mnie dopiero etap planowania, ale trzeba ruszyć du..sko i zacząć coś robić przez zimę. Znam okolice Bolmina, bardzo ładnie tam. Ja mam działkę w okolicach Miedzianej Góry. Trochę mnie to wszystko przeraża, bo zielona jestem. Ale co tam, jakoś to będzie mam nadzieję. Muszę zacząć od odwodnienia terenu, bo po zrobieniu drogi moja działka jakoś w dole została (sąsiedzi sobie odwodnili i podnieśli). Gmina chciała odwodnić całe osiedle, ale jedno babsko się nie zgodziło. Pozdrawiam i będe obserwować urządzanie. A ta ekipa robi od płyty po dach? Dobrze zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.10.2014 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 no w zasadzie to robią wszystko .. od fundamentów (jak widać u mnie płytę fundamentową też zrobili) poprzez ściany do dachu - ekipy dekarzy mogliby się uczyc roboty od nich (porownywalem dach sąsiada..).. w środku robili mi sufity i ścanki z GK, spawali schody.. robią też wykończeniówkę typu płytki czy wstawianie drzwi.. świeże ogrodzenie to też ich robota bo akurat strop zalali po sąsiedzku i przerwę mieli to co mają chłopaki siedzieć cenowo wyszło porownywalnie albo taniej niż osobnymi ekipami, zawsze masz pierwszeństwo bo jak maja inną robotę to ktos czeka bo u ciebie robią, no i nie powiedzą że poprzednicy spieprzyli i oni muszą poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 13.10.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 No to świetnie. Za kilka dni jadę w delegację, ale jak wrócę, to idę do projektantów. Już mam mniej więcej wizje, to powinno łatwo pójść. Też chcę parterowy, na płycie, zwarta bryła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.11.2014 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Witajcie ponownie.. parę pytań miałem odnośnie sterowania, to wrzucam parę zdjęć z panelu sterującego (dotykowy panel weintek), wisi sobie toto na ścianie i można m.in. takie rzeczy zobaczyć:ekran główny:http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258248_image.jpg sterowanie rekuperatorem/wentylacją :http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258249_image.jpg prognoza pogody:http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258251_image.jpg ustawiane ogrzewania (temperatury rzeczywiste posadzki/ temp. zadane)http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258252_image.jpg sterowanie gniazdami elektrycznymi (oczywiście niektórymi)http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258253_image.jpg sterowanie oświetleniem:http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258250_image.jpg oczywiście wszystko jeszcze można dowolnie przerobić.. jeszcze słówko o ogrzewaniu.. jako że sezon rozpoczęty okazało się że dzięki otwartym na górę schodom ciepło z dołu ucieka przez otwór na strych w dosyć zastraszającym tempie wziąłem się do roboty i zabudowałem z OSB wejście na górę, wstawiłem drzwi pozostałe po budowie, a wszystko okleiłem od strony strychu styropianem z resztek co zostały (mam jeszcze pół blaszaka).. od razu remperatura zaczęła się stabilizować.. wcześniej wygrzewałem płytę i ciepło uciekało na poddasze.. od zabudowania wejścia (2 listopada) do dzisiaj czyli przez 10 dni poszło łącznie około 230kWh - co daje 23kWh na dobę tylko w tańszej taryfie.. czyli na złotówki to będzie około 9zł na dobę.. teraz jestem w PGE ale muszę rozgladnąć się za jakimś tańszym dostawcą.. ale i tak póki co wcale nie narzekam.. zobaczymy jak będzie dalej.. na razie kombinuję z ustawieniami bo na teraz w domu mam 22.5* i dla mnie jest trochę za ciepło.. Edytowane 12 Listopada 2014 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 14.11.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Fajny ten sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 14.11.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 do dzisiaj czyli przez 10 dni poszło łącznie około 230kWh - co daje 23kWh na dobę tylko w tańszej taryfie.... Moim zdaniem zmniejsz wydajność wentylacji. 200 m3/h to dużo. Będzie mniejsza wymiana to i zużycie na ciepło się zmniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.11.2014 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 normalnie pracuje na 100m3 - poniżej obrazka jest też suwak do płynnej regulacji.. ale fakt, zmniejszę obroty i sprawdzę efekty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 15.11.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Ja w lato mam non stop ok 75 m3/h - teraz mam 25 m3/h - i dodatkowo od 22 do 6 rano przerwa z 45 minutową pracą pomiędzy 2.00 a 2.45. Jak przyjdą mrozy to i w dzień się wyłącza pomiędzy 10, a 15. Oczywiście nie wiem jak u Ciebie wygląda przebywanie osób w domu. Jeżeli nikogo nie ma w jakimś czasie to lepiej wyłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.11.2014 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) ciekawe.. bo wszędzie piszą żeby nie wyłączać wentylacji.. i w sumie się z tym zgadzam bo jednak powinna jakaś być.. nie wiem czy u mnie wentylatory tak nisko z obrotami zejdą bo z kolei jak będą za wolno się kręcić to spręż będzie słaby i strumień za wolny.. ale faktycznie w tym kierunku też poeksperymentuję.. ale taka wydajnośc też czasem potrzebna - niedawno córka przyniosła skądś kadzidełka.. zapaliła u siebie w pokoju- smród jak nie wiem, 20 minut na maksa (oceniam na podstawie charakterystyki że to będzie jakieś 800m3/h ) i po sprawie.. w mieszkaniu 3 dni było czuć.. jeszcze jedna rzecz - przy za małych obrotach drastycznie spada sprawność rekuperatora, ustawiłem u siebie minimum i szału nie ma.. tzn. sprawnośc leci w dół o kilkanaście procent a do tego temperatura nawiewana do domu też spada.. trzeba wyważyć te proporcje.. Edytowane 15 Listopada 2014 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 15.11.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Wiesz różnie można podejść do tej wentylacji. Ja wychodzę z tego że jak bym miał grawitację, to przecież ona działa tylko kiedy jest różnica ciśnień. Przy mechanicznej to my mamy wpływ na wentylację. Wentylacja jest potrzeba jak są osoby, dla budynku jej nie trzeba. Dodatkowo jak wentylujesz to jednak tracisz ogrzewanie. Stąd moje podejście do wentylacji. Kolejna sprawa to że w nocy jednak ją słychać, nie wiem jak u Ciebie ale mi przeszkadza. Powiedzmy ze do tych 100 m3/h jest ok i w nocy, ale te 75 to takie moje podejście praktyczne, a mieszkam już ponad rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 16.11.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 na razie kombinuję z ustawieniami bo na teraz w domu mam 22.5* i dla mnie jest trochę za ciepło.. Też mamy takie odczucia co do temperatury 22 i wiecej. Ciepełko w okolicach 21'C jest dla nas zupełnie wystarczajace. Fajne centrum dowodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 26.11.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Też mamy takie odczucia co do temperatury 22 i wiecej. Ciepełko w okolicach 21'C jest dla nas zupełnie wystarczajace. U nas też 21 st. - komfort termiczny ok. Fajne centrum dowodzenia . Fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 05.12.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 I jak wychodzą koszty ogrzewania i CWO bo coraz bardziej zastanawiam się czy nie grzać z COP1 tyle że kospelem bo coś czuję że na pompę PW nie wystarczy funduszy. Według asolta zapotrzebowanie na ogrzewanie to 4800 rurki mam w płycie o grubości 23cm. Ostatnio już prawie kupiłem kospela był w promocji za 1800zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.12.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Witam, własnie skończyłem czytanie Twojego dziennika. Nie mam pojęcia jak to możliwe że wcześniej go nie dostrzegłem? A natrafiłem na niego z forum plc-home;). Moje plany bardzo się pokrywają z tym co Ty już zrobiłeś. Dziennik już zasuskrybowałem, na pewno trochę Cię pomęcze na privie o instalację (jeśli pozwolisz ), a na początek powiedz dlaczego fatek? Wcześniejsze doświadczenie czy może dlatego że dosyć popularny w "samoróbkach"? Wizualizacje wyszły całkiem spoko, jak jest z obsługą, czasem wykonania zadania? Jest jakiś lag? Czy "klikasz" i masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 21.12.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 ja śledze od dawna i podoba i sie co se tam porobił ale nie wiem czy w to wejde - nawet nie wiem jak koszty oszacowaća wogóle to tak domow sie nie buduje:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.12.2014 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 I jak wychodzą koszty ogrzewania i CWO bo coraz bardziej zastanawiam się czy nie grzać z COP1 tyle że kospelem bo coś czuję że na pompę PW nie wystarczy funduszy. Według asolta zapotrzebowanie na ogrzewanie to 4800 rurki mam w płycie o grubości 23cm. Ostatnio już prawie kupiłem kospela był w promocji za 1800zł. czesc.. sorry że nie odpisałem od razu ale jakoś post przeczytałem w drodze na komórce i zapomniałem odposać a teraz koledzy odświeżyli i wpadło w oko.. koszty aktualnie (tyle że zima raczej słaba ale za to duzo bylo kombinowania i na początku straty o czym zaraz napiszę).. na razie od 1 października do dzisiaj rano poszło nieco ponad 2700kWh na CO, co daje dobową średnią 33kWh.. na CWU dobowo wychodzi mi 4kWh - całość w taniej taryfie.. przy temperaturach oscylujących w okolicach 0 i ujemnych takich jak było w tym roku dobowo idzie na CWU około 50kWh na dobę.. prżez pierwszy miesiąc uczyłem się ustawień (caly czas to robię ale już miej ustawień zmieniam) ale bardzo dużo strat miałem przez nieogrzewane poddasze i nieodcięte wejście na górę.. skończyło się na szybkim awaryjnym wybudowaniu na górze z kantowek, osb ścianki, którą ociepliłem na szybko styropianem 10-15cm ktory został z poprzednich prac.. dodatkowo jak było zimno to pomierzyłem jeszcze rekuperator i temperatury nawiewów i na szybko ociepliłem wełną rury ktore docelowo zostaną schowane w zabudowę, dodatkowo wszystko (czyli skrzynki rozdzielcze) na stryszku poprzykwywałem wełną.. po tej operacji temperatury nawiewane z rekuperatora wzrosły o prawie 2 stopnie.. więc w zasadzie teraz chyba jest w miarę stabilnie.. dodatkowo żona suszyła na poddaszu pranie i jak był mróz to niestety para zamarzała i jak temp. wzrosła to trochę zaczęło kapać.. bo póki co bez paraizolacji to tak będzie.. żeby temu zapobiec pranie suszy się teraz w pomieszczeniu z rekuperatorem gdzie jest już zabudowa.. dodatkowo wprowadziłem tam wywiew od wentylacji i założyłem czujnik wilgotności, jak będzie za słabo wyciągać to mam jeszcze rurę do dachówki z kominkiem i wycąga tam będę od razu powietrze jak suszarnia będzie uzywana - załączał będę czujnikiem wilgotności dodatkowy wentylator.. Witam, własnie skończyłem czytanie Twojego dziennika. Nie mam pojęcia jak to możliwe że wcześniej go nie dostrzegłem? A natrafiłem na niego z forum plc-home;). Moje plany bardzo się pokrywają z tym co Ty już zrobiłeś. Dziennik już zasuskrybowałem, na pewno trochę Cię pomęcze na privie o instalację (jeśli pozwolisz ), a na początek powiedz dlaczego fatek? Wcześniejsze doświadczenie czy może dlatego że dosyć popularny w "samoróbkach"? Wizualizacje wyszły całkiem spoko, jak jest z obsługą, czasem wykonania zadania? Jest jakiś lag? Czy "klikasz" i masz? dlatego że popularny.. wcześniej nie miałem zadnego doświadczenia z fatekiem. teraz polecam każdemu bo możliwości spore, działa bez zarzutu i jak ktoś ma chęć to zrobi naprawdę sporo.. co do plynności to lagu nie odnotowałem - przynajmniej jakiegoś odczuwalnego - klikam i mam.. ja śledze od dawna i podoba i sie co se tam porobił ale nie wiem czy w to wejde - nawet nie wiem jak koszty oszacować a wogóle to tak domow sie nie buduje:lol2: koszty.. kabel, sterownik, osprzęt jest do policzenia.. potem to już kwestia czasu i chęci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 22.12.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Bardzo ładnie te ekrany wyglądają, ale obsługa mnie przeraża. A tak ogólnie jak się mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 22.12.2014 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 (edytowane) witaj..obsuga jest banalnie prosta.. żona i dzieciaki to czego im potrzeba błyskawicznie się nauczyli..a teraz świeżutkie sprzed pół godziny.. wylazłem właśnie spod schodów: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/202/1508220_image.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/202/1508330_image.jpg na boku tam gdzie pociapana płyta osb będzie kamień (trawertyn prawdopodobnie).. światło będzie do samej góry, stopnie poolejowane i zawoskowane.. a jak się mieszka, super.. zwłaszcza że w mieszkaniu takiej choinki się nijak by nie wcisnęło:http://zmniejszacz.pl/zdjecie/202/1508222_image.jpg Edytowane 22 Grudnia 2014 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts