Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Tak się domów nie buduje !!" czyli parterówka ze strychem w podkieleckiej wiosce ;)

Recommended Posts

nie mam grubościówki. Ojciec ma i od niego przywożę przestrugane i jak coś mam do przestrugania to u niego robię (tyle że to 70km w jedną stronę więc mój zapał do wożenia osobówką na dachu jest nieduży).. dlatego też sporo siwych jest bo to z resztek a do malowania mi nie przeszkadza..

btw. dzisiaj kolejne klejonki skończyłem:

image.jpg

, te już na grubościówkę pojadą bo mniejsze i na boazerię angielską to równe muszą być..

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciężko tak kursować z deskami, ale co robić. Do wujasa stolarza mam prawie 100km gdybym chciał coś przeheblować :). Mała grubościówka 1500W kosztuje 9 stówek, profesjonalne to to nie jest i cholera wie ile to wytrzyma. Kiedyś sobie może sprawię, na razie jakby co to szukam już gotowego materiału. Klejonki super wyszły, po pomalowaniu nie będzie śladu po odbarwieniach czy siniźnie drewna. Ściski też widzę dają radę, mam ten niebieski, jest sztywny i solidny, drugi już z alu to badziewie, ale jak kupowałem, to w Jula tylko te zostały. Firma w której wycinałem wodą płytki, ma też ploter do frezowania. Widziałem jak fajnie frezowali drewniane płyty, można tym robić eleganckie zdobienia. Poszalałby sobie człowiek, gdyby miał dojścia do takiej maszynki :)

oo.. przypomniałeś mi w sumie że mam chyba dojście - znaczy w firmie u mnie stoi nieużywany :) - problem jest tylko taki że nie mam oprogramowania do niego.. powierzchnia robocza chyba A3, jak była wyposażana produkcja to koledzy coś na użytek propotypowania na nim robili..

klejonki na panele mam już świeżej 145sztuk:

http://imageshack.us/a/img922/4661/aMJJhi.jpg

i 55 pomalowanej już dwa razy:

http://imageshack.us/a/img922/2337/qtzNzr.jpg

co daje mniej więcej 16mb.. odejdzie tył szafy więc jakieś 12m się gdzieś zrobi..

z nnych rzeczy to żonie przeszło obrzydzenie do farb i gipsu więc z racji tego że w paru miejscach podczas suszenia na tynku pojawiły się małe rysy żona wzięła się za szpachlowanie i kładzenie gładzi (przedpokój, wejście i kawałek koło drzwi.. chce mieć gładko to gładzi ;)

pożyczyliśmy od sąsiada "żyrafę", zobaczmy co wyjdzie..

Edytowane przez _artur_

Wałkiem.. mam taki ciśnieniowy agregacik z biedronki ale jeszcze nim nie malowałem,, może spróbuję następną partię..

Dzisiaj kupiłem jeszcze farbę High gloss i zobaczę czy dużo różni się od półmatowej, bo już trzeba zaczynać szafki kuchenne a tam błyszczący może lepiej pasować..

no i skręciłem korpus szafy, reszta robót już na dole bo wyszło ciężkie jak cholera i w życiu byśmy nie znieśli..

tak się prezentuje, starałem się kawałek pokoju córki ująć, będzie stać tam gdzie komoda.. mam nadzieję, że wpisze się w ogólny klimat wnętrza:

http://imageshack.us/a/img922/9171/tg6Ivy.jpg

aha, i chyba parę kocich mam :) tu zagląda to taki przerywnik. Z racji tego że żona szpachluje parę ścian to przestawiliśmy akwarium (przesunąć 200kg to wyzwanie..) w inne miejsce i kot ma zajęcie:

http://imageshack.us/a/img923/3199/mzJVDA.jpg

http://imageshack.us/a/img924/6416/xZXcgx.jpg

Hi hi kotek ma teraz kino :)

Fronty w kuchni chcecie w połysku? Moim zdaniem różnica w powłokach jest spora między półmatem a błyszczącą. Najlepiej sprawdzić, choćby od wewnętrznej strony frontu, jak to się będzie prezentować. Ale co ja Ci tu piszę, przecież wszystko to już wiesz :)

Hi hi kotek ma teraz kino :)

Fronty w kuchni chcecie w połysku? Moim zdaniem różnica w powłokach jest spora między półmatem a błyszczącą.

Ale w którą stronę jest różnica w sensie które lepsze/praktyczniejsze ? połysk pewnie łatwiej utrzymać w czystości za to lepiej widać będzie na nim łapy kota i nos psa ;)

No to tak jak Pusia napisała. Reszta to indywidualne preferencje, np. wg mnie połysk bardziej pasuje do stylu nowoczesnego. Ale co kto lubi :)

Co ciekawe, w kuchni najczęściej mam obkichane przez kota szafki, kocich łap nigdy nie było. Jeszcze narożniki się brudzą, gdy psy się obcierają przechodząc obok ;)

dzięki.. ciężko policzyć, bo np. kuchnię po półtora roku mieszkania zacznamy właśnie robić :) ale mieliśmy z mieszkania przeniesione sprzęty.. ale za to mamy ogrodzenie z siatki, podjazd z kostki czego się nie wlicza, a mamy np. struktury bo to na końcu..

moźe tak z drugiej strony to poszło 280tys. z kredytu i jakieś 50-70 z innych źródeł..

myślę że 350 można liczyć.. z tego część możnaby oszczędzić (blacha zamiast ceramiki, styrodur/styropian, okna inne).. ale z kolei jest parę moich "zabawek" no i spory nakład własnej pracy (malowanie, panele, schody, weranda, drzwi wewnętrzne, taras, teraz będę kuchnię drewnianą robił)..

przy okazji postęp prac przy szafie:

http://imageshack.us/a/img921/4897/EpkqPy.jpg

image.jpg

Edytowane przez _artur_

nie stwierdziłem.. ale też nie szukałem.. bo mam tak że GWC spadek ma od domu, głęboko, w najgłębszym punkcie około 3.5m.. więc gromadziłoby się tam.. ale jakoś od koniec września wpadł mi do GWC filtr i z ciekawości jak wyciągałem (kulki łopianowe na sznurku ;) ) to potem zamotałem na sznurku szmatkę i wpuściłem na dół.. sucho jak na pustyni.. tyle że do 5m albo i więcej sam piasek, wód gruntowych nie stwierdzono.. wszystko jakby co to spływa.. jakieś 700-800m w linii prostej jest zalew po dawnej piaskowni którego lustro wody jest około 10m niżej niż nasza działka i chyba wszystkie wody z okolicy tam spływają

Sam czyli ekipą.. ale stałem nad nimi ;)

na pierwszej stronie są dwie fotki.. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218088-quot-Tak-si%C4%99-dom%C3%B3w-nie-buduje-!!-quot-czyli-parter%C3%B3wka-ze-strychem-w-podkieleckiej-wiosce-)&p=6084492&viewfull=1#post6084492

na pierwszej widać mniej więcej głębokość (koparka stoi na poziomie gruntu, a człowiek dorosły w wykopie)..

Z ceramicznym ktoś (Klaudiusz_x ?? ) miał tu problem.. zalęgły mu się komary i chyba coś jeszcze.. poszukaj na forum,

Dzięki wielkie :) A powiedz mi jeszcze - jak masz wykonany przepust przez fundamenty z GWC? W którym miejscu, na jakiej głębokości i w ogóle?

Tak, to u klaudiusza był problem z maxowym GWC. Ale ktoś inny zrobił i działało. Coś czytałam, że u klaudiusza okazały się inne warunki gruntowe niż pierwotnie sądził (bardziej mokro). Ale to lepiej jego bezpośrednio pytać.