Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Tak się domów nie buduje !!" czyli parterówka ze strychem w podkieleckiej wiosce ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z tego co pamiętam to z nasion.. (znaczy nie pamiętam żebyśmy sadzonki jakichkolwiek sałat itp. kupowali, z warzyw to tylko pory i selery chyba za to nasion sporo)..

rośnie pięknie bo na jesieni każdą z tych "donic" żona przekopywała, mieszając ziemię rodzimą, z torfem odkwaszonym i nawozem spod kur.. przez zimę przegryzło się i teraz są efekty.. do tego co tydzień podlewane gnojówką z pokrzyw więc rośnie jak na drożdżach..

aha - i żona podlewa codziennie nosząc wodę w konewkach z beczki odstaną zamiast z węża lać i rozmawia do tych roślin wszystkich twierdząc że dlatego tak ładnie rosną :D

tych "donic" chyba z 8 jest - jeszcze do tego sporo innych rabatek z kwiatkami i krzakami.. będę w domu to foki cyknę

Ja tylko raz podlałam swoje warzywa, niestety nie mam czasu na latanie z konewką ani na tyle długiego węża. Jakoś muszą sobie radzić. Są też tego efekty - połowa marchewki i pietruszki nie wykiełkowała, mało buraków. I jeszcze grad połamał kwiaty ogórkom... Tak że póki co sałata była udana i już cała jest zebrana, tak samo koper, który sam się wysiewa i rośnie gdzie chce :)

http://imageshack.us/a/img921/687/vxYKRC.jpg

Taki mały i już ma owoce? :eek: Nie znam się w ogóle na winogronach, a między szubienicami do zbrojeń wyrósł mi jeden taki i jest 2x większy od tego na zdjęciu, ale owoców na nim nie ma. Tzn. prawdopodobnie odbił od korzenia, gdyż kiedyś w tym miejscu rósł, a że teraz kosimy rzadko i patrząc co rośnie, to dostał szansę :)

Fajnie wygląda ta sałata wymieszana z truskawkami :)

tu głównie chodzi o cebuję albo czosnek, w innych czosnek na pewno jest - bo mszyce czy inne cholery odstrasza..

Artur chyle czola przed pracowitoscią Twojej żony. Też myślę o "samowystarczalnym" ogrodku, co by nie trzeba bylo na targ jeździc, ale ogrom roboty mnie przeraża.

no jak widać na fotkach to masa pracy, tu żona większość sama zrobiła.. łącznie z wożeniem taczkami tych kamieni, układaniem kostki w obrzeża - co mogę to pomagam ale ona twierdzi ma w ramach ogródka siłownię, solarium i fitness w jednym.. ostatnio mówi że przybyło jej na wadze bo mięśnie się robią (przybyło czyli oszałamiające 52kg waga pokazała :D )

Taki mały i już ma owoce? :eek: Nie znam się w ogóle na winogronach, a między szubienicami do zbrojeń wyrósł mi jeden taki i jest 2x większy od tego na zdjęciu, ale owoców na nim nie ma. Tzn. prawdopodobnie odbił od korzenia, gdyż kiedyś w tym miejscu rósł, a że teraz kosimy rzadko i patrząc co rośnie, to dostał szansę :)

My też się nie znamy - ale żona wyczytała w "działkowcu" chyba że jak pojawią się zawiązki to trzeba zdecydowanie go ciąć.. bo wtedy w owoce idzie a nie w kłącza.. i jak widać to chyba się sprawdza.. o ile pamiętam to posadzony był w zeszłym roku, taki wykopany paroletni od moich rodziców - trzeba by zobaczyć kiedy doniczkę robiłem ;)

My też się nie znamy - ale żona wyczytała w "działkowcu" chyba że jak pojawią się zawiązki to trzeba zdecydowanie go ciąć.. bo wtedy w owoce idzie a nie w kłącza.. i jak widać to chyba się sprawdza.. o ile pamiętam to posadzony był w zeszłym roku, taki wykopany paroletni od moich rodziców - trzeba by zobaczyć kiedy doniczkę robiłem ;)

Jeśli to roczny krzew, nawet jeśli jest przesadzony z innej lokaliwacji (czyli faktycznie może być starszy), to radziłbym zachować jedno gronko, tak dla zaspokojenia ciekawości. W pierwszych latach ważne jest, żeby to co "nad ziemią", było w równowadze z systemem korzeniowym, który dopiero się przecież rozwija. Dużo owoców utrudni mu rozwój w kolejnych latach. Ale spokojnie, za 2-3 lata będziecie cieszyć się już dużym plonem.

Czy coś wiadomo jaka to odmiana?

on już owocował wcześniej, był przesadzony też z całkiem dużymi korzeniami (razem z ziemią), przed obcięciem pędy były o 50-70 cm dłuższe.. gronek parę też wyleciało.. żona jakoś tam sobie go poprowadzi.. co do odmiany to nie mam pojęcia, i chyba nigdy się nie dowiem bo to od moich rodziców, oni wiedzą że słodki i też od kogoś dostali..

mam pytanie do czytających..

czy ktoś posiada robot kuchenny kenwood titanium major ? żona chce kupić cały zestaw, parę złotych kosztuje, i szukam opinii od tych co mają, o dokładnie taki zestaw:

http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/kenwood-roboty-kuchenne/roboty-kuchenne-kenwood-chef-major/robot-kuchenny-titanium-major-kmm063

no,tylko tam same pozytywne, a w sklepie to wiadomo że z tymi mniej entuzjastycznymi różnie bywa

Akurat teraz szukając indukcji to akurat na euro.com.pl znalazłam masę niepochlebnych opinii o jednej z płyt, które pokrywały się z tym, co widziałam w innych miejscach internetu. Tak naprawdę główny zarzut był jeden: awaryjność.

Wiec to też tak niekoniecznie, że w sklepach same plusy.

I tylko pytanie, czy niepochlebne opinie też są od użytkowników czy od konkurencji... :D

• 2 weeks później...